Ossobuco

(24)

Ossobuco is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Een klassiek vleesgerecht met kalfsschenkels in een heerlijke smaakvolle tomatensaus. Laat een reactie achter

Kooktijd 2 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Ossobuco

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 kalfsschenkels
  • 1 rode ui
  • 5 wortelen
  • optioneel: 2 stengels bleekselderij
  • glas rode wijn
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 300 ml runderbouillon
  • snuf chilipoeder
  • peper en zout naar smaak
  • bloem
  • olijfolie
  • klont boter
  • 1 citroen
  • paar takjes verse peterselie
Ossobuco Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & scherp mes
  • rasp
  • braadpan met dikke bodem & deksel
  • houten lepel
  • vleestang
  • citrusrasp

Bereiding


Kooktijd 2 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ossobuco


Tip: Je kunt eventueel ook 250 gram verse tomaten in stukken toevoegen samen met 200 ml passata in plaats van tomaten met sap uit blik.

Voorbereiding – 15 minuten

Haal de kalfsschenkels alvast uit de koelkast. snijd het vel rondom lichtjes in met een scherp mes. 

Schil de wortelen en rasp deze, niet te fijn. Pel de rode ui en rasp deze dan ook. Als je bleekselderij gebruikt, rasp deze dan ook.

Bestrooi de kalfsschenkels ruim met bloem en zorg dat ze volledig bedekt zijn.

Ossobuco
Ossobuco

De ossobuco afmaken – 2 uur

Verhit een flinke scheut olijfolie samen met een klont boter in een braadpan met dikke bodem. Bak het wortel en ui mengsel enkele minuten tot het lichtjes begint te kleuren.

Schuif de groenten naar de zijkant en bak de kalfsschenkels aan beide kanten mooi bruin. Voeg een snuf chili poeder samen met een eetlepel tomatenpuree toe en bak nog kort mee om deze te ontzuren.

Blus af met rode wijn en laat dit enkele minuten koken. Zet het vuur laag en schenk er de runderbouillon en tomaten bij. Breng op smaak met peper en zout en voeg twee takjes peterselie toe. 

Laat de ossobuco ongeveer een uur zachtjes sudderen en controleer of het vlees mals is geworden. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de schenkels, schenk er eventueel een extra laagje water bij en sudder deze nog iets langer.

Breng nogmaals op smaak met peper en zout en verwijder de takjes peterselie. Serveer de ossobuco met pasta en maak af met verse peterselie en fijne citroenrasp. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
24 stemmen

Ossobuco: Veel gestelde vragen

Wat is de basis van ossobuco?

De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels. Deze worden gestoofd in een smaakvolle tomatensaus.

Kun je ossobuco ook met ander vlees maken?

Klassiek wordt de ossobuco enkel met kalfsschenkels gemaakt, maar een versie met kalkoen is ook een aanrader.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.