Hoe bak je een eendenborst?
😍 208Geweldig
😋 2Lekker
😲 1Verrassend
😕 2Matig

Hoe bak je een eendenborst?

Bak zelf heel gemakkelijk een goed gebakken stuk eendenborst met behulp van deze uitleg en handige stap voor stap foto's. Zo bak jij je eendenborst altijd perfect!

Bak heel gemakkelijk een eendenborst met behulp van deze uitleg en handige stap voor stap foto's. 

Eendenborst bevat veel vet, daarom is het belangrijk het vlees rustig te bakken zodat het vet eruit zal lopen. Wanneer je de eendenborst te heet zal bakken, zal het vet er niet of nauwelijks uitlopen waardoor het vlees taaier zal worden en de vetrand te dik en zacht. De smaak en textuur van de vetrand zal dan minder lekker zijn.

Hoe bak je een eendenborst? ingrediënten

Recept hoe bak je een eendenborst?

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Marco Bax

Gemaakt door Marco

Geplaatst op 07-12-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Bijgewerkt op: 01-12-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
5 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
20 minuten

Voorbereiding – 5 minuten

Haal de eendenborst uit de koelkast en laat deze op beetje op kamertemperatuur komen. Haal de eendenborst dan uit de verpakking en leg deze met de vetkant naar beneden op een snijplank. 

Eendenborst bakken stap 1
Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen

Dep voorzichtig de eendenborst zo droog mogelijk met een stukje keukenpapier. 

Eendenborst bakken stap 3
Dep de eendenborst droog met keukenpapier
Eendenborst bakken stap 4
Drooggedepte eendenborst

Snijd met een scherp mes een blokjespatroon in het vet van de eendenborst. Zorg ervoor dat je alleen in de vetrand snijd en niet in het vlees zelf.

Eendenborst bakken stap 5
Snijd het vet diagonaal in
Eendenborst bakken stap 6
Snijd nog een keer diagonaal in, maar dan de andere kant op

Deze stap is optioneel maar zorgt er wel voor dat het vet makkelijker uitloopt tijdens het bakken.

De eendenborst bakken –  10 - 15 minuten

Plaats de bakpan op het fornuis. Het is niet nodig om boter of enige vorm van olie toe te voegen, aangezien de eendenborst een vetrand heeft. Dit vet loopt uit tijdens het bakken en zal de filet garen. 

Eendenborst bakken stap 2
Koude bakpan

Plaats de eendenborst met de vetrand naar beneden in de koude bakpan. Verwarm de bakpan niet voor. Doe je dat wel? Dan zal het vet niet mooi en rustig smelten en zal het eindresultaat taai(er) worden.

Eendenborst bakken stap 7
Eendenborst in een koude bakpan

Zet dan het vuur laag en laat de eendenborst geheel met rust. Je zult zien dat na een aantal minuten de vetrand van de eendenborst vanzelf gaat smelten! 

Eendenborst bakken stap 8
Uitlopend vet van de eendenborst

Voeg nu ook optioneel de rozemarijn toe (aan het vet). Breng de vleeskant van de eendenborst op smaak met zout en gemalen witte peper.

Eendenborst bakken stap 9
Verse kruiden om de eendenborst mee te bakken

Laat de eendenborst een aantal minuten bakken op laag vuur in het eigen vet.

Gebruik dan een vleestang om te zien of er al een klein krokant laagje ontstaat. Draai de eendenborst om als dit het geval is. 

Eendenborst bakken stap 10
Deels gebakken eendenborst

Zet het vuur nu ietsjes hoger, op middelhoge stand. Bak de eendenborst een minuut of 5 - 7 aan deze kant. Draai de eendenborst dan nog een keer om en bak totdat de vetrand lekker krokant geworden is.

Voel aan het vlees om te weten hoe gaar deze is, wil je de eendenborst doorbakken hebben, dan bak je deze in totaal een minuut of 15 in de pan. 

Eendenborst bakken stap 11
Zijkanten dichtschroeien van een eendenborst

Bak de zijkanten van de eendenborst mee door deze op zijn kant in de pan te leggen met behulp van de vleestang. Haal het vlees na het bakken uit de pan en leg deze op een snijplank of bord. 

