Er gaat niets boven gesmolten kaas, een pan met de lekkerste kaassaus midden op tafel om brood en groenten in te dippen. Een fantastische kaasfondue die binnen no-time klaar is.
Voor een typische Zwitserse kaasfondue wordt meestal gebruik gemaakt van een combinatie van Zwitserse Gruyère en Emmentaler kaas. Voor extra smaak kun je de Emmentaler vervangen door een oude Comté kaas. Welke kaas je ook kiest, je kunt voor het beste resultaat de kazen het beste zelf raspen.
De hoeveelheid van deze kaasfondue in voor 6 personen, dat lijkt wellicht niet genoeg maar kaas vult behoorlijk en het is o.a. ook afhankelijk wat je erbij zult serveren.
Wat eet je bij kaasfondue?
Bij een kaasfondue kun je veel verschillende soorten groenten en natuurlijk stokbrood serveren. Onderaan kun je bij mijn tips veel voorbeelden en ideeën vinden. Zorg dat alles klaar staat voor je de kaassaus gaat maken, want zodra deze afkoelt zal de saus namelijk te dik worden om nog goed te kunnen dippen.
Zorg er ook voor dat de brander al klaar staat, dit kan zowel een brander met vloeibare brandstof zijn of gebruik er eentje met een theelichtje.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 16-12-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook.
Rasp alle kaas en zet opzij.
Verdeel de broccoli en bloemkool in niet te grote roosjes en kook deze beetgaar in ruim kokend water.
Je kunt eventueel aardappel erbij serveren, gebruik dan een vastkokende soort die je eerst volledig gaar kookt. Snijd de aardappel vervolgens in dikke plakken.
Plaats de radijsjes, tomaatjes en kleine augurkjes in kleine kommetjes. Snijd het brood in kleine stukjes.
Voor de witlof en appel kun je het beste zo lang mogelijk wachten om verkleuren te voorkomen. Snijd de witlof blaadjes door de helft en de appel in grove stukjes.
Je kunt de kaassaus direct in de fonduepan maken, of maak deze in een andere pan en giet het erna in de fonduepan.
Pel een knoflookteen en wrijf de binnenkant van de fonduepan met de knoflookteen.
Meng een scheut van de witte wijn met de maizena in een kleine kom tot een glad papje en zet opzij.
Verwarm de resterende witte wijn op middellaag vuur en voeg hier beetje bij beetje de geraspte kaas aan toe. Roer telkens glad met een houten lepel en voeg telkens nieuwe kaas toe zodra de saus glad is.
Voeg de kaas niet te snel toe, dan zal de saus minder glad worden. Laat deze rustig oplossen en blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
Zodra alle kaas is opgelost voeg je het maizena papje toe en roer opnieuw glad.
Breng op smaak met een snuf peper, snuf nootmuskaat en 20 ml Kirsch.
Plaats de kaassaus direct op tafel en begint met groenten en brood te dippen, eet smakelijk!
Wat eet je met kaasfondue?
Meestal wordt er bij een kaasfondue vooral stukjes brood geserveerd, die zijn ideaal om in de heerlijke kaassaus te dippen. Daarnaast voornamelijk soorten groenten, zoals broccoli, bloemkool, champignons, cherry tomaatjes, vastkokende aardappel, witlof en zelfs spruitjes. De mogelijkheden wat groenten betreft zijn oneindig, kaas combineert namelijk heel erg goed met kaas.
Naast brood en groenten kun je ook kiezen voor fruit, denk hierbij aan appel, peer of druiven. Dit is een hele verrassende combinatie die echt heerlijk is met kaas.
Meestal is een kaasfondue vegetarisch, maar je kunt er eventueel ook vlees bij serveren om te dippen. Aangezien je het vlees enkel in de saus dipt, er niet erin zult garen zoals bij een fondue in olie, zul je het vlees vooraf moeten garen. Denk hierbij aan stukjes kip, worst, gehaktballetjes, knakworst, salami, biefstuk en nog veel meer.
Welke wijn bij kaasfondue?
In een kaasfondue wordt een droge witte wijn gebruikt, zoals Riesling. Om erbij te serveren is een witte wijn ook erg gepast, maar een lichte rode wijn smaakt er ook goed bij.
Waar komt fondue vandaan?
Waar fondue oorspronkelijk vandaag komt kent verschillende verhalen, velen zeggen dat fondue uit Zwitserland komt. Toch zijn er ook veel verhalen die zeggen dat de kaasfondue van oorsprong Frans is. Het Franse woord fondre betekent smelten, daar zou de naam fondue vandaan komen en daarom zegt men dat de oorsprong in Frankrijk ligt. In Zwitserland spreekt men ook Frans, dus dit bewijst eigenlijk niet direct waar de echte oorsprong ligt.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.