Wortel recepten
Wortels bestaan in vele soorten, maten en kleuren. Oranje wortels zijn eigenlijk tot stand gekomen door kruisingen. De eerste wortels waren namelijk eigenlijk wit, maar deze worden tegenwoordig gezien als 'vergeten groenten'. In de moestuin is het kweken van wortels behoorlijk makkelijk, je kunt ze zaaien in rijen in de volle grond of zelfs in een bak of kas.
Wortels zijn fantastisch en te verwerken in zo ontzettend veel gerechten. Wij hebben dan ook meer dan 100 recepten met wortel. Op deze inspiratie pagina zal ik er een aantal met jullie delen, via de
zoekfunctie op onze site kun je nog veel meer recepten met wortel vinden.
Voorgerechten/soepen/lunch/overig
Hoofdgerechten
Vegetarisch
Voorgerechten/soepen/lunch/overig
Deze
wortelsoep is heerlijk hartig door de gember en fris door appels.

Wortelsoep met appel
Een simpele
wortelsalade van geraspte wortel is een ideaal en snel bijgerecht voor vele gerechten.

Wortelsalade
Een
puree gemaakt van wortels met smaakmakers zoals tijm en gember is een snel bijgerecht.

Wortelpuree
Deze heerlijke zoet-zure wortel
chutney is bijvoorbeeld erg lekker als extraatje op een broodje.

Wortel chutney
De wortel chutney kun je bijvoorbeeld gebruiken voor deze heerlijke
burgers.

‘Winterse’ hamburgers
Een taart gemaakt met wortels, oftewel een
carrot cake, mag niet ontbreken. Deze worteltjestaart is super smeuïg met een heerlijke roomkaas topping.

Carrot cake (worteltjestaart)
Nog zo'n heerlijk en makkelijk bijgerecht zijn
geroosterde wortels, je kunt hiervoor de ronde Parijse worteltjes gebruiken maar andere soorten kunnen ook.

Geroosterde Parijse worteltjes
Deze salade is gemaakt van groenten die tot
spaghetti zijn gesneden door een spiraalsnijder (spiralizer). Je kunt de groenten ook gewoon in reepjes of stukjes snijden.

Courgette- en wortel spaghetti salade
Deze simpele
gestoomde wortels zien er prachtig uit op je bord, heerlijk voor een uitgebreid diner. Extra lekker met een zoete en bittere karamelsaus.

Gestoomde wortelen
Door de wortels in fijne plakjes te snijden kun je dit bijgerecht snel maken, binnen 20 minuten heerlijke
gekarameliseerde wortels als bijgerecht.

Gekarameliseerde worteltjes
Wortels zijn ook altijd een erg goede toevoeging aan een
noedelsoep, zoals deze met biefstuk en ei.

Noedelsoep met biefstuk
Een soep met
bonen kan ook haast niet zonder wortel, toch?

Zomerse witte bonensoep
Een klassieke Amerikaanse
coleslaw is gemaakt met witte kool en wortel en mag niet ontbreken tijdens de barbecue.

Klassieke coleslaw
De Vietnamese variant van een broodje gezond, de
bánh mì. Met zoetzure groenten zoals wortel en radijs.

Bánh mì – Vietnamese broodjes
Rauwe wortels zijn heerlijk krokant en vol van smaak, zeker als deze uit de moestuin komen. Gebruik ze in een
springroll voor een heerlijke 'loempia'.

Springrolls met kip en sesamsaus
Een klassieke Limburgse
koude schotel, met rundvlees, wortels, erwtjes en meer.

Limburgse koude schotel
Een
minestrone soep is een gevulde soep met macaroni en veel groenten.

Minestrone soep
Atjar tjampoer is een Indonesisch bijgerecht van zoetzure wortel en kool met o.a. gember en een prachtige gele kleur.

Atjar tjampoer
Deze simpele
aardappel rijstsoep zit boordevol groenten en heeft heel veel smaak voor een erg simpele soep.

Aardappel rijstsoep
Een heerlijk zachte en kruidige
wortelsoep met prei is extra lekker door deze te serveren met krokante kikkererwten.

