Ohmydish.nl


Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze

Tijdens de kerst stond knien in t zoer vroeger altijd op tafel bij mijn opa en oma. Een ouderwets overheerlijk Limburgs konijn recept.

15 uur 4 personen Hoofdgerechten
Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 konijnenbouten
  • 3 uien
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • ongeveer 10 peperkorrels
  • 750 ml azijn
  • 250 ml water
  • ongeveer 250 gram appelstroop
  • 600 gram ontbijtkoek
  • boter
  • peper en zout naar smaak
Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • braadpan of andere pan met dikke bodem
  • grote kom
  • huishoudfolie
  • keukenpapier
  • garde
  • vergiet

Bereiden


15 uur 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/knien-in-t-zoer-konijn-op-limburgse-wijze


Voorbereiding – 10 minuten + 12 uur marineren

Plaats de konijnenbouten in de grote kom. Pel de uien en snijd deze grof. Voeg deze samen met de peperkorrels, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de kom.

Schenk er dan de azijn en het water bij, zorg dat de bouten volledig bedekt zijn. Laat de bouten de hele nacht (tenminste 12 uur lang) marineren voor het beste resultaat. Na het marineren gaan we de marinade gebruiken als saus, dus gooi deze niet weg! 

Knien in 't zoer - Konijn op Limburgse wijze
Knien in 't zoer - Konijn op Limburgse wijze

Konijn op Limburgse wijze afmaken – 2.5 tot 3 uur

Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep deze goed droog met keukenpapier. Verhit boter in de braadpan en bak de bouten mooi bruin aan beide kanten.

Schenk de azijn marinade in de pan en roer de stroop erbij.  Laat het zachtjes sudderen voor ongeveer 2,5 tot 3 uur, of tot het vlees letterlijk van het bot afvalt. Haal de bouten uit het vocht en zeef de marinade.

Roer de ontbijtkoek geleidelijk erbij, deze lost makkelijk op als je deze eerst in stukjes breekt. Je zult merken dat de saus hierdoor dikker wordt, voeg zoveel toe tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt.

Breng de saus op smaak met misschien wat meer stroop, peper en zout. Plaats de konijnenbouten terug in de saus. 

Serveer de knien in 't zoer met bijvoorbeeld spruitjes, gekookte aardappelen of aardappelpuree. Smakelijk!

Meer lekkere recepten uit Limburg

Is dit recept je goed bevallen? Bekijk dan ook eens onze andere Limburgse recepten, zoals heerlijke klassieke Limburgse vlaaien, wafels of zelfs zoervleisj (zuurvlees).

Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze: veelgestelde vragen

Kun je de konijn op Limburgse wijze ook in een slow cooker bereiden?

Het bereiden van knien in 't zoer is zeker mogelijk in een slow cooker. Laat de peperkoek dan achterwege tijdens het garen en voeg deze pas toe zodra je de saus gaat binden (dikker maken).

Moet je vlees van een tam of wild konijn gebruiken?

Beide is mogelijk, vlees van tamme konijnen zijn veel malser dan die van een wild konijn. Door de natuurazijn in dit gerecht zullen de konijnenbouten lekker mals worden.

Wat kun je bij een konijn in het zuur serveren?

Een redelijk klassieke manier om een konijn in het zuur te serveren is met gekookte spruiten, gestoofde rode kool en aardappelen (aardappelpuree). Maar ook frietjes en een frisse salade is er heerlijk bij.

Aangeraden producten (6)

Wat vind jij van dit recept?
121 stemmen
← Vorig recept
Pure chocolade muffins
Volgend recept →
Bruine bonensoep

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!