Limburgse koude schotel
😍 61Geweldig
😋 3Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Limburgse koude schotel

Een goede Limburgse koude schotel maak je een dag vooraf! Perfect om te serveren op feestjes met harde broodjes. Recept voor 4 kilo koude schotel.

5 uur 15 minuten
10 personen

Tip: wil je niet zoveel koude schotel maken? Reken dan uit hoeveel ingrediënten je nodig hebt aan de hand van: 1 kilo rundvlees op 1.6 kilo aardappelen. 

Limburgse koude schotel ingrediënten

Recept limburgse koude schotel

Ingrediënten

10 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Marco Bax

Gemaakt door Marco

Geplaatst op 11-05-2017, dit recept is voor 10 personen en duurt 5 uur 15 minuten.

Bijgewerkt op: 17-08-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
4 uur 30 minuten
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
5 uur 15 minuten

Voorbereiding – 30 minuten + 4 uur wachttijd

Vul 2 pannen met water en breng deze aan de kook. Leg de stukken rundersoepvlees in 1 van de grote pannen met water en zet het vuur op zijn laagst. Laat het vlees 4+ uur rustig garen, totdat het rundvlees makkelijk los komt. 

Begin met het schillen van de aardappels en wortelen. Kook de aardappelen gaar in de andere pan, controleer of ze gaar zijn door met een vork in een aardappel te prikken. Gaat de vork er makkelijk in? Dan zijn de aardappelen klaar om verwerkt te worden. Giet de aardappelen dan af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Snijd de aardappelen in kleine blokjes en de wortelen in plakjes. Vul de pan waar de aardappelen in hebben gezeten nogmaals met water en breng aan de kook. Kook de wortelen bijna gaar, voeg er dan de diepvrieserwten aan toe. Giet de wortelen en de erwten dan af, en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Haal het vlees uit de pan en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Gooi de overgebleven runderbouillon niet weg, gebruik deze als een basis voor een heerlijke soep. 

Limburgse koude schotel
Limburgse koude schotel

De Limburgse koude schotel afmaken – 45 minuten + wachttijd

Voeg de aardappelblokjes en gekookte erwten en wortelen toe aan de (hele) grote kom. Meng alles goed door elkaar.

Trek met behulp van twee vorken het rundersoepvlees los (als pulled-pork) en meng dit door de groenten. 

Schil de zure appels en snijd deze in fijne blokjes, voeg toe aan de kom. Snijd 10 - 14 augurken in fijne plakjes of stukjes en voeg deze samen met alle zilveruitjes toe aan de kom. 

Meng alles nogmaals goed door elkaar heen. Breng alles op smaak met flink wat peper en zout. Voeg nu 700 ml mayonaise toe (ja, echt!) en meng alles goed door elkaar. 

Proef, en bepaal hoeveel citroensap er door de Limburgse koude schotel heen moet. Dek de grote kom met de koude schotel af met huishoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast. 

Deze koude schotel is heerlijk om te serveren op feestjes met bijvoorbeeld wat harde broodjes en een bedje sla. Eet smakelijk!

Wat vind je van dit recept?

64 waarderingen
😍
61
Geweldig
😋
3
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
872.22 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
42.19 g
8.1 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
62.63 g
10.41 g
Eiwitten
27.17 g
Vezels
8.42 g
Natrium
411.89 mg
Mineralen
Ijzer
3.46 mg
Calcium
55.1 mg
Magnesium
84.9 mg
Kalium
84.9 mg
Fosfor
367.81 mg
Koper
0.42 mg
Zink
4.7 mg
Jodium
0.21 µg
Selenium
20.01 µg
Vitamines
Vitamine C
29.62 mg
Vitamine D
0.14 mg
Vitamine A
0.39 mg
Vitamine B1
0.33 mg
Vitamine B2
0.34 mg
Vitamine B6
0.97 mg
Vitamine B12
2.14 µg
Foliumzuur
41.88 µg
Vitamine E
0.53 mg
Vitamine K
2.15 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
4 reacties op "Limburgse koude schotel"
Florina zegt op 13-04-2019
Hoi! Afgelopen week deze schotel gemaakt voor een groep pubers van de jeugdclub! Ik gebruikte kipdijfilet ipv rundvlees en garneerde ‘voor de leuk én lekker’ het geheel nog met halve gekookte eieren. Het was een gróóóóót succes! Dan weet je weer wat een nacht intrekken van smaken doet voor een salade! Ik maakte overigens de mayonaise zelf. Ja, eieren heb ik altijd volop want eigen kippen :-) Bedankt weer voor de inspiratie en jullie altijd kloppende recepten! Groetjes Florina.
Ohmydish zegt op 14-04-2019
Hoi Florina, bedankt weer voor je leuke bericht! Een nacht inttrekken is het idd echt zóó waard, heerlijk :) Hier ook genoeg eieren van de kippen en met zelfgemaakte mayonaise is alles zeker nóg lekkerder! Fijne zondag, liefs
Eddy hartskeerl zegt op 15-01-2024
made it, but gone in a few min.yum
Ohmydish zegt op 15-01-2024

Thank you so much Eddy! 

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.