Ohmydish.nl


Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen

Een overheerlijke en frisse pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen heeft even tijd nodig om te maken. Dit is het meer dan waard, maar ook zonder de decoraties nog steeds erg lekker.

Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen
1 uur 50 minuten 12 personen Taart en cake
Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten taartbodem

  • 250 gram bloem
  • 80 gram suiker
  • snuf zout
  • 100 gram koude roomboter
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels koud water

Ingrediënten vulling

  • ongeveer 600 gram pompoen
  • 75 gram bloem
  • 75 gram gesmolten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 200 ml volle melk
  • 3 eieren
  • theelepel amandel extract
  • paar druppels citroensap

Ingrediënten gekonfijte sinaasappel en amandelen

  • 2 sinaasappels
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels water
  • flinke handvol amandelschaafsel
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • klein beetje roomboter
Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote pan met passend vergiet en deksel (om te stomen)
  • staafmixer of blender
  • elektrische mixer
  • grote kom
  • garde
  • kleine sauspan
  • ronde taartvorm
  • deegroller
  • huishoudfolie
  • keukenpapier
  • vork
  • oven
  • middelgrote bakpan
  • bakpapier

Bereiden

1 uur 50 minuten 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pompoentaart-met-gekonfijte-sinaasappel-en-amandelen


Sinds een paar maanden wonen we in Frankrijk, dit overheerlijke recept kregen we van onze Franse vrienden in onze nieuwe woonplek. Het is een heel oud familie recept van Delphine :-)

Voorbereiding -- 30 minuten + wachttijd

Schil de pompoen en snijd deze in grove stukken. Het beste kun je deze gaar stomen, maar je kunt deze ook eventueel koken. Zorg na het koken wel dat deze zo droog mogelijk is. Vul een pan met een laag water, plaats een vergiet met de pompoen erin bovenop en sluit af met een deksel. De stoom- of kooktijd is afhankelijk van de grootte van de pompoen stukken. Pureer de pompoen dan om een puree te creëren, zorg dat deze zo glad en droog mogelijk is. Laat deze dan afkoelen.

Meng ondertussen 250 gram bloem samen met een snufje zout en 80 gram suiker. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze per stuk toe aan je mixer. Mix het geheel met de menghaak totdat het geheel er kruimelig uit ziet. Voeg dan 1 eidooier en 2 eetlepels koud water toe. Mix tot het deeg tot een bol is gekneed. Haal de deegbal uit de mixer kom en pak deze met plastic huishoudfolie goed in. Laat een uur lang rusten in de koelkast. Je kunt het deeg ook met de hand kneden.

Scheidt de eieren. Meng 150 gram suiker met 3 eidooiers en het amandel extract in een grote kom. Voeg 75 gram bloem, 75 gram gesmolten roomboter en 200 ml melk toe.

Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen

Het maken en bakken van de taart -- 1 uur en 10 minuten

Na een uur verwarm je je oven voor op 180 graden Celsius. Vet de ronde bakvorm in met boter. Bestuif je aanrecht met een beetje bloem en gebruik een deegroller om het deeg plat uit te rollen. Verplaats het deeg met de deegroller naar de vorm, dit deeg breekt snel maar je kunt het gemakkelijk aan elkaar drukken. Druk goed aan en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem van het deeg.

Ontvet de kom en garde van de elektrische mixer met een paar druppels citroensap en keukenpapier. Klop hierin de eiwitten tot stijve pieken ontstaan.

Roer de pompoen puree bij het eidooier-melk mengsel en roer hier de eiwitten doorheen. Schenk het mengsel op de taartbodem. Bak de pompoentaart gaar in ongeveer 45 minuten, exacte tijd is afhankelijk van je oven. Door de luchtige eiwitten kan het zijn dat de taartvulling gaat rijzen, geen zorgen want dit gaat goed komen tijdens het afkoelen.

Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen afmaken -- 10 minuten

Terwijl de taart staat af te koelen kun je eventueel de decoraties maken. Maar de taart is het mooiste als deze een nacht in de koelkast heeft gestaan zodat de vulling mooi stevig zal worden.

Maak grove zestes van de sinaasappel, je kunt dit met een zesteur doen of snijd de schil in dunne reepjes met een mes. Pers het sap uit de sinaasappels en verwarm dit samen met 4 eetlepels suiker, 2 eetlepels water en de sinaasappel zestes. De gekonfijte sinaasappel is klaar na ongeveer 10 minuten.

Verwarm een klein beetje roomboter in een middelgrote bakpan en rooster hier het amandelschaafsel in. Voeg rietsuiker toe om het amandelschaafsel te karameliseren. Laat het heel kort bakken en verdeel het dan over een stuk bakpapier. Spreid het goed uit en laat het dan afkoelen.

Maak de taart af met de decoraties en bestrooi eventueel met een klein beetje poedersuiker, geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.