Zelfgemaakte piccalilly

(13)

Je kunt zelfgemaakte piccalilly een jaar lang bewaren! Heerlijk met de meeste witvis of stinkende kazen. Recept voor een grote pan piccalilly.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-01-2016, dit recept is voor 20 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 20 personen Categorie Sauzen
Zelfgemaakte piccalilly

Ingrediënten


  • 1 courgette
  • 6 wortelen
  • 2 sjalotten
  • 300 gram sperziebonen
  • 300 gram pompoen
  • 3 groene paprika's
  • 1 liter azijn
  • 4 eetlepels maïsmeel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 600 ml water
  • 2 eetlepels mosterdpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 200 gram suiker
  • Klein zakje zout, genoeg om er alle groentes mee te bedekken
  • Vers gemalen zout en peper naar smaak
Zelfgemaakte piccalilly Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • Koksmes en snijplank
  • Broodmes
  • Aardappelschilmes of dunschiller
  • Hele grote kom
  • Grote pan
  • Groot vergiet
  • Huishoudfolie
  • Kleine kom
  • Garde

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 20 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelfgemaakte-piccalilly


Voorbereiding -- 20 minuten + 24 uur wachttijd

Snijd de courgette, 300 gram (geschilde) pompoen en 3 groene paprika's in kleine blokjes. 

Pro tip: Snijd de pompoen door met behulp van een broodmes. Mocht je nog problemen hebben met het opensnijden van de pompoen, leg hem dan 10 minuten lang in een oven op 150 graden Celsius. Op deze manier zal de pompoen zachter zijn, en dus makkelijker te snijden.

Was en schil de wortelen met een aardappelschilmes of dunschiller. Snijd de wortelen in dunne plakjes. Was ook de sperziebonen en snijd deze in kleine stukjes. Pel de 2 sjalotten en snijd deze fijn.

 Maak lagen met de gesneden groentes in een hele grote kom en voeg véél zout toe tussen elke laag. Dek de grote kom af met huishoudfolie en plaats de kom in de koelkast. 

Laat 1 hele dag rusten. Het zout zal een proces starten waar het meest vocht uit de groentes zal komen. Dit voorkomt uiteindelijk een zompige piccalilly. 

Zelfgemaakte piccalilly
Zelfgemaakte piccalilly

De zelfgemaakte piccalilly koken -- 30 minuten

Haal de kom na een dag uit de koelkast. Er zal veel water aan de onderkant van de kom moeten staan. Was nu het zout van de groentes af, met behulp van koud stromend water. 

Was dit echt goed, anders houd je een hele zoute piccalilly over! Giet de groentes af met een groot vergiet en plaats terug in de kom. 

Zelfgemaakte piccalilly
Zelfgemaakte piccalilly 

Breng 600 ml water en 1 liter azijn aan de kook in de grote pan. Los nu 200 gram suiker op en voeg dan alle groentes toe. 

Piccalilly in azijn
Piccalilly in azijn

Kook de groentes 20 minuten lang. Roer er dan 2 eetlepels mosterdpoeder, 1 eetlepel kurkuma en 1 theelepel gemberpoeder doorheen. De kurkuma zal de piccalilly de typische gele kleur geven. 

Maismeel en azijn mengsel
Maïsmeel en azijn mengsel

Meng 4 eetlepels maïsmeel samen met een beetje water in een kleine kom, tot het mengsel lijkt op het voorbeeld hierboven. Dit simpele mengsel zal de zelfgemaakte piccalilly goed binden, anders krijg je een hele zure soep! 

Meng het mengsel in de grote pan met de groentes en laat het enkele minuten indikken. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Verdeel de piccalilly over 1 grote of meerdere kleinere gesteriliseerde (!) potten zodra deze klaar is.

Deze potten met zelfgemaakte piccalilly blijven een jaar lang goed, mits goed dichtgemaakt. Plaats de piccalilly na opening maximaal anderhalve week in de koelkast. Zelfgemaakte piccalilly is heerlijk met witvis, sterke kazen of bij boerenkool. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-01-2016, dit recept is voor 20 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
13 stemmen

0 reacties op Zelfgemaakte piccalilly

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.