Ohmydish.nl


Hoe bak je een eendenborst?

Bak zelf heel gemakkelijk een goed gebakken stuk eendenborst met behulp van deze uitleg en handige stap voor stap foto's.

Hoe bak je een eendenborst?
20 minuten 4 personen Bijgerechten
Hoe bak je een eendenborst?

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 eendenborst
  • Peper en zout
  • Een aantal takjes verse rozemarijn (optioneel)

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Snijplank
  • Koksmes
  • Vleestang
  • Keukenpapier
  • Bakpan met een goede anti aanbaklaag

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

20 minuten 4 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hoe-bak-je-een-eendenborst


Bak heel gemakkelijk een eendenborst met behulp van deze uitleg en handige stap voor stap foto's. 

Hoe bak je een eendenborst?
Hoe bak je een eendenborst?

Voorbereiding -- 5 minuten

Haal de eendenborst uit de koelkast en laat deze op beetje op kamertemperatuur komen. Haal de eendenborst dan uit de verpakking en leg deze met de vetkant naar beneden op een snijplank. 

Eendenborst bakken stap 1
Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen

Dep voorzichtig de eendenborst zo droog mogelijk met een stukje keukenpapier. 

Eendenborst bakken stap 3
Dep de eendenborst droog met wat keukenpapier
Eendenborst bakken stap 4
Drooggedepte eendenborst

Snijd met een scherp mes een blokjespatroon in het vet van de eendenborst. 

Eendenborst bakken stap 5
Snijd het vet diagonaal in
Eendenborst bakken stap 6
Snijd nog een keer diagonaal in, maar dan de andere kant op

Deze stap is optioneel maar zorgt er wel voor dat het vet makkelijker uitloopt tijdens het bakken. Bestrooi de eend aan de vleeskant met peper en zout.

De eendenborst bakken -- 10 - 15 minuten

Plaats de bakpan op het fornuis. Het is niet nodig om boter of enige vorm van olie toe te voegen, aangezien de eendenborst een vetrand heeft. Dit vet loopt uit tijdens het bakken en zal de filet garen. 

Eendenborst bakken stap 2
Koude bakpan

Plaats de eendenborst met de vetrand naar beneden toe in de koude bakpan. 

Eendenborst bakken stap 7
Eendenborst in een koude bakpan

Zet dan het vuur laag en laat de eendenborst geheel met rust. Je zult zien dat na een aantal minuten de vetrand van de eendenborst vanzelf gaat smelten! 

Eendenborst bakken stap 8
Uitlopend vet van de eendenborst

Voeg nu ook optioneel de rozemarijn toe (aan het vet). 

Eendenborst bakken stap 9
Verse kruiden om de eendenborst mee te bakken

Laat de eendenborst een aantal minuten bakken op laag vuur in het eigen vet.

Gebruik dan een vleestang om te zien of er al een klein krokant laagje ontstaat. Draai de eendenborst om als dit het geval is. 

Eendenborst bakken stap 10
Deels gebakken eendenborst

Zet het vuur nu ietsjes hoger, op middelhoge stand. Bak de eendenborst een minuut of 5 - 7 aan deze kant. Draai de eendenborst dan nog een keer om en bak totdat de vetrand lekker krokant geworden is.

Voel aan het vlees om te weten hoe gaar deze is, wil je de eendenborst doorbakken hebben, dan bak je deze in totaal een minuut of 15 in de pan. 

Eendenborst bakken stap 11
Zijkanten dichtschroeien van een eendenborst

Bak de zijkanten van de eendenborst mee door deze op zijn kant in de pan te leggen met behulp van de vleestang. Haal het vlees na het bakken uit de pan en leg deze op een snijplank of bord. 

Eendenborst bakken stap 12
Mooi gebakken eendenborst

Laat een minuut of 5 rusten, snijd de eendenborst dan in redelijk dunne plakken en serveer direct. 

Eendenborst bakken stap 13
In plakjes gesneden eendenborst

Tip: Een eendenborst is heerlijk om te eten met een klassieke combinatie met cranberrysaus.


Wat vind jij van dit recept?
8 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Bladerdeeg kerstboom
Volgend recept →
Mini quiches met rode kool

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.