Een smeuïge gâteau Breton, ofwel een taart uit Bretagne, heeft wat weg van boterkoek. Vol van smaak en extra lekker met een laagje jam, maar zonder ook érg lekker.
Een gateau Breton is een heerlijke taart uit Bretagne, Frankrijk en lijkt op de Nederlandse boterkoek, maar dan toch net iets anders. Boterkoek heeft een andere verhouding boter en bloem, maar ook zitten er veel eidooiers in een gateau Breton.
Een klassieke gateau Breton wordt zonder jam of fruit gemaakt, maar een dun laagje abrikozenjam in het midden geeft deze taart net even wat extra's. Je kunt deze stap ook overslaan, de gateau Breton zal zonder jam nog steeds ontzettend lekker zijn.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 24-02-2025, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 25 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 22-03-2025
Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
Scheidt de eieren en houdt 1 eidooier apart. Met de eiwitten kun je bijvoorbeeld pavlova of meringues maken.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet een kleine vorm (20 cm) in met boter. Bekleed de bodem eventueel met bakpapier.
Klop 6 eidooiers samen met suiker tot deze luchtig en wit is geworden. Dit zal ongeveer 5 minuten duren met een elektrische mixer.
Snijd de zachte boter in blokjes en voeg deze geleidelijk toe samen met het vanille extract.
Voeg de bloem toe samen met bakpoeder en een snuf zout. Meng nog kort tot een glad deeg.
Verdeel de helft van het deeg over de springvorm. Verdeel de abrikozenjam in het midden van het beslag en laat de randen vrij.
Verdeel de andere helft van het deeg over de abrikozenjam, gebruik je handen of de achterkant van een lepel om de bovenkant glad te strijken.
Bestrijk de bovenkant met de apart gehouden eidooier en gebruik een vork om lijnen te maken over de bovenkant.
Bak de taart mooi goudbruin en gaar in ongeveer 45 minuten. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven. Controleer met een houten prikker of de taart gaar is.
Plaats de taart op een afkoelrek en verwijder na 10 - 15 minuten de springvorm. De gâteau Breton is lauwwarm het allerlekkerste, geniet ervan!
Wat is het verschil tussen boterkoek en gateau Breton?
Een boterkoek is vaak compact en stevig, met een iets taaie textuur aangezien boterkoek niet luchtig zal worden tijdens het bakken.
Een gâteau Breton heeft ook compacte, maar iets kruimelige textuur. Qua smaak proef je hierbij nog meer boter.
Daarnaast heeft een boterkoek nooit een vulling, maar er kunnen wel smaakmakers aan het deeg toegevoegd worden. Terwijl een gâteau Breton regelmatig een gevuld wordt met jam of fruit.
Hoe kan ik een gâteau Breton het beste bewaren?
Je kunt een gateau Breton het beste op kamertemperatuur bewaren. Dan is deze tot wel 5 dagen te bewaren.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0.58 | eidooiers | ei | 40.60 | - | - | 3.73 g | 0.93 g | 1.89 g | - | 5.83 mg | 0.84 mg | 16.33 mg | 1.17 mg | 16.33 mg | 68.83 mg | 0.04 mg | 0.44 mg | - | 6.42 µg | - | 0.58 mg | 0.06 mg | 0.03 mg | 0.05 mg | 0.35 mg | 0.23 µg | 18.67 µg | 0.30 mg | 0.08 µg | - | |
16.67 | gram | suiker | 67.00 | 16.50 g | 16.50 g | - | - | - | - | - | 0.02 mg | - | 0.33 mg | 0.67 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
25 | gram | bloem | gluten | 91.00 | 17.45 g | 0.38 g | 0.38 g | 0.05 g | 2.85 g | 0.70 g | 0.50 mg | 0.25 mg | 5.00 mg | 5.00 mg | 45.00 mg | 25.00 mg | 0.08 mg | 0.28 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.07 mg | - | 8.75 µg | - | - | - |
20.83 | gram | roomboter | melk | 153.13 | 0.15 g | 0.15 g | 17.19 g | 11.25 g | 0.15 g | - | 1.04 mg | 0.02 mg | 2.71 mg | 0.42 mg | 3.13 mg | 4.17 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.25 mg | 0.21 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.08 | snuf | zout | - | - | - | - | - | - | - | 33.33 mg | - | 0.01 mg | 0.24 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.08 | theelepel | bakpoeder | 0.52 | 0.13 g | - | - | - | - | - | 0.12 mg | - | - | - | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.08 | theelepel | vanille extract | 1.92 | 0.51 g | 0.51 g | - | - | - | - | 0.06 mg | - | 0.07 mg | 0.02 mg | 0.99 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
12.5 | gram | abrikozenjam | 30.88 | 7.50 g | 7.38 g | - | - | 0.05 g | 0.19 g | 3.13 mg | 0.13 mg | 1.25 mg | 1.25 mg | 8.13 mg | 1.88 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
385.04 | 42.23 g | 24.90 g | 21.30 g | 12.23 g | 4.94 g | 0.89 g | 44.01 mg | 1.25 mg | 25.37 mg | 8.43 mg | 74.27 mg | 99.92 mg | 0.12 mg | 0.74 mg | - | 6.42 µg | - | 0.83 mg | 0.27 mg | 0.07 mg | 0.08 mg | 0.42 mg | 0.23 µg | 27.42 µg | 0.30 mg | 0.08 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!