Een echte klassieker uit de Franse keuken: boeuf bourguignon. Een rundvlees stoofpot met rode wijn, champignons, spekjes en meer. Heerlijk kruidig!
Tijdens koude wintermaanden staat er in Frankrijk bij iedereen regelmatig boeuf bourguignon op tafel en dat is niet voor niks. Het is een fantastische stoofpot met rundvlees, champignons, rode wijn en meer.
Aangezien we zelf in Frankrijk wonen, hebben we inmiddels een flinke hoeveelheid Franse recepten en veel kennis van de Franse keuken. Mijn boeuf bourguignon is al met enige regelmaat goedgekeurd door onze Franse vrienden, precies zoals ik hem zelf ook wel eens bij anderen heb gegeten! De saus wordt niet gebonden met maizena of aardappelzetmeel, dit stoofvlees wordt gegeten met een iets ingedikte saus en deze wordt uiteraard opgeveegd met stokbrood.
Naast de klassieker met vlees is een vegetarische bourguignon met veel champignons en dezelfde smaken en smaakmakers ook een aanrader.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-01-2018, dit recept is voor 6 personen en duurt 4 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-11-2024
Pel de uien en knoflooktenen, snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Schil de wortels, verwijder de uiteindes en snijd de wortels in plakjes.
Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze in plakjes.
Snijd het rundvlees in stukken, niet te klein maar ook niet te groot, en bestrooi met peper en zout.
Verhit een klontje boter in de braadpan en fruit de ui en knoflook enkele minuten. Bak dan ook de spekjes mee tot deze krokant zijn geworden.
Schep de spekjes, ui en knoflook dan in een kleine kom en verhit opnieuw een klont boter in de braadpan.
Bestrooi met vlees met bloem en zorg ervoor dat dit volledig bedekt is.
Bak het vlees rondom bruin op hoog vuur en bak dan de champignons en wortel enkele minuten mee.
Voeg de spekjes, ui en knoflook opnieuw toe samen met de kruiden (bouquet garni) en blus af met rode wijn.
Schenk dan ook de runderbouillon erbij, plaats een deksel op de pan en laat dit ongeveer 3 uur zachtjes koken op laag vuur. Haal dan de deksel van de pan en laat het vocht indikken tot een mooie saus.
Verwijder de kruiden en breng op smaak met peper en zout. Serveer bijvoorbeeld met gekookte aardappels en stokbrood, eet smakelijk!
Wat is een bouquet garni?
Een bouquet garni is een kruidenbundel dat bestaat uit takjes verse peterselie, tijm en laurierblad. Je kunt de kruiden aan elkaar binden of in een kruidenzakje doen. De kruiden worden dan met het gerecht meegekookt zonder dat de kruiden los geraken.
Kun je de boeuf bourguignon ook in een slow cooker bereiden?
Een slowcooker of crock pot is een handige en veilige manier om onder andere stoofpotjes te bereiden. Je kunt deze boeuf bourguignon prima in een slow cooker bereiden, stel het apparaat in op langzaam garen en stel de tijd in tot ongeveer 6 uur.
Wat eet je bij boeuf bourguignon?
Je kunt volop variëren wat je bij deze Franse stoofpot eet. Meestal wordt er aardappelpuree, friet of aardappelkroketjes bij geserveerd, maar soms ook gekookte aardappelen. Uiteraard ook stokbrood om de saus op te vegen.
Wat betreft groenten worden er eigenlijk altijd warme groentes bij gegeten, zoals sperziebonen of andere soorten bonen. Ook lekker met rode kool. Een salade kan ook, maar dit is niet Frans om bij de hoofdmaaltijd te serveren. Salade hoort in Frankrijk bij de kaas, en deze wordt ná de maaltijd geserveerd.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.