Keuken: franse hoofdgerechten

39 Recepten

 


Spätzle met spek en ui

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (19)

Spätzle met spek en ui is een hartig gerecht welke binnen 20 minuten op tafel staat. Een heerlijk verwarmend gerecht, ideaal voor een koudere dag.


Steak frites

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Steak frites is een klassieker uit de Franse bistro, maar de lekkerste steak friet maak je makkelijk zelf thuis. Met tips voor malse biefstuk en recept voor klassieke bearnaisesaus.


Kip fricassee

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (28)

Een klassieker uit de Franse keuken: kip fricassee. Heerlijke kippendijen in een champignonroomsaus, je kunt eventueel ook andere delen van de kip gebruiken.


Preitaart met kip en Boursin

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

Deze preitaart met kip en Boursin combineert 2 favorieten met prei: een quiche en kip Boursin. Deze hartige taart is makkelijk om te maken en extra romig met 2 soorten kaas.


Fricandeau

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (13)

Zelf een malse fricandeau braden is makkelijk dan je zou denken. Een heerlijke varkensfricandeau uit de oven met o.a. mosterd en tijm.


Palmkool quiche

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Palmkool is ook wel bekend onder de Italiaanse naam 'cavolo nero'. Maak er eens een palmkool quiche mee, met o.a. ricotta en een vleugje citroen.


Bieten quiche met feta

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Een vegetarische bieten quiche met feta is een makkelijke doordeweekse maaltijd. Extra lekker met rode en gele bieten, maar enkel rode bietjes kan natuurlijk ook.


Vegetarische tartiflette

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Deze vegetarische tartiflette is extra lekker met paddenstoelen, rozemarijn en Reblochon kaas. Makkelijk om te maken met een groots effect waar elke kaasliefhebber blij van zal worden tijdens de feestdagen.


Poulet chasseur

Kooktijd 3 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

Deze poulet chasseur, ofwel jachtkip, is een Franse klassieker en heeft even tijd nodig maar dat is het meer dan waard. Malse kip in een super smaakvolle saus met o.a. champignons en cognac.


Broccoli quiche

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (14)

Een makkelijke broccoli quiche is een heerlijke doordeweekse maaltijd. Met een simpele bodem van bladerdeeg en een vulling van o.a. knoflook, ham en paprika.


Briesoep met champignons

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (71)

Een súper romige soep met kaas, prei en meer. Deze briesoep met champignons is een mega lekker vegetarische soep, ideaal als lunch of maaltijdsoep.


Kip in het pannetje

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (16)

Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!


Bloemkoolgratin met mornay saus

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Een simpele bloemkoolgratin met mornay saus is ontzettend lekker als bijgerecht of als vegetarische maaltijd.


Witlof tartiflette

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Een tartiflette is een Frans gerecht uit de Savoie regio in de Franse alpen. Probeer ook eens een witlof tartiflette met prei, spekjes en aardappel.


Konijn met witte wijn en champignons uit de slowcooker

Kooktijd 6 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (40)

Dit gerecht zit boordevol smaak door de knoflook en spekjes. Super malse konijn met witte wijn en champignons uit de slowcooker, een feestelijk gerecht!


Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere kip in het pannetje ? Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Calorieën 384 calorieën p.p.

Kip in het pannetje

Ingrediënten


  • 1 hele kip
  • 8 wortels
  • 3 bleekselderij stengels
  • 2 preien
  • bouquet garni, paar takjes peterselie, tijm en een laurierblad
  • 500 gram meiknollen
  • 1 grote ui
  • 12 kruidnagels
  • 15 peperkorrels
  • zout naar smaak

Ingrediënten vulling

  • 200 gram worstenvulling of eventueel gehakt
  • 100 gram rauwe ham
  • halve ui
  • 1 ei
  • 1 knoflookteen
  • handjevol paneermeel
  • verse peterselie
  • halve theelepel gemalen nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

(16)
1
In een klassieke Franse poule au pot zit een vulling in de hele kip, maar dit kun je ook achterwege laten voor een makkelijkere versie. 
2
Haal de hele kip vooraf uit de koelkast. Schil de wortels, verwijder de uiteindes en laat deze heel. Schil de meiknollen en snijd deze in vieren. Was de bleekselderij stengels en snijd deze door de helft. Was de prei goed en snijd deze ook door de helft.
3
Pel de ui en prik de kruidnagels in de ui, zo kun je de kruidnagels makkelijk vinden in de bouillon.Ui met kruidnagels erin gestoken
4
Pel de halve ui en knoflookteen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en snijd de ham fijn. Meng de worstenvulling samen met de rauwe ham, ui, knoflook, peterselie, een ei en een handjevol paneermeel. 

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.