Risotto met broccoli, tijm en citroen
😍 3 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Risotto met broccoli

Een romige risotto met broccoli, citroen en tijm is een fantastische doordeweekse maaltijd. Vol van smaak met kaas en een klontje boter.

40 minuten
4 personen

Voedingsbalansscore

Goed
7.3/10
Glycemische index
Glycemische belasting
52.58 (Laag)
12.29 (Medium)

Voedingswaarde per portie

Kcal
296.09 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
23.37 g
4.09 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
15.36 g
8.27 g
Eiwitten
11.24 g
Vezels
2.89 g
Natrium
1587.55 mg

Je maakt deze risotto met broccoli gemakkelijk vegetarisch door groentebouillon te gebruiken, deze is minder hartig dan kippenbouillon dus voeg dan iets meer zout toe.

Een heerlijk romige risotto door het toevoegen van kaas en een klontje boter, dit past perfect bij de beetgare broccoli, tijm en frisse citroen.

Risotto met broccoli ingrediënten

Recept risotto met broccoli

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept risotto met broccoli allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Bijgewerkt op: 17-05-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
40 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.

Verdeel de broccoli in vrij kleine roosjes en gebruik ook de steel. Schil de steel en snijd deze in kleine stukjes.

Risotto met broccoli, tijm en citroen
Risotto met broccoli, tijm en citroen

Risotto met broccoli maken – 30 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is geworden.

Voeg de rijst toe en bak nog even mee tot de rijst ook glazig is geworden.

Zet het vuur middelhoog en schenk de witte wijn erbij. Roer af en toe kort door en voeg dan geleidelijk de bouillon erbij. Voeg pas de volgende lepel toe zodra de vorige volledig is opgenomen.

Herhaal tot de rijst bijna gaar is en voeg dan pas de broccoli toe. Wanneer je dit te vroeg doet zal de broccoli te gaar worden, terwijl broccoli juist het lekkerste is als deze beetgaar is.

Het kan zijn dat de risotto nog niet gaar is terwijl je alle bouillon al hebt toegevoegd, voeg dan een beetje extra water of bouillon toe tot de rijst wel beetgaar is.

Roer een halve eetlepel gedroogde tijm, de rasp en het sap van 1 citroen, een klontje boter en 25 gram geraspte Parmezaanse kaas door de risotto.

Breng de risotto op smaak met peper en zout en serveer met extra geraspte Parmezaanse kaas, eet smakelijk!

Tips!

Welke rijst voor risotto?

Arborio, Carnaroli en Violone Nano zijn de meeste gebruikte rijstsoorten voor het maken van risotto.

Deze hebben namelijk een ronde korrel die tot vier keer haar gewicht kan opnemen tijdens het koken. Daarbij geeft deze korrel ook zetmeel af, wat de risotto een heerlijke smeuïge textuur geeft.

Risotto wel of juist niet roeren?

Risotto wordt romig doordat er zetmeel vrij komt tijdens het roeren, maar hiervoor is af en toe roeren voldoende. Continu roeren geeft juist een papperig resultaat en helemaal niet roeren zorgt ervoor dat je risotto aan zal branden.

Schep dus telkens een beetje bouillon erbij, roer de risotto een keer om en laat het verder met rust tot je een volgende schep bouillon erbij doet. Ik geef de voorkeur aan roeren met een siliconen spatel, omdat je hiermee goed over de bodem kan roeren.

Mijn risotto wordt niet gaar, hoe komt dit?

De hoeveelheid bouillon / vocht wat nodig is om risotto rijst te garen, is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste de keuze van de pan, de oppervlakte en de dikte van de bodem zijn hierbij van belang. Een grotere oppervlakte zorgt er namelijk voor dat het vocht verdampt i.p.v. opgenomen wordt door de rijst.

Daarnaast is de grootte van de pit ook belangrijk, bij een grote vlam verdampt het vocht grotendeels. Maar bij te laag vuur zal de korrel nauwelijks gaar worden.

Nog een factor kan zijn hoe vaak je roert, bij het continu roeren van de risotto heeft deze minder gelegenheid het vocht op te nemen omdat deze sneller verdampt. Laat je de risotto iets meer met rust, dan kan deze rustig meer vocht opnemen waardoor deze sneller gaar zal worden. Je dient wel af en toe te roeren om een romige risotto te krijgen, aangezien door het roeren het zetmeel vrij komt.

