Bak zelf heel gemakkelijk een goed gebakken stuk eendenborst met behulp van deze uitleg en handige stap voor stap foto's. Zo bak jij je eendenborst altijd perfect!
Bak heel gemakkelijk een eendenborst met behulp van deze uitleg en handige stap voor stap foto's.
Eendenborst bevat veel vet, daarom is het belangrijk het vlees rustig te bakken zodat het vet eruit zal lopen. Wanneer je de eendenborst te heet zal bakken, zal het vet er niet of nauwelijks uitlopen waardoor het vlees taaier zal worden en de vetrand te dik en zacht. De smaak en textuur van de vetrand zal dan minder lekker zijn.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 07-12-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 01-12-2024
Haal de eendenborst uit de koelkast en laat deze op beetje op kamertemperatuur komen. Haal de eendenborst dan uit de verpakking en leg deze met de vetkant naar beneden op een snijplank.
Dep voorzichtig de eendenborst zo droog mogelijk met een stukje keukenpapier.
Snijd met een scherp mes een blokjespatroon in het vet van de eendenborst. Zorg ervoor dat je alleen in de vetrand snijd en niet in het vlees zelf.
Deze stap is optioneel maar zorgt er wel voor dat het vet makkelijker uitloopt tijdens het bakken.
Plaats de bakpan op het fornuis. Het is niet nodig om boter of enige vorm van olie toe te voegen, aangezien de eendenborst een vetrand heeft. Dit vet loopt uit tijdens het bakken en zal de filet garen.
Plaats de eendenborst met de vetrand naar beneden in de koude bakpan. Verwarm de bakpan niet voor. Doe je dat wel? Dan zal het vet niet mooi en rustig smelten en zal het eindresultaat taai(er) worden.
Zet dan het vuur laag en laat de eendenborst geheel met rust. Je zult zien dat na een aantal minuten de vetrand van de eendenborst vanzelf gaat smelten!
Voeg nu ook optioneel de rozemarijn toe (aan het vet). Breng de vleeskant van de eendenborst op smaak met zout en gemalen witte peper.
Laat de eendenborst een aantal minuten bakken op laag vuur in het eigen vet.
Gebruik dan een vleestang om te zien of er al een klein krokant laagje ontstaat. Draai de eendenborst om als dit het geval is.
Zet het vuur nu ietsjes hoger, op middelhoge stand. Bak de eendenborst een minuut of 5 - 7 aan deze kant. Draai de eendenborst dan nog een keer om en bak totdat de vetrand lekker krokant geworden is.
Voel aan het vlees om te weten hoe gaar deze is, wil je de eendenborst doorbakken hebben, dan bak je deze in totaal een minuut of 15 in de pan.
Bak de zijkanten van de eendenborst mee door deze op zijn kant in de pan te leggen met behulp van de vleestang. Haal het vlees na het bakken uit de pan en leg deze op een snijplank of bord.
Laat een minuut of 5 rusten, snijd de eendenborst dan in redelijk dunne plakken en serveer direct.
Tip: Een klassieke manier om eendenborst te eten is in combinatie met cranberrysaus. Lekker om er wat ovengeroosterde aardappeltjes en een frisse salade bij te serveren. Eet smakelijk!
Hoe lang moet je een eendenborst gemiddeld bakken?
Een eendenborst van normale grootte bak je tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van hoe rosé je de eend gebakken wil hebben.
Je zult deze na het bakken tussen 5 en 10 minuten moeten laten rusten voordat je deze serveert.
Waarom is een eendenborst nog rood van binnen na het bakken?
Een eendenborst is anders dan kip of kalkoenfilet. Waar kip of kalkoen na het bakken geheel wit worden van binnen, zal een eendenborst altijd rood of rose blijven.
Dit heeft te maken met de kleur van het vlees net zoals bij bijvoorbeeld een biefstuk. Deze blijft ook vrij rose of rood na het bakken.
Voor hoeveel personen is een eendenborst genoeg?
Gemiddeld gezien kun je rekenen dat 1 eendenborst van tussen de 350 en 400 gram genoeg is voor 2 volwassenen. Maar je kunt deze ook met gemak serveren voor 3 of 4 personen, afhankelijk hoeveel vlees je wilt eten en wat je erbij serveert.
Waarom gebruik je een koude pan om een eendenborst te bakken?
Een eendenborst bak je het mooist door deze met de vetrand naar beneden toe in een koude pan te leggen. Door gebruik te maken van een koude pan zal het vet van de eendenborst langzaamaan smelten.
Bij gebruik van een hete pan zal de buitenste laag snel dichtschroeien waardoor het vet niet kan ontsnappen en smelten. Je zult dan een veel taaier stukje vlees hebben. Gebruik daarom altijd een koude pan en gebruik geen extra olie, boter of vet.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.