Zelf beurre blanc maken

(29)

Zelf beurre blanc maken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Een heerlijke witte wijnsaus met sjalotjes die perfect is bij vis. Een botersaus die fluweelzacht en romig is.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-12-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 05-04-2023

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen
Zelf beurre blanc maken

Ingrediënten


  • 3 sjalotjes
  • 100 ml droge witte wijn
  • 150 gram roomboter
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: 1 eetlepel room

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • kleine sauspan
  • garde
  • fijne zeef + lepel

Zelf beurre blanc maken Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-beurre-blanc-maken


Voorbereiding – 10 minuten

Zorg ervoor dat de roomboter koud is, verdeel deze in vrij kleine blokjes en zet deze dan terug in de koelkast zodat de boter koud zal blijven.

Pel de sjalotjes en snijd deze fijn. 

Beurre blanc afmaken – 20 minuten

Verwarm de witte wijn samen met de sjalotjes in een kleine sauspan. Laat deze zachtjes koken tot deze tot minder dan de helft is ingekookt. 

Gebruik een garde en voeg blokje voor blokje de roomboter toe aan de sauspan. Roer met een garde en voeg pas een volgend blokje toe als de vorige volledig is opgenomen.

Zelf beurre blanc maken
Zelf beurre blanc maken

Blijf boter toevoegen en roeren tot alle boter is gebruikt en de saus mooi dik is geworden. Een saus binden met boter heet ook wel monteren. 

Je kunt de saus nu eventueel door een fijne zeef wrijven om de sjalotjes te verwijderen zodat je een gladde saus overhoudt. 

Breng de beurre blanc op smaak met peper en zout en voeg eventueel een eetlepel room toe. Deze saus is heerlijk bij (gebakken) vis, zeevruchten en groenten. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-12-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 05-04-2023


Waardeer dit recept!
29 stemmen

Zelf beurre blanc maken: Veel gestelde vragen

Welke boter gebruiken voor beurre blanc?

Gebruik voor een beurre blanc altijd echte roomboter en geen margarine!

Hoe kan ik beurre blanc opwarmen?

Je kunt beurre blanc niet opwarmen, aangezien de saus dan gaat schiften. Je kunt de saus dus het beste warm houden, als je deze pas later gaat serveren.

Welke wijn wordt gebruikt voor beurre blanc?

Een beurre blanc wordt ook wel een botersaus of witte wijnsaus genoemd. Je kunt hiervoor het beste een droge witte wijn gebruiken, in principe maakt het niet zoveel uit welke je precies gebruikt zolang het maar geen zoete witte wijn is.

2 reacties op Zelf beurre blanc maken

Hélène plaatste op 24-03-2024 om 19:28:50
Heerlijke saus, Véronique. Ik nam half azijn, half droge witte wijn en liet de sjalotjes in de saus zitten. Een weinig fijn gesneden, opgerold vers daslookblad uit de tuin erdoor vlak voor het opdienen. Vandaag over de aller-1e Limburgse asperges: mmmmh!
Ohmydish plaatste op 25-03-2024 om 18:17:10

Wat heerlijk!! Ik ben jaloers op de Limburgse asperges hoor, hier in Zuidwest Frankrijk zijn de asperges toch wel minder lekker. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.