Ohmydish.nl


Zelf béchamelsaus maken

Een béchamelsaus is bij velen bekend, makkelijk te maken en een must in een lasagne of op gekookte bloemkool.

Zelf béchamelsaus maken

Blog printen Bekijk reacties (0)


Béchamelsaus is 1 van de 5 basis sauzen uit de Franse keuken, daarom vinden wij het belangrijk om je te leren hoe je zelf een heerlijke béchamelsaus kunt maken.

Ingrediënten nodig

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 900 ml melk
  • 3 kruidnagels
  • 1/2e ui
  • 1 laurierblad
  • peper, zout en een snuf nootmuskaat naar smaak
De eerste stap van een béchamelsaus is het maken van een roux. Een roux maak je door boter en bloem samen te garen. Dit gebruik je als basis voor sauzen, soepen of stoofpotjes. Er zijn drie verschillende soorten roux, namelijk een witte (blanc), blonde en een bruine roux. Een witte roux voegt geen of weinig smaak toe aan een gerecht, daarom zal een witte roux als verdikkingsmiddel gebruikt worden. Een blonde roux zit tussen een bruine en witte roux in. Bij een bruine roux is de boter tot een bruine kleur gekookt, dit geeft de roux een nootachtige smaak. Uiteraard gebruik je ook een bruine roux als verdikkingsmiddel, deze geeft wel wat smaak af.

Smelt 50 gram boter op middel-laag vuur. Roer er dan 60 gram bloem doorheen en bak een aantal minuten mee. Op deze manier zal de typische bloem-smaak verdwijnen. Roer goed door elkaar, meer hoef je niet te doen om een witte roux te maken. Het resultaat moet lijken op de foto hieronder:

Roux Roux

Laat de roux geheel afkoelen, je hebt een koude roux nodig wanneer je gebruik gaat maken van een warme vloeistof zoals melk. Je kunt ook een warme roux gebruiken in koude melk, maar niet koude melk en koude roux of warme melk en warme roux. Dit voorkomt klontjes.

Snijd een ui doormidden en gebruik dan 3 kruidnagels om een laurierblad op zijn plek te houden. Leg de halve ui dan in een pannetje met 900 ml melk. Op de foto hieronder kun je zien hoe je de kruidnagels in de ui moet steken:

Laurierblad op een ui Laurierblad op een ui

Verhit de melk en laat 10 minuten lang rustig pruttelen op middel-laag vuur. Haal de halve ui uit de melk en voeg de hete melk beetje bij beetje toe aan de roux. Meng met een garde tot een glad mengsel. Blijf de melk toevoegen tijdens het roeren. Je zult merken dat de melk dikker wordt na al een aantal minuten. Dit houdt in dat de roux juist als verdikkingsmiddel werkt, kook de saus enkele minuten tot deze de gewenste dikte heeft bereikt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Zelf béchamelsaus maken Zelf béchamelsaus maken

Erg lekker om te serveren bij gekookte bloemkool of witlof. Je kunt de béchamelsaus ook gebruiken als basis voor een lasagne en andere ovenschotels. De keuze is aan jou! In de meeste gevallen zal een béchamelsaus gebruikt worden als basis voor andere sauzen, kaassauzen en roomsauzen.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-bechamelsaus-maken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!Volgend blog →
Zelf Espagnole saus maken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.