Je kunt pompoen gebruiken in zoete en hartige recepten, voor beide kun je in dit overzicht met pompoen recepten inspiratie vinden.
Pompoen uit de moestuin, dit kan eigenlijk vooral als je veel ruimte hebt. Want jeetje, wat worden die planten groot! De pompoenen zelf kunnen ook érg groot worden, afhankelijk van de soort. Zo hadden wij vorig jaar herfst (2018) zo'n grote pompoenen dat ze te zien zijn op Google Earth, geen grapje!
Met pompoen kun je ontzettend veel kanten op, vooral hartige maar zeker ook zoete gerechten kun je ermee maken. Zoals zoete jam of zelfs pompoentaart. Wij hebben dit jaar (2019) wel patisson in de moestuin, de gele soort. Ook wel bekend als tulbandpompoen.
Gele patisson, ook wel bekend als tulbandpompoen
Tafelzuur, oftewel zoetzure ingemaakte groenten kun je maken met allerlei soorten groenten uit de tuin. Zoals pompoen, courgette en bonen.
Tafelzuur -- zoetzure groenten
Met pompoen kun je ook een heerlijk smaakvol brood zelf bakken.
Een simpele en smaakvolle pompoensoep is altijd lekker, één van mijn favoriete soepen.
Een kruidige soep met kip en groenten, serveer met kaas voor een extra lekkere soep.
Een plaattaart met pompoen en kaki, dat is pas verrassend en een heerlijk voorgerecht of lunchgerecht.
Geroosterde pompoen is al lekker op zichzelf, voeg er dan ook nog eens wat truffel(olie) aan toe voor een nog lekkerder bijgerecht.
Geroosterde pompoen met rode ui en truffel
Bruschetta, oftewel gegrilde broodjes kun je met vanalles beleggen en zijn een heerlijk gerecht tijdens een borrel of feestje. Kan natuurlijk ook als voorgerecht.
Nog een fantastische pompoensoep, in combinatie met kastanjes voor een licht zoetige soep.
Patisson leent zich ook fantastisch om soep van te maken, zoals deze patisson-kokossoep. Heerlijk met kurkuma, zwarte peper en gebakken kokosrasp.
Een soep van pompoen is lekker, maar met extra courgette en pinda's is het helemaal een heerlijke herfst soep.
Heerlijke knapperige pompoenwafels met kruiden, lekker als lunch of eventueel ook te serveren als bijgerecht.
Een smaakvolle noedelsoep met geroosterde pompoen, verse spinazie en kip.
Noedelsoep met spinazie en kip
Pompoensoep met gebakken chorizo voor nog meer smaak, je kunt zelf kiezen hoe pittig je de chorizo wilt.
Varkensoester met mosterd en kaneel
Pasta combineert ook altijd goed met pompoen, en pompoen combineert weer erg goed met worstjes.
Pasta met groenten en worst uit de oven
Een mexicaanse ovenschotel is altijd een goed idee, met zwarte bonen, kruidige kip en o.a. pompoen.
Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen
Dit heerlijke gerecht is perfect voor een uitgebreid diner, zoals bijvoorbeeld met kerst. Daar leent deze hertenbiefstuk met pompoen zich perfect voor.
Hertenbiefstuk met roseval aardappel en pompoen
Pasta met een vulling van o.a. pompoen, geserveerd met salieboter. Pompoen en salie is niet voor niets een klassieke combinatie.
Nog een andere soort ravioli gevuld met pompoen, en koekjes!
Ravioli met pompoen en amaretti
Risotto kun je in verschillende smaken maken, met pompoen is risotto zo heerlijk smeuïg en zacht van smaak.
Gnocchi kun je ook in allerlei smaken maken, maar deze met pompoen zijn ontzettend zacht van smaak en hebben alleen nog wat kaas nodig.
Flespompoenen zijn ook ontzettend lekker van smaak, vul ze eens met linzen en kaas voor een geweldig vegetarisch hoofdgerecht.
Flespompoen gevuld met linzen en feta
Een pompoensaus door de spaghetti is een echte aanrader, zó ontzettend lekker met spekjes en kaas.
Spaghetti met pompoen-kaassaus
Een lasagne met stukken pompoen is niet moeilijk te maken en super lekker met erwtjes en spekjes.
Wil je liever een vegetarische lasagne, dan is deze met spinazie en pompoenpuree een echte aanrader.
Lasagne met pompoen en spinazie
Pasta carbonara, maar dan in plaats van pasta dungesneden pompoen. Een heerlijk eenpansgerecht.
Pompoen is ook heerlijk als een hartige puree, geserveerd bij rundvlees.
Rundergebraad met kweepeer en pompoen
Pompoen kan ook prima met couscous, gehaktballetjes en een beetje pit.
Pittige couscous met gehaktballetjes en pompoen
Een klassieke parmentier wordt gemaakt met enkel aardappel, maar ik had nog pompoen uit de moestuin dus deze werd ook gebruikt en dat bleek een goede combinatie.
Parmentier met gehakt en pompoen
Een curry met pompoen, kip en kikkererwten is extra lekker als je deze eens serveert op kruidige crêpes.
Patisson is een soort pompoen, die eigenlijk meer tussen pompoen en courgette in zit. Deze heb je in verschillende kleuren, wij hebben de gele soort in de moestuin. Voor deze miso pompoen kun je elke soort pompoen gebruiken die je wilt.
Een pompoen risotto is al heerlijk op zichzelf, maar met champignons en gefrituurde salie nóg lekkerder!
Pompoenrisotto met champignons
Een herfst lasagne met pompoen, erwtjes, pesto, ham en meer. In één woord; geweldig!
Pompoenlasagne met ham en pesto
Als je van chili con carne houdt, dan is deze pompoen chili ook vast wel aan jou besteedt!
Deze pompoentaart met sinaasappel en amandel is zelfs nóg lekkerder. Echt de moeite waard!
Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen
Nog een pompoentaart, maar dan eentje die niet in de oven hoeft en gemaakt met roomkaas en afgemaakt met karamel walnoten.
Pompoen is ook erg lekker in zoete gerechten, zo kun je er bijvoorbeeld ook een zoete jam mee maken. Dan heeft het iets weg van marmelade.
De pompoenjam kun je dan o.a. gebruiken in combinatie met een cake, zoals deze cake.
Deze pudding gemaakt van pompoen is luchtig, zacht en romig van smaak. Extra lekker door een vleugje kaneel.
Bekijk de orginele pagina via:
https://ohmydish.nl/pompoen-recepten
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.