De perfecte biefstuk bakken is makkelijker dan je misschien denkt. Kies een mooie biefstuk en bak deze precies zoals je wilt met deze stappen!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-10-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 06-12-2024
Het belangrijkste bij het perfect bakken van biefstuk is het op kamertemperatuur laten komen van het vlees. De pan koelt namelijk veel te snel af als het vlees te koud de pan in gaat, waardoor deze minder mooi zal bakken.
Je kunt de biefstuk bakken in een bakpan of grillpan. Gebruik altijd een vleestang en geen vork. Gebruik een combinatie van olijfolie en roomboter, olie kan namelijk op hogere temperatuur verhit worden.
Haal de biefstuk minimaal een half uur vooraf uit de koelkast.
Dep de biefstuk eerst droog met keukenpapier.
Bestrooi de biefstuk aan beide kanten met peper en zout.
Verwarm de pan op hoog vuur en voeg als de pan heet is een scheutje olijfolie én een klontje boter toe.
Zodra de bubbels van de boter bijna helemaal verdwenen zijn schroei je de biefstuk dicht door deze één minuut aan elke kant te bakken.
Het belangrijkste is om de biefstuk direct dicht te kunnen schroeien, dan blijven de sappen namelijk in het vlees waardoor deze heerlijk mals zal blijven. Leg de biefstuk daarom in de pan en beweeg deze niet!
Zet het vuur een beetje lager, maar niet te laag, en laat de biefstuk bakken tot de gewenste gaarheid door deze nog enkele minuten te bakken aan beide kanten. Je kunt nu eventueel een takje rozemarijn toevoegen aan de pan.
Zet de biefstukken eventueel ook even rechtop, om de zijkanten dicht te schroeien.
Je kunt de biefstuk na het dichtschroeien ook verplaatsen naar een oven die voorverwarmd is op 100 graden Celsius. Bak deze dan enkele minuten in de oven tot de gewenste gaarheid.
Zodra de biefstuk de gewenste gaarheid heeft, vanuit de pan of oven, pak je deze in met aluminiumfolie. Laat de biefstuk ongeveer 10 minuten rusten. De sappen zullen dan in het vlees blijven, zodat de biefstuk heerlijk mals zal blijven.
Serveer de biefstuk bijvoorbeeld met frietjes en een salade of witlofsalade. Serveer er bijvoorbeeld een lekkere pepersaus of champignonroomsaus bij. Eet smakelijk!
Hoe lang biefstuk bakken?
De exacte tijd is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe dik is je biefstuk, welke temperatuur heeft het vlees en hoe heet is de pan. Maar over het algemeen gelden de volgende tijden:
Wat is het beste vlees voor biefstuk?
Je kunt vele soorten vlees gebruiken voor biefstuk, niet alleen van de koe maar denk ook eens aan hertenbiefstuk, reebiefstuk, kangoeroe biefstuk en nog veel meer.
Welke soorten biefstuk zijn er?
Ossenhaas, ribeye, t-bone, kogelbiefstuk, entrecôte, bavette, wagyu en nog veel meer.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.