Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen
😍 7Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen vegetarisch

Een overheerlijke en frisse pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen heeft even tijd nodig om te maken. Dit is het meer dan waard, maar ook zonder de decoraties nog steeds erg lekker.

1 uur 50 minuten
12 personen
Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen ingrediënten

Recept pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-03-2018, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 50 minuten.

Bijgewerkt op: 05-10-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur 40 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
1 uur 50 minuten

Sinds een aantal maanden wonen we in Frankrijk. Dit overheerlijke recept kregen we van onze Franse vrienden in onze nieuwe woonplek. Het is een heel oud familie recept van Delphine Bestion.

Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Schil de pompoen en snijd deze in grove stukken. Het beste kun je deze gaar stomen, maar je kunt deze ook eventueel koken. Zorg na het koken wel dat deze zo droog mogelijk is. 

Vul een pan met een laag water, plaats een vergiet met de pompoen erin bovenop en sluit af met een deksel. De stoom- of kooktijd is afhankelijk van de grootte van de pompoen stukken. Pureer de pompoen dan om een puree te creëren, zorg dat deze zo glad en droog mogelijk is. Laat deze dan afkoelen. 

Meng ondertussen 250 gram bloem samen met een snufje zout en 80 gram suiker. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze per stuk toe aan je mixer. Mix het geheel met de menghaak totdat het geheel er kruimelig uit ziet. 

Voeg dan 1 eidooier en 2 eetlepels koud water toe. Mix tot het deeg tot een bol is gekneed. Haal de deegbal uit de mixer kom en pak deze met plastic huishoudfolie goed in. Laat een uur lang rusten in de koelkast. Je kunt het deeg ook met de hand kneden. 

Scheidt de eieren. Meng 150 gram suiker met 3 eidooiers en het amandel extract in een grote kom. Voeg 75 gram bloem, 75 gram gesmolten roomboter en 200 ml melk toe. 

Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen
Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen

Het maken en bakken van de taart – 1 uur en 10 minuten

Na een uur verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de ronde bakvorm in met boter. Bestuif je aanrecht met een beetje bloem en gebruik een deegroller om het deeg plat uit te rollen. 

Verplaats het deeg met de deegroller naar de vorm, dit deeg breekt snel maar je kunt het gemakkelijk aan elkaar drukken. Druk goed aan en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem van het deeg. 

Ontvet de kom en garde van de elektrische mixer met een paar druppels citroensap en keukenpapier. Klop hierin de eiwitten tot stijve pieken ontstaan. Roer de pompoen puree bij het eidooier-melk mengsel en roer hier de eiwitten doorheen. Schenk het mengsel op de taartbodem. 

Bak de pompoentaart gaar in ongeveer 45 minuten, exacte tijd is afhankelijk van je oven. Door de luchtige eiwitten kan het zijn dat de taartvulling gaat rijzen, geen zorgen want dit gaat goed komen tijdens het afkoelen.

Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen afmaken – 10 minuten

Terwijl de taart staat af te koelen kun je eventueel de decoraties maken. Maar de taart is het mooiste als deze een nacht in de koelkast heeft gestaan zodat de vulling mooi stevig zal worden. 

Maak grove zestes van de sinaasappel, je kunt dit met een zesteur doen of snijd de schil in dunne reepjes met een mes. Pers het sap uit de sinaasappels en verwarm dit samen met 4 eetlepels suiker, 2 eetlepels water en de sinaasappel zestes. De gekonfijte sinaasappel is klaar na ongeveer 10 minuten. 

Verwarm een klein beetje roomboter in een middelgrote bakpan en rooster hier het amandelschaafsel in. Voeg rietsuiker toe om het amandelschaafsel te karameliseren. Laat het heel kort bakken en verdeel het dan over een stuk bakpapier. Spreid het goed uit en laat het dan afkoelen. 

Maak de taart af met de decoraties en bestrooi eventueel met een klein beetje poedersuiker, geniet ervan!

Wat vind je van dit recept?

7 waarderingen
😍
7
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
381.5 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
50.18 g
30.38 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
16.04 g
8.85 g
Eiwitten
7.18 g
Vezels
2.16 g
Natrium
62.5 mg
Mineralen
Ijzer
1.22 mg
Calcium
67.8 mg
Magnesium
22.61 mg
Kalium
22.61 mg
Fosfor
112.84 mg
Koper
0.18 mg
Zink
0.84 mg
Jodium
5.25 µg
Selenium
5.56 µg
Vitamines
Vitamine C
24.08 mg
Vitamine D
0.55 mg
Vitamine A
0.22 mg
Vitamine B1
0.11 mg
Vitamine B2
0.17 mg
Vitamine B6
0.23 mg
Vitamine B12
0.45 µg
Foliumzuur
34.33 µg
Vitamine E
0.64 mg
Vitamine K
0.09 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
3 reacties op "Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen"
Laura zegt op 17-03-2018
Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar hij is lekker! De toplaag heb ik uiteindelijk samen gemengd na de losse bereiding en erop gedaan. Smaakt een beetje naar amandelspijs, goede combi! Bedankt voor het delen en wat leuk om te zien dat je allemaal Franse ingredienten hebt nu.. Groetjes Laura
Laura zegt op 17-03-2018
Oh nog een kleine opmerking, in je recept ontbreekt dat je de eiwitten nog door het pompoenmengsel moet scheppen maar dat spreekt eigenlijk voor zich. Groetjes
Ohmydish zegt op 17-03-2018
Hoi Laura, bedankt! Lekkere combinatie is dit he. Samen mengen en dan erop doen klinkt ook erg goed! Oh oops, en ik had het al zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. Ik heb het er nog bij gezet dat de eiwitten erdoor heen moeten, bedankt voor je oplettendheid :) En inderdaad ja, eigenlijk vrijwel dezelfde ingrediënten die we allemaal kennen, maar dan in een andere taal :) Groetjes Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.