Ohmydish.nl


Limburgse koude schotel

Een goede Limburgse koude schotel maak je een dag vooraf! Perfect om te serveren op feestjes met harde broodjes. Recept voor 4 kilo koude schotel.

Limburgse koude schotel
49 minuten 10 personen Salades
Limburgse koude schotel

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kilo rundvlees (rundersoepvlees)
  • 1.6 kilo licht-kruimige aardappelen
  • Potje zoetzure augurken
  • Potje zoetzure zilveruitjes
  • 450 gram diepvrieserwten
  • 700 ml mayonaise (ongeveer 1.5 pot mayonaise)
  • 8 wortelen
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Optioneel: 2 zure appels
Limburgse koude schotel ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • (hele) grote kom
  • 2 grote pannen
  • Aardappelschilmesje
  • Vergiet
  • Snijplank
  • Koksmes
  • 2 vorken

Recept printen Bekijk reacties (2) Opslaan in collectie

Bereiden

49 minuten 10 personen Salades

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgse-koude-schotel


Voorbereiding -- 30 minuten + 4 uur wachttijd

Tip: wil je niet zoveel koude schotel maken? Reken dan uit hoeveel ingrediënten je nodig hebt aan de hand van: 1 kilo rundvlees op 1.6 kilo aardappelen.

Vul 2 pannen met water en breng deze aan de kook. Begin met het schillen van de aardappels en wortelen. Kook de aardappelen gaar, controleer dit door met een vork in een aardappel prikken. Gaat de vork er makkelijk in? Dan zijn de aardappelen klaar om verwerkt te worden. Giet de aardappelen dan af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Leg de stukken rundersoepvlees in de andere grote pan met water en zet het vuur op zijn laagst. Laat het vlees 4+ uur rustig garen, totdat het rundvlees makkelijk los komt. Haal het vlees uit de pan en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Gooi de overgebleven runderbouillon niet weg, gebruik deze als een basis voor een heerlijke soep.

Snijd de aardappelen in kleine blokjes en de wortelen in plakjes. Vul de pan waar de aardappelen in hebben gezeten nogmaals met water en breng aan de kook. Kook de wortelen bijna gaar, voeg er dan de diepvrieserwten aan toe. Giet de wortelen en de erwten dan af, en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Limburgse koude schotel Limburgse koude schotel

De Limburgse koude schotel afmaken -- 45 minuten + wachttijd

Voeg de aardappelblokjes en gekookte erwten en wortelen toe aan de (hele) grote kom. Meng alles goed door elkaar heen. Trek met behulp van twee vorken het rundersoepvlees los (als een pulled-pork) en meng dit door de kom heen. Schil de zure appels en snijd deze in fijne blokjes, voeg toe aan de kom. Snijd 10 - 14 augurken in fijne plakjes of stukjes en voeg deze samen met alle zilveruitjes toe aan de kom. Meng alles nogmaals goed door elkaar heen.

Breng alles op smaak met flink wat peper en zout. Voeg nu 700 ml mayonaise toe (ja, echt!) en meng alles goed door elkaar. Proef, en bepaal hoeveel citroensap er door de Limburgse koude schotel heen moet.

Dek de grote kom met de koude schotel af met huishoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast. Deze koude schotel is heerlijk om te serveren op feestjes met bijvoorbeeld wat harde broodjes en een bedje sla. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
1 stem


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Citroen macarons

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.