Zelf beurre blanc maken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Een heerlijke witte wijnsaus met sjalotjes die perfect is bij vis. Een botersaus die fluweelzacht en romig is.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 07-12-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 16-11-2024
Zorg ervoor dat de roomboter koud is, verdeel deze in vrij kleine blokjes en zet deze dan terug in de koelkast zodat de boter koud zal blijven.
Pel de sjalotjes en snijd deze fijn.
Verwarm de witte wijn samen met de sjalotjes in een kleine sauspan. Laat deze zachtjes koken tot deze tot minder dan de helft is ingekookt.
Gebruik een garde en voeg blokje voor blokje de roomboter toe aan de sauspan. Roer met een garde en voeg pas een volgend blokje toe als de vorige volledig is opgenomen.
Blijf boter toevoegen en roeren tot alle boter is gebruikt en de saus mooi dik is geworden. Een saus binden met boter heet ook wel monteren.
Je kunt de saus nu eventueel door een fijne zeef wrijven om de sjalotjes te verwijderen zodat je een gladde saus overhoudt.
Breng de beurre blanc op smaak met peper en zout en voeg eventueel een eetlepel room toe. Deze saus is heerlijk bij (gebakken) vis, zeevruchten en groenten. Eet smakelijk!
Welke boter gebruiken voor beurre blanc?
Gebruik voor een beurre blanc altijd echte roomboter en geen margarine!
Hoe kan ik beurre blanc opwarmen?
Je kunt beurre blanc niet opwarmen, aangezien de saus dan gaat schiften. Je kunt de saus dus het beste warm houden, als je deze pas later gaat serveren.
Welke wijn wordt gebruikt voor beurre blanc?
Een beurre blanc wordt ook wel een botersaus of witte wijnsaus genoemd. Je kunt hiervoor het beste een droge witte wijn gebruiken, in principe maakt het niet zoveel uit welke je precies gebruikt zolang het maar geen zoete witte wijn is.
Per 1 persoonsportie:
Wat heerlijk!! Ik ben jaloers op de Limburgse asperges hoor, hier in Zuidwest Frankrijk zijn de asperges toch wel minder lekker. Veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.