Tijdens de kerst stond knien in t zoer vroeger altijd op tafel bij mijn opa en oma. Een ouderwets overheerlijk Limburgs konijn recept.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/knien-in-t-zoer-konijn-op-limburgse-wijze
Plaats de konijnenbouten in de grote kom. Pel de uien en snijd deze grof. Voeg deze samen met de peperkorrels, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de kom.
Schenk er dan de azijn en het water bij, zorg dat de bouten volledig bedekt zijn. Laat de bouten de hele nacht (tenminste 12 uur lang) marineren voor het beste resultaat. Na het marineren gaan we de marinade gebruiken als saus, dus gooi deze niet weg!
Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep deze goed droog met keukenpapier. Verhit boter in de braadpan en bak de bouten mooi bruin aan beide kanten.
Schenk de azijn marinade in de pan en roer de stroop erbij. Laat het zachtjes sudderen voor ongeveer 2,5 tot 3 uur, of tot het vlees letterlijk van het bot afvalt. Haal de bouten uit het vocht en zeef de marinade.
Roer de ontbijtkoek geleidelijk erbij, deze lost makkelijk op als je deze eerst in stukjes breekt. Je zult merken dat de saus hierdoor dikker wordt, voeg zoveel toe tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt.
Breng de saus op smaak met misschien wat meer stroop, peper en zout. Plaats de konijnenbouten terug in de saus.
Serveer de knien in 't zoer met bijvoorbeeld spruitjes, gekookte aardappelen of aardappelpuree. Smakelijk!
Is dit recept je goed bevallen? Bekijk dan ook eens onze andere Limburgse recepten, zoals heerlijke klassieke Limburgse vlaaien, wafels of zelfs zoervleisj (zuurvlees).
Wat vind jij van dit recept?
Kun je de konijn op Limburgse wijze ook in een slow cooker bereiden?
Het bereiden van knien in 't zoer is zeker mogelijk in een slow cooker. Laat de peperkoek dan achterwege tijdens het garen en voeg deze pas toe zodra je de saus gaat binden (dikker maken).
Moet je vlees van een tam of wild konijn gebruiken?
Beide is mogelijk, vlees van tamme konijnen zijn veel malser dan die van een wild konijn. Door de natuurazijn in dit gerecht zullen de konijnenbouten lekker mals worden.
Wat kun je bij een konijn in het zuur serveren?
Een redelijk klassieke manier om een konijn in het zuur te serveren is met gekookte spruiten, gestoofde rode kool en aardappelen (aardappelpuree). Maar ook frietjes en een frisse salade is er heerlijk bij.
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenKook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.