Ohmydish.nl


Aardappelkroketjes

(4)

Zelf aardappelkroketjes maken is makkelijker dan je misschien zou denken. Heerlijke aardappelpuree in een krokant jasje, het perfecte bijgerecht.

1 uur 10 minuten 6 personen Bijgerechten
Aardappelkroketjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 40 gram boter
  • 2 eidooiers
  • flinke snuf nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
  • bloem
  • 4 eiwitten
  • paneermeel
Aardappelkroketjes ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • fijne zeef & soeplepel
  • siliconen spatel
  • spuitzak zonder spuitmond
  • groot bord of schaal
  • huishoudfolie
  • 3 diepe borden
  • frituurpan of pan met dikke bodem
  • schuimspaan
  • kom of bord met keukenpapier

Bereiden


1 uur 10 minuten 6 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/aardappelkroketjes


Voorbereiding – 40 minuten + wachttijd

Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Kook de aardappels gaar in ruim kokend water met zout. 

Giet deze vervolgens af en kook ze dan nog kort droog. Dit is niet perse noodzakelijk, dit is om zeker te weten dat de aardappelpuree zo droog mogelijk zal zijn.

Maak een gladde puree, dit kun je het beste doen door deze door een fijne zeef te wrijven. Voeg de boter toe en roer direct zodat deze kan smelten in de warme aardappelpuree.

Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en een flinke snuf nootmuskaat. Laat een klein beetje afkoelen en roer er dan 2 eidooiers doorheen. 

Schep de aardappelpuree in een spuitzak - zonder spuitmond - en maak hiermee dikke rijen op een groot bord of schaal. Om plakken te voorkomen kun je deze het beste bestrooien met een beetje bloem.

Dek de rollen aardappelpuree af met huishoudfolie en laat deze volledig afkoelen in de koelkast.

Aardappelkroketjes
Aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes afmaken – 30 minuten

Zet 3 borden klaar, één met een laag bloem, tweede met losgeklopt eiwit en de derde met een flinke laag paneermeel.

Verdeel de rollen aardappelpuree in stukken van ongeveer 4 - 5 cm.

Aardappelkroketjes voorbereiden
Aardappelkroketjes voorbereiden

Haal de stukjes eerst door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Zorg er telkens voor dat ze volledig bedekt zijn.

Gepaneerde aardappelkroketjes
Gepaneerde aardappelkroketjes

Herhaal voor de resterende aardappelpuree en verhit ondertussen de olie om te frituren. Frituur de aardappelkroketjes mooi goudbruin in enkele minuten.

Frituur niet teveel kroketjes tegelijk en bak ze niet te lang. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer direct, eet smakelijk!

Aardappelkroketjes: veelgestelde vragen

Wat is lekker bij aardappelkroketjes?

In principe kun je aardappelkroketjes overal bij eten. Ze worden bijvoorbeeld vaak gegeten bij stoofpotjes, konijn in het zuur en hachee.

Hoeveel aardappelkroketjes per persoon?

Meestal worden er zo'n 5 à 6 aardappelkroketjes per persoon geserveerd. Voor grote eters kun je er altijd een paar extra achter de hand houden.

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Groene pepersaus

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.