Wortel-preisoep
Hoofdgerechten
Stoofpotjes zijn perfect om wortels in te gebruiken, ze behouden hun vorm en voegen smaak toe.

Herfst stoofpot
Nog zo'n heerlijke
stoofpot met wortel, maar deze is ook nog eens met aardappels en venkel.

Stoofpot met rundvlees en venkel
Een romige stoofpot met
kalfsvlees, oftewel een klassieke Franse blanquette de veau. Deze versie is gemaakt met vanille, een echte aanrader want dit maakt de stoofpot extra zacht van smaak.

Kalfsstoof met vanille – Blanquette de veau à la vanille
Een bekende klassieke stoofpot uit de Franse keuken is een
Boeuf bourguignon, heerlijk met rundvlees, spekjes, champignons en wortel.

Boeuf bourguignon
Nog zo'n klassieke maar minder bekende stoofpot uit de Franse keuken is deze
Daube de boeuf. Met een wel heel speciaal ingrediënt.

Daube de boeuf à la Provençale
Gerechten uit de
wok zijn makkelijk, snel en je kunt er veel soorten groenten in doen.

Gewokte savooiekool met kip
Een
pasta kan ook lekker worden door het toevoegen van wortels, samen met tomaat en chorizo een erg lekkere pasta.

Macaroni met chorizo en tomaat
Wortels zijn ook heerlijk in combinatie met andere groentes in een
quiche.

Quiche met sperziebonen en spekjes
Heerlijke
vispannetjes met verschillende soorten vis, knolselderij en wortels.

Vispannetje met zalm en koolvis
Nog zo'n heerlijke
stoofpot, maar dan in bladerdeeg. Dat maakt een stoofpot met rundvlees en wortel nog veel lekkerder.

Stoofpotje in bladerdeeg
Foe yong hai, oftewel een omelet met veel groenten en een heerlijke saus.

Foe yong hai
Je kent het vast wel, de klassieke Franse
cassoulet. Een heerlijk gerecht met aardappels, bonen, verschillende soorten vlees en wortel.

Makkelijke Franse cassoulet
Choucroute garnie is nog zo'n heerlijke winterse Franse klassieker. Oftewel gegarneerde zuurkool, met aardappels, wortel en verschillende soorten vlees.

Choucroute garnie - gegarneerde zuurkool
Tjaptjoi is een overheerlijk gerecht uit de wok, met veel groenten, biefstuk, noedels en een fantastische saus.

Tjaptjoi
Taco's met chorizo, rode biet en geraspte wortel, zo'n ontzettend lekkere combinatie met een beetje pit!

Chorizo taco's met ingelegde rode bieten
Nog één stoofpotje dan, maar dan van
wild zwijn. Heerlijk met wortel, rozemarijn, tijm en rode wijn.

Stoofpot van wild zwijn
Een heerlijke
Shepherds pie, naar recept van Gordon Ramsay. Heerlijk met lamsgehakt en een heerlijke laag aardappelpuree met kaas.

Gordon Ramsay's Shepherds pie recept
Een overheerlijke en makkelijke
curry met veel groenten, kokos en kip.

Kokoscurry met kip en courgette
Een frisse stoof van
konijn met sinaasappel en groenten, extra makkelijk uit de slowcooker.

Konijn met sinaasappel uit de slowcooker
Vegetarische hoofdgerechten
Een
curry met paddenstoelen, wortel, broccoli en boordevol kruiden. Heerlijk met rijst.

Paddenstoelen curry met rijst
Deze
stoofpot met linzen en wortel is een makkelijke vegetarische maaltijd, extra lekker met cashewnoten.

Vegetarische wortel en linzen stoof
Hutspot, oftewel wortelstamp is een klassieker. Wij houden ervan om meer aardappels dan wortels te gebruiken en veel ui, maar je kunt ook dezelfde hoeveelheid van beide gebruiken.

Hutspot
De klassieke Franse boeuf bourguignon, maar dan vegetarisch met verschillende soorten
champignons.

Vegetarische champignon Bourguignon
Een vegetarisch
eenpansgerecht met groenten, kikkererwten en aardappels.

Vegetarisch eenpansgerecht met kikkererwten en groenten