Boeuf bourguignon

(57)

Een echte klassieker uit de Franse keuken: boeuf bourguignon. Een rundvlees stoofpot met rode wijn, champignons, spekjes en meer. Heerlijk kruidig!

Kooktijd 4 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Boeuf bourguignon

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 - 1,3 kg rundvlees (stoofvlees)
  • 300 gram spekjes
  • 3 uien
  • 2 knoflooktenen
  • ongeveer 60 gram roomboter
  • peper en zout naar smaak
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 gram champignons
  • 5 wortels
  • bouquet garni (paar takjes tijm, paar takjes rozemarijn en een paar laurierblaadjes)
  • ongeveer 300 ml rode wijn (voor de echte klassieker uit de Bourgogne)
  • ongeveer 200 ml rundvlees bouillon
Boeuf bourguignon Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • grote kom
  • kleine kom
  • houten lepel
  • grote braadpan met deksel
  • champignon borstel of keukenpapier

Bereiding


Kooktijd 4 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/boeuf-bourguignon


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de uien en knoflooktenen, snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Schil de wortels, verwijder de uiteindes en snijd de wortels in plakjes.

Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze in plakjes. Snijd het rundvlees in stukken, niet te klein maar ook niet te groot. 

Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon afmaken – 4 uur

Verhit een klontje boter in de braadpan en fruit de ui en knoflook enkele minuten. Bak dan ook de spekjes mee tot deze krokant zijn geworden. 

Bestrooi ondertussen het vlees aan beide kanten met peper, zout en bloem. Schep de spekjes, ui en knoflook dan in een kleine kom en verhit opnieuw een klont boter in de braadpan.

Bak het vlees rondom bruin en bak dan de champignons en wortel enkele minuten mee. Voeg de spekjes, ui en knoflook opnieuw toe samen met de kruiden (bouquet garni) en blus af met rode wijn.

Schenk dan ook de runderbouillon erbij, plaats een deksel op de pan en laat dit ongeveer 3 uur zachtjes koken. Haal dan de deksel van de pan en laat het vocht indikken tot een mooie saus.

Verwijder de kruiden en breng op smaak met peper en zout. Serveer bijvoorbeeld met aardappels, smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

57 stemmen

Boeuf bourguignon: Veel gestelde vragen

Wat is een bouquet garni?

Een bouquet garni is een kruidenbundel dat bestaat uit takjes verse peterselie, tijm en laurierblad. Je kunt de kruiden aan elkaar binden of in een kruidenzakje doen. De kruiden worden dan met het gerecht meegekookt zonder dat de kruiden los geraken.

Kun je de boeuf bourguignon ook in een slow cooker bereiden?

Een slow cooker of crock pot is een handige en veilige manier om onder andere stoofpotjes te bereiden. Je kunt deze boeuf bourguignon prima in een slow cooker bereiden, stel het apparaat in op langzaam garen en stel de tijd in tot ongeveer 6 uur.

Wat eet je bij boeuf bourguignon?

Je kunt volop variëren wat je bij deze Franse stoofpot eet. Meestal wordt er aardappelpuree, friet of aardappelkroketjes bij geserveerd, maar soms ook gekookte aardappelen.

Wat betreft groenten worden er eigenlijk altijd warme groentes bij gegeten, zoals sperziebonen of andere soorten bonen. Ook lekker met rode kool. Een salade kan ook, maar dit is niet Frans om bij de hoofdmaaltijd te serveren. Salade hoort in Frankrijk bij de kaas, en deze wordt ná de maaltijd geserveerd.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.