Hazenpeper
😍 28Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Hazenpeper

Een klassieke hazenpeper zoals ik dit heb geleerd van mijn leraar op de koksopleiding die ook jager was. Heerlijk met champignons, spekjes en meer.

2 uur 40 minuten
4 personen

Tip: je kunt in plaats van 4 hazenbouten ook 600 gram hazenrugfilet gebruiken!

Hazenpeper ingrediënten
Recept hazenpeper

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-12-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
2 uur 30 minuten
Totale tijd
2 uur 40 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijd deze vervolgens in kwarten en zet opzij. Pel de knoflook en snijd deze redelijk fijn. 

Dep de hazenbouten een beetje droog met keukenpapier.

Hazenpeper
Hazenpeper

De hazenpeper afmaken – 2 uur + 30 minuten

Verhit een flinke klont boter in een grote braadpan en bak de spekjes en champignons enkele minuten tot ze mooi bruin zijn. Haal deze vervolgens uit de pan en zet opzij. 

Verhit opnieuw een klont boter in de braadpan en bak de hazenbouten mooi goudbruin aan beide kanten. Haal de bouten dan uit de pan.

Hazenpeper bereiden
Hazenpeper bereiden

Voeg dan de knoflook en bloem toe aan de boter en bak dit kort. Voeg de bouten opnieuw toe samen met de zilveruitjes, tijm, laurier, kruidnagels en gekneusde peperkorrels. 

Voeg een scheut cognac toe en schenk na enkele minuten de rode wijn erbij tot de hazenbouten net onder staan. Breng aan de kook en zet het vuur dan zo laag mogelijk.

Laat de hazenpeper minimaal 2 uur zachtjes sudderen. Voeg in het laatste half uur de spekjes en champignons opnieuw toe. Als je dit al direct doet, zal er van de champignons nog maar weinig over blijven.

De hazenpeper is klaar zodra het vlees van het bot afvalt. Bindt de saus eventueel met een liaison. Meng hiervoor 2 eidooiers samen met 100 ml room en voeg dit toe.

Blijf regelmatig roeren en je zult merken dat de saus mooi dik zal worden. Breng op smaak met zout en eventueel meer zwarte peper en verwijder de takjes tijm, laurierblaadjes en kruidnagels. 

Bestrooi op het laatste met verse peterselie. Eet smakelijk!

Tips!

Waar kan ik verse zilveruitjes kopen?

Je kunt verse zilveruien regelmatig bij de groenteboer of bij de groothandel kopen. Soms verkopen ze deze ook al gepeld uit de vriezer. 

Kun je deze niet vinden, kun je ook zilveruitjes uit pot kopen. Deze zijn zuur, dus ontzuur deze dan eerst door deze goed af te spoelen en vervolgens even te laten weken in schoon water.

Waar kan ik haas kopen?

Je kunt hazenbouten en hazenrugfilet regelmatig bij de supermarkt kopen als dit in het seizoen is. Je kunt het ook vaak bij de slager, poelier en bij verschillende webshops kopen.

Wat is lekker bij hazenpeper?

Hazenpeper is het allerlekkerste op de klassieke manier, met aardappelpuree en gestoofde rode kool. Ook erg lekker met aardappelkroketjes, spruitjes of wortelen.

Waar komt de naam hazenpeper vandaan?

In de middeleeuwen werden maaltijden met vlees veelal geserveerd met een papje van brood en boter dat geweekt werd in water of melk. Dit werd op smaak gebracht met peper, een gepeperde (brood)saus die o.a. bij haas werd geserveerd.

Hazenpeper met of zonder bloed?

Voor een echte klassieke hazenpeper wordt ook het bloed van de haas gebruikt. Dit wordt namelijk samen met de liaison de beste en mooiste saus. Aangezien niet iedereen daarvan houdt, heb ik het in mijn recept - waar het normaal wel in gaat - weggelaten. 

Ben jij niet vies van het bloed? Voeg het dan samen met de liaison toe in een klein apart pannetje en verwarm dit samen tot een mooie dikke saus. Voeg dit dan toe aan de hazenpeper en verwarm nogmaals.

Wat vind je van dit recept?

28 waarderingen
😍
28
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
899.88 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
23.9 g
14.24 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
45.52 g
18 g
Eiwitten
55.76 g
Vezels
5.55 g
Natrium
1944.55 mg
Mineralen
Ijzer
13.88 mg
Calcium
161.95 mg
Magnesium
106.2 mg
Kalium
106.2 mg
Fosfor
736.97 mg
Koper
1.42 mg
Zink
6.79 mg
Jodium
0.05 µg
Selenium
31.75 µg
Vitamines
Vitamine C
17.84 mg
Vitamine D
0.73 mg
Vitamine A
191.11 mg
Vitamine B1
0.7 mg
Vitamine B2
1.42 mg
Vitamine B6
2.57 mg
Vitamine B12
8.88 µg
Foliumzuur
90.33 µg
Vitamine E
1.8 mg
Vitamine K
0.82 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Hazenpeper"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.