Wat vind je hiervan?

3 waarderingen
😍
3
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
296.09 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
23.37 g
4.09 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
15.36 g
8.27 g
Eiwitten
11.24 g
Vezels
2.89 g
Natrium
1587.55 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
75 gram risotto rijst 90.00 16.50 g 0.75 g 1.50 g 0.75 g 2.25 g 0.75 g 375.00 mg 0.75 mg 15.00 mg 7.50 mg 75.00 mg 37.50 mg 0.08 mg 0.38 mg - 3.75 µg - - 37.50 mg 0.08 mg 0.08 mg 0.15 mg 0.38 µg 7.50 µg 0.75 mg 0.75 µg -
0.25 ui 11.25 1.91 g 1.91 g 0.06 g 0.03 g 0.38 g 0.78 g 2.81 mg 0.16 mg 9.38 mg 3.13 mg 54.69 mg 13.13 mg 0.03 mg 0.25 mg - - 2.03 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg - 3.13 µg - - -
0.5 knoflooktenen 4.90 0.98 g 0.03 g - - 0.21 g 0.07 g 0.14 mg 0.05 mg 5.95 mg 0.70 mg 21.00 mg 4.55 mg 0.01 mg 0.04 mg 0.05 µg - 0.49 mg - - 0.01 mg - 0.01 mg - 0.14 µg - - -
25 ml witte wijn sulfiet 20.00 0.13 g 0.13 g - - 0.05 g - 0.50 mg 0.15 mg 2.50 mg 2.50 mg 20.00 mg 3.75 mg 0.02 mg 0.05 mg - - - - - - - 0.01 mg - - - - -
187.5 ml kippenbouillon selderij 11.25 0.19 g - 0.94 g 0.56 g 0.94 g - 693.75 mg 0.38 mg 7.50 mg 0.94 mg 7.50 mg 5.63 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.13 eetlepel gedroogde tijm 1.64 0.19 g 0.01 g 0.04 g 0.01 g 0.05 g 0.19 g 0.28 mg 0.62 mg 9.50 mg 1.10 mg 4.05 mg 1.00 mg - 0.03 mg - 0.02 µg 0.25 mg - 0.95 mg - - - - - 0.04 mg 8.50 µg -
17.5 gram parmezaanse kaas melk 73.85 0.35 g 0.32 g 4.99 g 3.15 g 7.00 g - 175.00 mg 0.21 mg 175.00 mg 8.05 mg 21.00 mg 157.50 mg 0.09 mg 1.05 mg - - - 0.09 mg 0.05 mg - 0.11 mg 0.02 mg 0.35 µg 1.75 µg - - -
6.25 gram roomboter melk 45.94 0.04 g 0.04 g 5.16 g 3.38 g 0.04 g - 0.31 mg 0.01 mg 0.81 mg 0.13 mg 0.94 mg 1.25 mg - - - - - 0.08 mg 0.06 mg - - - - - - - -
0.25 scheut olijfolie 22.08 0.01 g - 2.50 g 0.36 g - - 0.03 mg - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 citroen 10.80 1.95 g 0.90 g 0.12 g - 0.15 g 0.66 g 0.60 mg 0.03 mg 3.00 mg 3.00 mg 45.00 mg 6.00 mg 0.02 mg 0.03 mg - - 13.50 mg - - 0.02 mg 0.01 mg 0.01 mg - 2.40 µg - - -
peper en zout 4.39 1.13 g 0.01 g 0.06 g 0.02 g 0.18 g 0.44 g 339.13 mg 0.09 mg 4.00 mg 1.33 mg 11.09 mg 1.51 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.52 µg 0.02 µg 1.34 mg - - - - 0.01 mg - 0.18 µg 0.08 mg 2.86 µg -
    296.09 23.37 g 4.09 g 15.36 g 8.27 g 11.24 g 2.89 g 1587.55 mg 2.43 mg 232.64 mg 28.37 mg 260.26 mg 231.81 mg 0.24 mg 1.84 mg 0.57 µg 3.79 µg 17.61 mg 0.16 mg 38.57 mg 0.12 mg 0.20 mg 0.25 mg 0.73 µg 15.09 µg 0.87 mg 12.11 µg -
0 reacties op "Risotto met broccoli"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijn Groente Kaas Kruiden Risotto Boter Witte wijn Knoflook Ui Bouillon

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.