Ohmydish.nl


Atjar tjampoer

Atjar tjampoer kennen de meesten wel, zoetzure groenten met een prachtige gele kleur. Een heerlijk en makkelijk Indonesisch bijgerecht.

Atjar tjampoer
50 minuten 8 personen Bijgerechten
Atjar tjampoer

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1/2e witte kool
  • 4 middelgrote wortels
  • 200 ml water
  • 200 ml azijn
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 verse kurkuma of 2 theelepels gemalen kurkuma
  • ongeveer 3 cm verse gember wortel
  • optioneel: sambal of rode peper naar smaak
Atjar tjampoer ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • optioneel: snijmachine of mandoline
  • fijne rasp
  • grote pan
  • optioneel: steriele weckpotten als je de atjar gaat inmaken

Bereiden

50 minuten 8 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/atjar-tjampoer


Voorbereiding -- 30 minuten

Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de halve witte kool en snijd deze vervolgens in dunne slierten. Je kunt deze met een koksmes zo dun mogelijk snijden, maar je kunt ook een snijmachine of mandoline gebruiken.

Schil de wortels, verwijder de uiteindes en snijd de wortels dan ook in dunne slierten. Schil de gember en als je verse kurkuma gebruikt dien je deze ook te schillen. Rasp de gember en kurkuma vervolgens fijn. 

Atjar tjampoer
Atjar tjampoer

Atjar tjampoer afmaken -- 20 minuten

Verwarm 200 ml water en 200 ml azijn samen met 3 eetlepels suiker en de geraspte kurkuma en gember in een grote pan. Je kunt eventueel de atjar een beetje pit geven door sambal of rode peper toe te voegen. 

Breng het mengsel aan de kook en voeg dan de witte kool en wortel slierten toe. Plaats een deksel op de pan, laat het enkele minuten koken en zet dan het vuur uit. Als je de atjar iets minder knapperig zou willen, kun je deze nog enkele minuten langer koken. 

Je kunt er nu voor kiezen om de atjar af te laten koelen om in de koelkast te bewaren. Je kunt de atjar ook zo heet mogelijk in potten doen om deze in te maken, zo kun je deze zeer lang bewaren. Zorg er dan voor dat je de atjar tjampoer in steriele weckpotten doet, deze kun je makkelijk zelf steriliseren door de potten enkele minuten te koken in kokend water. 

Atjar tjampoer is heerlijk als onderdeel van een rijsttafel, of bij nasi, stoofvlees, met kip en ook extra lekker bij pittige gerechten.


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen
Volgend recept →
Maïs salade

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.