Ohmydish.nl


Zelfgemaakte piccalilly

Je kunt zelfgemaakte piccalilly een jaar lang bewaren! Heerlijk met de meeste witvis of stinkende kazen. Recept voor een grote pan piccalilly.

50 minuten 20 personen Sauzen
Zelfgemaakte piccalilly

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 courgette
  • 6 wortelen
  • 2 sjalotten
  • 300 gram sperziebonen
  • 300 gram pompoen
  • 3 groene paprika's
  • 1 liter azijn
  • 4 eetlepels maïsmeel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 600 ml water
  • 2 eetlepels mosterdpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 200 gram suiker
  • Klein zakje zout, genoeg om er alle groentes mee te bedekken
  • Vers gemalen zout en peper naar smaak
Zelfgemaakte piccalilly ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes en snijplank
  • Broodmes
  • Aardappelschilmes of dunschiller
  • Hele grote kom
  • Grote pan
  • Groot vergiet
  • Huishoudfolie
  • Kleine kom
  • Garde

Bereiden


50 minuten 20 personen Sauzen

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelfgemaakte-piccalilly


Voorbereiding -- 20 minuten + 24 uur wachttijd

Snijd de courgette, 300 gram (geschilde) pompoen en 3 groene paprika's in kleine blokjes. Pro tip: Snijd de pompoen door met behulp van een broodmes. Mocht je nog problemen hebben met het opensnijden van de pompoen, leg hem dan 10 minuten lang in een oven op 150 graden Celsius. Op deze manier zal de pompoen zachter zijn, en dus makkelijker te snijden.

Was en schil de wortelen met een aardappelschilmes of dunschiller. Snijd de wortelen in dunne plakjes. Was ook de sperziebonen en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de 2 sjalotten in kleine blokjes. Maak lagen met de gesneden groentes in een hele grote kom en voeg HEEL VEEL zout toe tussen elke laag. Dek de hele grote kom af met huishoudfolie en plaats de kom in de koelkast. Laat 1 hele dag rusten. Het zout zal een proces starten waar het meest vocht uit de groentes zal komen. Dit voorkomt uiteindelijk een zompige piccalilly.

Zelfgemaakte piccalilly Zelfgemaakte piccalilly

De zelfgemaakte piccalilly koken -- 30 minuten

Haal de kom na een dag uit de koelkast. Er zal veel water aan de onderkant van de kom moeten staan. Was nu het zout van de groentes af, met behulp van koud stromend water. Was dit echt goed, anders houd je een hele zoute piccalilly over! Giet de groentes af met een groot vergiet en plaats terug in de kom.

Zelfgemaakte piccalilly Zelfgemaakte piccalilly

Breng 600 ml water en 1 liter (1000 ml) azijn aan de kook in de grote pan. Los nu 200 gram suiker op en voeg dan alle groentes toe.

Piccalilly in azijn Piccalilly in azijn

Kook de groentes 20 minuten lang. Roer er dan 2 eetlepels mosterdpoeder, 1 eetlepel kurkuma en 1 theelepel gemberpoeder doorheen. De kurkuma zal de piccalilly de typische gele kleur geven.

Maismeel en azijn mengsel Maïsmeel en azijn mengsel

Meng 4 eetlepels maïsmeel en een aantal flinke scheuten water samen in een kleine kom, totdat het mengsel lijkt op het voorbeeld hierboven. Dit simpele mengsel zal de zelfgemaakte piccalilly goed binden, anders krijg je een hele zure soep! Meng het mengsel in de grote pan met de groentes en laat het enkele minuten indikken. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Verdeel de piccalilly over 1 grote of meerdere kleinere gesteriliseerde (!) potten zodra deze klaar is. Deze potten met zelfgemaakte piccalilly blijven een jaar lang goed, mits goed dichtgemaakt. Plaats de piccalilly na opening maximaal anderhalve week in de koelkast. Zelfgemaakte piccalilly is heerlijk met witvis, stinkende kazen of bij boerenkool. Geniet ervan!

Aangeraden producten (8)


Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Pindarotsjes
Volgend recept →
Paprikasoep

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.