De perfecte tomatenrisotto is vol van smaak en een beetje romig. Deze vegetarische risotto is extra lekker met knoflook broodkruim, kaas, basilicum en meer.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-08-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel 3 knoflooktenen en snijd deze grof. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in stukken.
Verhit een scheutje olijfolie in een middelgrote pan en fruit hierin de knoflook. Voeg na enkele minuten 70 gram tomatenpuree toe en bak nog kort mee.
Voeg de tomaten in stukken toe samen met 600 ml groentebouillon. Breng aan de kook en laat de tomaten volledig zacht worden.
Pel ondertussen de ui en snijd deze fijn en zet opzij.
Pureer de tomaten met een staafmixer, haal de tomaten door een zeef en wrijf met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit. Houd de tomatenbouillon warm op laag vuur.
Verwarm een scheut olijfolie in een grote diepe bakpan en fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de rijst toe en bak nog ongeveer 5 minuten tot de rijst ook glazig is geworden.
Schenk 100 ml witte wijn erbij en begin met toevoegen van de tomatenbouillon zodra de wijn volledig is opgenomen.
Voeg een soeplepel bouillon toe en voeg steeds een nieuwe lepel toe zodra de vorige is opgenomen door de rijst. Roer af en toe en herhaal tot de risotto gaar is. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.
Maak ondertussen het broodkruim. Pel hiervoor 2 knoflooktenen en gebruik een knoflookpers. Verhit een klontje boter in een kleine bakpan en voeg de knoflook toe.
Voeg na een minuut de panko toe en blijf roeren tot de panko mooi goudbruin is. Snijd de helft van de basilicum fijn.
Roer een scheutje room samen met een klontje boter en de fijngesneden basilicum door de risotto en breng op smaak met peper.
Serveer de tomatenrisotto met geraspte ricotta salata of Parmezaanse kaas, basilicumblaadjes, knoflook broodkruim, een snuf maldon zout en rasp van een citroen.
Je kunt er eventueel ook nog geroosterde cherry tomaatjes bij serveren, eet smakelijk!
Welke tomaten voor tomatenrisotto?
Voor een tomatenrisotto maak je eerst een tomatenbouillon, voor het beste resultaat gebruik je tomaten met een volle smaak. Dit kunnen allerlei soorten tomaten zijn.
Je kunt eventueel ook tomaten uit blik gebruiken, maar deze hebben over het algemeen minder smaak.
Welke kaas voor tomatenrisotto?
Ik gebruikte ricotta salata, maar je kunt ook Parmezaanse kaas gebruiken. Tomatenrisotto combineert ook goed met burrata of geitenkaas.
Wat is ricotta salata?
Officieel is ricotta geen kaas, het wordt namelijk gemaakt van het restproduct na het maken van mozzarella. Ricotta salata is ricotta die wordt geperst, gezouten en gedroogd.
Hierdoor heeft deze ricotta een hardere structuur en kun je de ricotta salata raspen. Deze ricotta is een stuk zouter dan zachte ricotta en heeft een lichte nootachtige smaak.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.