Ook zo dol op Italiaans eten? De Italiaanse keuken is wereldwijd bekend, zeker als het gaat om gerechten zoals pasta, pizza, lasagne en antipasti. Hier vind je meer dan 150+ gratis recepten uit de Italiaanse keuken.
De Italiaanse keuken is bekend door onder andere het gebuik van verse en lokale producten waar met de seizoenen mee gekookt wordt. Hierdoor proef je de versheid van de ingrediënten terug in elk Italiaans gerecht.
Maak je eigen pizzadeeg, prachtige pizza's, pasta's, risotto's en veel lekkere Italiaanse bijgerechten met vlees, vis en groenten. Ook Italiaanse toetjes kun je hier terugvinden, welke is jouw favoriet?
Deze cavolo nero risotto is een vegetarische risotto met een volle smaak en een prachtige groene kleur. Een heerlijke doordeweekse maaltijd met o.a. palmkool en Parmezaanse kaas.
Een makkelijk gerecht met een Italiaanse twist, deze borlottibonen in tomatensaus zijn makkelijk te maken en ontzettend voedzaam. Deze bonen worden ook wel kievitsbonen genoemd.
Een vegetarische pompoenlasagne met een romige saliesaus is een simpele lasagne die makkelijk te maken is. Extra lekker met geroosterde pompoen en hazelnoten.
Deze pasta met courgette roomsaus is een makkelijke doordeweekse maaltijd. Een snelle pastasaus met groenten, room en kaas. Serveer bijvoorbeeld met een frisse salade.
Deze orzo risotto met erwtjes is klaar in een handomdraai en is daardoor een makkelijke doordeweekse maaltijd die ook nog eens vegetarisch is.
Een pizza bianca heeft geen tomatensaus, vandaar de naam 'witte pizza'. Een simpele pizza met mozzarella en extra lekker met ham en rucola.
Een spoom is een heerlijk verfrissende cocktail die geserveerd wordt als tussengerecht van een meergangen menu, met als doel de smaakpupillen te neutraliseren.
Er bestaan veel verschillende versies van farinata di ceci, ofwel brood gemaakt van kikkererwtenmeel. Deze versie uit Ligurië is te maken met weinig ingrediënten.
Een carpaccio salade met truffeldressing is het ideale voorgerecht. Vol van smaak, heerlijk licht en extra lekker met hazelnoten en Parmezaanse kaas.
Deze risotto porcini is romig en vol van smaak, deze risotto met eekhoorntjesbrood is een echte herfst risotto met de lekkerste paddenstoelen. Extra lekker met een vleugje truffel, kaas en optioneel met spek.
Zodra het buiten kouder wordt, zetten we weer vaker verwarmende stoofpotjes op tafel. Bijvoorbeeld deze spezzatino, ofwel een Italiaanse kalfsstoof, ook lekker met rundvlees.
Deze snelle pasta met spinazie en kip is een ideale doordeweekse maaltijd. Extra lekker met kaas, champignons en walnoten. Staat binnen een half uur op tafel.
Een salade caprese met balsamico is een ultieme zomer salade. Met de lekkerste tomaten, mozzarella en basilicum proef je de zon letterlijk in deze salade.
De perfecte tomatenrisotto is vol van smaak en een beetje romig. Deze vegetarische risotto is extra lekker met knoflook broodkruim, kaas, basilicum en meer.
Pinsa romana is een pizzasoort met een ontzettend luchtig deeg. Het deeg wordt extra luchtig door verschillende soorten bloem, veel water en een lange rijstijd.
In Italië kun je heel veel verschillende soorten hapjes vinden. Daar worden ze ook wel antipasti genoemd, een enkel gerechtje is antipasto. De betekenis van antipasti is letterlijk “voor de maaltijd” en heeft niets te maken met het woord pasta. De reden om antipasti te serveren is om de maag alvast op gang te brengen.
Het is een aanduiding voor een licht gerecht voordat het hoofdgerecht geserveerd wordt. In veel gevallen kun je denken aan plakjes vlees zoals serranoham of parmaham. Ook een aantal stukjes of plakjes mozzarella en een handvol nootjes zoals amandelen en olijven kunnen als antipasti geserveerd worden.
Antipasti hoeft niet alleen maar als voorafje voor het diner geserveerd worden maar kan ook prima als tussendoortje of als snack. In elk goed Italiaans restaurant staat antipasti op de kaart. In restaurants zijn de antipasti gerechten meestal wat uitgebreider met meer brood en eventuele dipjes.
Een aantal voorbeelden van lekkere Italiaanse antipasti zijn bijvoorbeeld: bruschetta met tomaat en basilicum, tortellini spiesjes, Italiaans knoflookbrood of maak een uitgebreidere Italiaanse borrelplank. Leuk, makkelijk te maken en lekker om te delen met familie en vrienden!
Ook wel primi piatti, ofwel het eerste gerecht in het Nederlands. Hierbij moet je niet denken aan antipasti gerechten, aangezien die meestal op een plankje of simpel bordje geserveerd worden. Italiaanse voorgerechten bestaan hoofdzakelijk uit pasta en risotto.
In tegendeel tot in Nederland waar pasta of risotto gerechten hoofdzakelijk als hoofdgerecht wordt gegeten, zijn deze gerechten vooral een voorgerecht in Italië.
In de meeste gevallen zijn primi piatti gerechten kleiner van portie, al moet je dat vooral in Italië niet te letterlijk nemen. Voor velen is een voorgerecht in Italië al snel voldoende. De reden is dat een Italiaanse maaltijd niet lang genoeg kan duren.
Een langdurende Italiaanse maaltijd is waar Italianen met hun familie en vrienden uitgebreid de tijd nemen voor elkaar, het eten en het samenzijn. Een iets vullender voorgerecht is helemaal niet erg! Tegen de tijd dat het hoofdgerecht op tafel komt heb je alweer wat trek gekregen.
Maak zelf een aantal lekkere Italiaanse voorgerechten, zoals: een simpele tomatenrisotto, gevulde paprika's met risotto, pasta alla norma (pasta met aubergine) of Penne all'arrabiata.
Na alle lekkere Italiaanse voorafjes is het tijd voor het hoofdgerecht. In Italië noemen ze dit secondi piatti, ofwel het tweede gerecht. Aangezien iedere streek van Italië elk hun eigen lokale ingrediënten gebruiken kun je een grote verscheidenheid aan gerechten vinden.
In Noord-Italië gebruikt men meer vlees dan aan de kuststreken. Daar krijg je meer gerechten met vis en zeevruchten. Na Italiaanse antipasti en de primi van pasta of risotto is het nu tijd voor vlees of vis.
In de meeste gevallen worden vlees en visgerechten apart geserveerd om ook nog een lekker bijgerecht op tafel te kunnen zetten. Een bijgerecht naast de secondi piatti heet het goed Italiaans ook wel een contorni. Hierbij kun je denken aan bijgerechten zoals ovengeroosterde aardappeltjes, gegrilde groenten zoals geroosterde paprika, aubergine, courgette of als het in het seizoen is, lokale paddenstoelen.
Vooral de zoete baksels zijn in Italië erg populair. Vaak worden deze gebakjes bij de lokale bakker gekocht door 1 van de familieleden. Van tiramisu, cannoli met vanillepudding, zoete biscotti, bombolini (een soort Italiaanse doughnut) of panna cotta. Een lekkere stevige espresso of een goed glas wijn worden bij het dessert genuttigd.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.