Ohmydish.nl


Zelf beurre blanc maken

Zelf beurre blanc maken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Een heerlijke witte wijnsaus met sjalotjes die perfect is bij vis. Een botersaus die fluweelzacht en romig is.

30 minuten 6 personen Sauzen
Zelf beurre blanc maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 3 sjalotjes
  • 100 ml droge witte wijn
  • 150 gram roomboter
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: 1 eetlepel room
Zelf beurre blanc maken ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • kleine sauspan
  • garde
  • fijne zeef + lepel

Bereiden


30 minuten 6 personen Sauzen

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-beurre-blanc-maken


Voorbereiding – 10 minuten

Zorg ervoor dat de roomboter koud is, verdeel deze in vrij kleine blokjes en zet deze dan terug in de koelkast zodat de boter koud zal blijven.

Pel de sjalotjes en snijd deze fijn. 

Beurre blanc afmaken – 20 minuten

Verwarm de witte wijn samen met de sjalotjes in een kleine sauspan. Laat deze zachtjes koken tot deze tot minder dan de helft is ingekookt. 

Gebruik een garde en voeg blokje voor blokje de roomboter toe aan de sauspan. Roer met een garde en voeg pas een volgend blokje toe als de vorige volledig is opgenomen.

Zelf beurre blanc maken
Zelf beurre blanc maken

Blijf boter toevoegen en roeren tot alle boter is gebruikt en de saus mooi dik is geworden. Een saus binden met boter heet ook wel monteren. 

Je kunt de saus nu eventueel door een fijne zeef wrijven om de sjalotjes te verwijderen zodat je een gladde saus overhoudt. 

Breng de beurre blanc op smaak met peper en zout en voeg eventueel een eetlepel room toe. Deze saus is heerlijk bij (gebakken) vis, zeevruchten en groenten. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
10 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken


Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!