Zelf beurre blanc maken

(27)

Zelf beurre blanc maken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Een heerlijke witte wijnsaus met sjalotjes die perfect is bij vis. Een botersaus die fluweelzacht en romig is.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen
Zelf beurre blanc maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 3 sjalotjes
  • 100 ml droge witte wijn
  • 150 gram roomboter
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: 1 eetlepel room
Zelf beurre blanc maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • kleine sauspan
  • garde
  • fijne zeef + lepel

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-beurre-blanc-maken


Voorbereiding – 10 minuten

Zorg ervoor dat de roomboter koud is, verdeel deze in vrij kleine blokjes en zet deze dan terug in de koelkast zodat de boter koud zal blijven.

Pel de sjalotjes en snijd deze fijn. 

Beurre blanc afmaken – 20 minuten

Verwarm de witte wijn samen met de sjalotjes in een kleine sauspan. Laat deze zachtjes koken tot deze tot minder dan de helft is ingekookt. 

Gebruik een garde en voeg blokje voor blokje de roomboter toe aan de sauspan. Roer met een garde en voeg pas een volgend blokje toe als de vorige volledig is opgenomen.

Zelf beurre blanc maken
Zelf beurre blanc maken

Blijf boter toevoegen en roeren tot alle boter is gebruikt en de saus mooi dik is geworden. Een saus binden met boter heet ook wel monteren. 

Je kunt de saus nu eventueel door een fijne zeef wrijven om de sjalotjes te verwijderen zodat je een gladde saus overhoudt. 

Breng de beurre blanc op smaak met peper en zout en voeg eventueel een eetlepel room toe. Deze saus is heerlijk bij (gebakken) vis, zeevruchten en groenten. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

27 stemmen

Zelf beurre blanc maken: Veel gestelde vragen

Welke boter gebruiken voor beurre blanc?

Gebruik voor een beurre blanc altijd echte roomboter en geen margarine!

Hoe kan ik beurre blanc opwarmen?

Je kunt beurre blanc niet opwarmen, aangezien de saus dan gaat schiften. Je kunt de saus dus het beste warm houden, als je deze pas later gaat serveren.

Welke wijn wordt gebruikt voor beurre blanc?

Een beurre blanc wordt ook wel een botersaus of witte wijnsaus genoemd. Je kunt hiervoor het beste een droge witte wijn gebruiken, in principe maakt het niet zoveel uit welke je precies gebruikt zolang het maar geen zoete witte wijn is.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.