Eendenborst bakken stap 12
Mooi gebakken eendenborst

Laat een minuut of 5 rusten, snijd de eendenborst dan in redelijk dunne plakken en serveer direct. 

Eendenborst bakken stap 13
In plakjes gesneden eendenborst

Tip: Een klassieke manier om eendenborst te eten is in combinatie met cranberrysaus. Lekker om er wat ovengeroosterde aardappeltjes en een frisse salade bij te serveren. Eet smakelijk!

Hoe bak je een eendenborst?
Hoe bak je een eendenborst?
Tips!

Hoe lang moet je een eendenborst gemiddeld bakken?

Een eendenborst van normale grootte bak je tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van hoe rosé je de eend gebakken wil hebben.

Je zult deze na het bakken tussen 5 en 10 minuten moeten laten rusten voordat je deze serveert.

Waarom is een eendenborst nog rood van binnen na het bakken?

Een eendenborst is anders dan kip of kalkoenfilet. Waar kip of kalkoen na het bakken geheel wit worden van binnen, zal een eendenborst altijd rood of rose blijven.

Dit heeft te maken met de kleur van het vlees net zoals bij bijvoorbeeld een biefstuk. Deze blijft ook vrij rose of rood na het bakken.

Voor hoeveel personen is een eendenborst genoeg?

Gemiddeld gezien kun je rekenen dat 1 eendenborst van tussen de 350 en 400 gram genoeg is voor 2 volwassenen. Maar je kunt deze ook met gemak serveren voor 3 of 4 personen, afhankelijk hoeveel vlees je wilt eten en wat je erbij serveert.

Waarom gebruik je een koude pan om een eendenborst te bakken?

Een eendenborst bak je het mooist door deze met de vetrand naar beneden toe in een koude pan te leggen. Door gebruik te maken van een koude pan zal het vet van de eendenborst langzaamaan smelten.

Bij gebruik van een hete pan zal de buitenste laag snel dichtschroeien waardoor het vet niet kan ontsnappen en smelten. Je zult dan een veel taaier stukje vlees hebben. Gebruik daarom altijd een koude pan en gebruik geen extra olie, boter of vet.

Wat vind je van dit recept?

213 waarderingen
😍
208
Geweldig
😋
2
Lekker
😲
1
Verrassend
😕
2
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
94.47 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
2.37 g
0.01 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
4.05 g
1.46 g
Eiwitten
11.69 g
Vezels
0.74 g
Natrium
386.76 mg
Mineralen
Ijzer
2.04 mg
Calcium
30.37 mg
Magnesium
13.21 mg
Kalium
13.21 mg
Fosfor
126.51 mg
Koper
0.01 mg
Zink
1.2 mg
Jodium
0.52 µg
Selenium
0.02 µg
Vitamines
Vitamine C
5.99 mg
Vitamine D
1.88 mg
Vitamine A
15.63 mg
Vitamine B1
0.26 mg
Vitamine B2
0.28 mg
Vitamine B6
0.22 mg
Vitamine B12
0.25 µg
Foliumzuur
15.8 µg
Vitamine E
0.52 mg
Vitamine K
4.61 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
4 reacties op "Hoe bak je een eendenborst?"
Dick Smit zegt op 28-06-2024
Eendenborst mits goed bereid is geweldig lekker en is een aanrader voor een exclusief diner. Dit recept is aanrader, bedankt!
Véronique zegt op 28-06-2024
Dankje voor je leuke comment, Dick! Niets zo jammer als een slecht gebakken eendenborst inderdaad, zo zonde. Veel liefs, Véronique
Tiny zegt op 02-08-2024
Heerlijk recept en echt makkelijk klaar te maken..Had er een rode portsaus bijgemaakt en dit was verrukkelijk.
Véronique zegt op 02-08-2024
Dankjewel voor je leuke bericht Tiny, super om te horen! Klinkt als een top combinatie met portsaus, heerlijk. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.