Ohmydish.nl


Hazenpeper

(16)

Een klassieke hazenpeper zoals ik dit heb geleerd van mijn leraar op de koksopleiding die ook jager was. Heerlijk met champignons, spekjes en meer.

2 uur 40 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Hazenpeper

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 hazenbouten of bijv. 600 gram hazenrugfilet
  • 500 gram champignons
  • 450 gram zilveruitjes
  • 300 gram spekjes
  • 2 knoflooktenen
  • paar takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • paar takjes verse peterselie
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 2 eetlepels bloem
  • flinke scheut cognac
  • 700 ml rode wijn
  • optioneel: 100 ml room
  • optioneel: 2 eidooiers
Hazenpeper ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • champignonborstel of keukenpapier
  • snijplank & koksmes
  • grote braadpan met deksel
  • schuimspaan
  • vleestang
  • middelgrote kom

Bereiden


2 uur 40 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hazenpeper


Voorbereiding – 10 minuten

Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijd deze vervolgens in kwarten en zet opzij. Pel de knoflook en snijd deze redelijk fijn. 

Dep de hazenbouten een beetje droog met keukenpapier.

Hazenpeper
Hazenpeper

De hazenpeper afmaken – 2 uur + 30 minuten

Verhit een flinke klont boter in een grote braadpan en bak de spekjes en champignons enkele minuten tot ze mooi bruin zijn. Haal deze vervolgens uit de pan en zet opzij. 

Verhit opnieuw een klont boter in de braadpan en bak de hazenbouten mooi goudbruin aan beide kanten. Haal de bouten dan uit de pan.

Voeg dan de knoflook en bloem toe aan de boter en bak dit kort. Voeg de bouten opnieuw toe samen met de zilveruitjes, tijm, laurier, kruidnagels en gekneusde peperkorrels. 

Voeg een scheut cognac toe en schenk na enkele minuten de rode wijn erbij tot de hazenbouten net onder staan. Breng aan de kook en zet het vuur dan zo laag mogelijk.

Laat de hazenpeper minimaal 2 uur zachtjes sudderen. Voeg in het laatste half uur de spekjes en champignons opnieuw toe. Als je dit al direct doet, zal er van de champignons nog maar weinig over blijven.

De hazenpeper is klaar zodra het vlees van het bot afvalt. Bindt de saus eventueel met een liaison. Meng hiervoor 2 eidooiers samen met 100 ml room en voeg dit toe.

Blijf regelmatig roeren en je zult merken dat de saus mooi dik zal worden. Breng op smaak met zout en eventueel meer zwarte peper en verwijder de takjes tijm, laurierblaadjes en kruidnagels. 

Bestrooi op het laatste met verse peterselie. Eet smakelijk!

Hazenpeper: veelgestelde vragen

Waar kan ik verse zilveruitjes kopen?

Je kunt verse zilveruien regelmatig bij de groenteboer of bij de groothandel kopen. Soms verkopen ze deze ook al gepeld uit de vriezer. 

Kun je deze niet vinden, kun je ook zilveruitjes uit pot kopen. Deze zijn zuur, dus ontzuur deze dan eerst door deze goed af te spoelen en vervolgens even te laten weken in schoon water.

Waar kan ik haas kopen?

Je kunt hazenbouten en hazenrugfilet regelmatig bij de supermarkt kopen als dit in het seizoen is. Je kunt het ook vaak bij de slager, poelier en bij verschillende webshops kopen.

Wat is lekker bij hazenpeper?

Hazenpeper is het allerlekkerste op de klassieke manier, met aardappelpuree en gestoofde rode kool. Ook erg lekker met aardappelkroketjes, spruitjes of wortelen.

Waar komt de naam hazenpeper vandaan?

In de middeleeuwen werden maaltijden met vlees veelal geserveerd met een papje van brood en boter dat geweekt werd in water of melk. Dit werd op smaak gebracht met peper, een gepeperde (brood)saus die o.a. bij haas werd geserveerd.

Hazenpeper met of zonder bloed?

Voor een echte klassieke hazenpeper wordt ook het bloed van de haas gebruikt. Dit wordt namelijk samen met de liaison de beste en mooiste saus. Aangezien niet iedereen daarvan houdt, heb ik het in mijn recept - waar het normaal wel in gaat - weggelaten. 

Ben jij niet vies van het bloed? Voeg het dan samen met de liaison toe in een klein apart pannetje en verwarm dit samen tot een mooie dikke saus. Voeg dit dan toe aan de hazenpeper en verwarm nogmaals.

Wat vind jij van dit recept?
16 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Hazelnotenkoekjes

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.