Zelf cranberrysaus maken

(35)

Een heerlijke cranberrysaus is een tikkeltje zuur en zoet tegelijk. Door de mooie rode kleur een feestelijke saus voor de feestdagen zoals tijdens Kerst. Laat een reactie achter

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen
Zelf cranberrysaus maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 200 gram verse cranberries
  • 150 ml sinaasappelsap
  • zest van 1/2e sinaasappel
  • 2 eetlepels suiker
Zelf cranberrysaus maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • kleine sauspan
  • houten lepel
  • citrusrasp

Bereiding


Kooktijd 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-cranberrysaus-maken


Cranberrysaus maken – 20 minuten

Was de cranberries indien nodig en verwarm de cranberries samen met 150 ml sinaasappelsap en 2 eetlepels suiker in een kleine sauspan.

Doe eventueel een deksel op de pan en laat ze volledig gaar koken. Dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren.

Voeg er dan de rasp van een halve sinaasappel aan toe en breng op smaak met eventueel meer suiker.

Sommige cranberries kunnen namelijk iets zuurder dan andere zijn.

Gebruik eventueel een staafmixer om de cranberrysaus glad te maken. Dit is niet persé noodzakelijk want ze springen al kapot in het sinaasappelsap tijdens het koken.

Deze saus is heerlijk bij vele soorten vlees, zoals kalkoen, parelhoen of eend. Geniet ervan!


Waardeer dit recept!
35 stemmen

Zelf cranberrysaus maken: Veel gestelde vragen

Hoe lang kun je cranberrysaus bewaren?

Als je de cranberrysaus afgedekt in de koelkast bewaard, dan zal deze tenminste een week lang goed blijven. Laat de saus op kamertemperatuur komen voordat je deze gaat serveren.

Roer de saus goed door, je kunt de saus heel gemakkelijk opwarmen op een laag vuurtje.

Is het nodig om de cranberrysaus te zeven?

Mocht je niet zoveel stukjes in de saus willen hebben, dan kun je ervoor kiezen om deze te zeven.

Een andere mogelijkheid is om de saus niet te zeven, maar te pureren. Op deze manier heb je een dikkere saus dan wanneer je deze door een zeef haalt.

Kan ik ook gebruik maken van gedroogde cranberries?

Helaas, voor het maken van een cranberrysaus heb je verse of ingevroren besjes nodig.

Als je gebruik maakt van gedroogde cranberries dan zal de saus vele malen zoeter worden en meer als een soort jam smaken.

Moet je water toevoegen aan de cranberrysaus?

De hoeveelheid sinaasappelsap die je in dit recept ziet is voldoende om een heerlijke saus te maken. Optioneel zou je het sinaasappelsap kunnen vervangen door water, maar dat zal de smaak niet ten goede komen.

Wat is het verschil tussen veenbessen en cranberries?

Niets! Veenbessen staan in Nederland beter bekend onder de naam cranberries. De bessensoort is ooit op Terschelling terecht gekomen nadat vaten veenbessen waren aangespoeld. Strandjutters hadden deze vaten omgedraaid in de duinen en zijn vanuit daar gegroeid tot veenbessenstruiken.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.