Een romige risotto met broccoli, citroen en tijm is een fantastische doordeweekse maaltijd. Vol van smaak met kaas en een klontje boter.
Je maakt deze risotto met broccoli gemakkelijk vegetarisch door groentebouillon te gebruiken, deze is minder hartig dan kippenbouillon dus voeg dan iets meer zout toe.
Een heerlijk romige risotto door het toevoegen van kaas en een klontje boter, dit past perfect bij de beetgare broccoli, tijm en frisse citroen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 08-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-05-2025
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Verdeel de broccoli in vrij kleine roosjes en gebruik ook de steel. Schil de steel en snijd deze in kleine stukjes.
Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is geworden.
Voeg de rijst toe en bak nog even mee tot de rijst ook glazig is geworden.
Zet het vuur middelhoog en schenk de witte wijn erbij. Roer af en toe kort door en voeg dan geleidelijk de bouillon erbij. Voeg pas de volgende lepel toe zodra de vorige volledig is opgenomen.
Herhaal tot de rijst bijna gaar is en voeg dan pas de broccoli toe. Wanneer je dit te vroeg doet zal de broccoli te gaar worden, terwijl broccoli juist het lekkerste is als deze beetgaar is.
Het kan zijn dat de risotto nog niet gaar is terwijl je alle bouillon al hebt toegevoegd, voeg dan een beetje extra water of bouillon toe tot de rijst wel beetgaar is.
Roer een halve eetlepel gedroogde tijm, de rasp en het sap van 1 citroen, een klontje boter en 25 gram geraspte Parmezaanse kaas door de risotto.
Breng de risotto op smaak met peper en zout en serveer met extra geraspte Parmezaanse kaas, eet smakelijk!
Welke rijst voor risotto?
Arborio, Carnaroli en Violone Nano zijn de meeste gebruikte rijstsoorten voor het maken van risotto.
Deze hebben namelijk een ronde korrel die tot vier keer haar gewicht kan opnemen tijdens het koken. Daarbij geeft deze korrel ook zetmeel af, wat de risotto een heerlijke smeuïge textuur geeft.
Risotto wel of juist niet roeren?
Risotto wordt romig doordat er zetmeel vrij komt tijdens het roeren, maar hiervoor is af en toe roeren voldoende. Continu roeren geeft juist een papperig resultaat en helemaal niet roeren zorgt ervoor dat je risotto aan zal branden.
Schep dus telkens een beetje bouillon erbij, roer de risotto een keer om en laat het verder met rust tot je een volgende schep bouillon erbij doet. Ik geef de voorkeur aan roeren met een siliconen spatel, omdat je hiermee goed over de bodem kan roeren.
Mijn risotto wordt niet gaar, hoe komt dit?
De hoeveelheid bouillon / vocht wat nodig is om risotto rijst te garen, is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste de keuze van de pan, de oppervlakte en de dikte van de bodem zijn hierbij van belang. Een grotere oppervlakte zorgt er namelijk voor dat het vocht verdampt i.p.v. opgenomen wordt door de rijst.
Daarnaast is de grootte van de pit ook belangrijk, bij een grote vlam verdampt het vocht grotendeels. Maar bij te laag vuur zal de korrel nauwelijks gaar worden.
Nog een factor kan zijn hoe vaak je roert, bij het continu roeren van de risotto heeft deze minder gelegenheid het vocht op te nemen omdat deze sneller verdampt. Laat je de risotto iets meer met rust, dan kan deze rustig meer vocht opnemen waardoor deze sneller gaar zal worden. Je dient wel af en toe te roeren om een romige risotto te krijgen, aangezien door het roeren het zetmeel vrij komt.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
75 | gram | risotto rijst | 90.00 | 16.50 g | 0.75 g | 1.50 g | 0.75 g | 2.25 g | 0.75 g | 375.00 mg | 0.75 mg | 15.00 mg | 7.50 mg | 75.00 mg | 37.50 mg | 0.08 mg | 0.38 mg | - | 3.75 µg | - | - | 37.50 mg | 0.08 mg | 0.08 mg | 0.15 mg | 0.38 µg | 7.50 µg | 0.75 mg | 0.75 µg | - | |
0.25 | ui | 11.25 | 1.91 g | 1.91 g | 0.06 g | 0.03 g | 0.38 g | 0.78 g | 2.81 mg | 0.16 mg | 9.38 mg | 3.13 mg | 54.69 mg | 13.13 mg | 0.03 mg | 0.25 mg | - | - | 2.03 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
0.5 | knoflooktenen | 4.90 | 0.98 g | 0.03 g | - | - | 0.21 g | 0.07 g | 0.14 mg | 0.05 mg | 5.95 mg | 0.70 mg | 21.00 mg | 4.55 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | 0.05 µg | - | 0.49 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.14 µg | - | - | - | ||
25 | ml | witte wijn | sulfiet | 20.00 | 0.13 g | 0.13 g | - | - | 0.05 g | - | 0.50 mg | 0.15 mg | 2.50 mg | 2.50 mg | 20.00 mg | 3.75 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | - | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - |
187.5 | ml | kippenbouillon | selderij | 11.25 | 0.19 g | - | 0.94 g | 0.56 g | 0.94 g | - | 693.75 mg | 0.38 mg | 7.50 mg | 0.94 mg | 7.50 mg | 5.63 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.13 | eetlepel | gedroogde tijm | 1.64 | 0.19 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.01 g | 0.05 g | 0.19 g | 0.28 mg | 0.62 mg | 9.50 mg | 1.10 mg | 4.05 mg | 1.00 mg | - | 0.03 mg | - | 0.02 µg | 0.25 mg | - | 0.95 mg | - | - | - | - | - | 0.04 mg | 8.50 µg | - | |
17.5 | gram | parmezaanse kaas | melk | 73.85 | 0.35 g | 0.32 g | 4.99 g | 3.15 g | 7.00 g | - | 175.00 mg | 0.21 mg | 175.00 mg | 8.05 mg | 21.00 mg | 157.50 mg | 0.09 mg | 1.05 mg | - | - | - | 0.09 mg | 0.05 mg | - | 0.11 mg | 0.02 mg | 0.35 µg | 1.75 µg | - | - | - |
6.25 | gram | roomboter | melk | 45.94 | 0.04 g | 0.04 g | 5.16 g | 3.38 g | 0.04 g | - | 0.31 mg | 0.01 mg | 0.81 mg | 0.13 mg | 0.94 mg | 1.25 mg | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.25 | scheut | olijfolie | 22.08 | 0.01 g | - | 2.50 g | 0.36 g | - | - | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | citroen | 10.80 | 1.95 g | 0.90 g | 0.12 g | - | 0.15 g | 0.66 g | 0.60 mg | 0.03 mg | 3.00 mg | 3.00 mg | 45.00 mg | 6.00 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | - | 13.50 mg | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 2.40 µg | - | - | - | ||
peper en zout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
296.09 | 23.37 g | 4.09 g | 15.36 g | 8.27 g | 11.24 g | 2.89 g | 1587.55 mg | 2.43 mg | 232.64 mg | 28.37 mg | 260.26 mg | 231.81 mg | 0.24 mg | 1.84 mg | 0.57 µg | 3.79 µg | 17.61 mg | 0.16 mg | 38.57 mg | 0.12 mg | 0.20 mg | 0.25 mg | 0.73 µg | 15.09 µg | 0.87 mg | 12.11 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!