Ohmydish.nl


Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen

Deze Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen is extra lekker door de gemarineerde kip, veel groenten en natuurlijk kaas.

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen
1 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 grote of 2 kleinere zoete aardappels
  • 200 gram zwarte bonen
  • optioneel: 1 kleine pompoen
  • 4 tomaten
  • 1 groene paprika
  • 1 rode ui
  • 3 knoflooktenen
  • 3 kipfilets
  • olijfolie
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2e theelepel chili poeder
  • peper en zout naar smaak
  • 1 limoen
  • 125 gram crème fraîche
  • 200 gram geraspte kaas
  • optioneel: jalapeño peper plakjes
Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote kom
  • middelgrote pan
  • snijplank & koksmes
  • grote kom
  • oven
  • grote bakplaat

Bereiden

1 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/mexicaanse-ovenschotel-met-zoete-aardappel-en-zwarte-bonen


*Notitie: Als je gedroogde zwarte bonen gebruikt, dien je deze minimaal een nacht te wellen in ruim koud water. Kook ze hierna gaar, de exacte tijd hiervoor verschilt per soort maar kan gerust een uur duren. Giet ze dan af en ze zijn klaar om te gebruiken.

Voorbereiding -- 10 minuten + marineertijd

Zorg er als eerste voor dat gedroogde zwarte bonen klaar voor gebruik zijn. Week ze in koud water en kook ze hierna gaar.

De kipfilets zijn het lekkerste als je deze vooraf doet marineren. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. Meng voor de marinade fijngesneden knoflook, oregano, komijn, chili, peper, zout en het sap van een limoen samen met een flinke scheut olijfolie. Verwijder eventueel vet en spieren van de kipfilets en snijd deze in grove stukken. Zorg dat de kip volledig bedekt is met de marinade en marineer deze minimaal een uur.

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen afmaken -- 1 uur

Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes, niet al te groot. Schil de kleine pompoen als je deze gebruikt en verwijder met een lepel de zaadlijsten, snijd de pompoen in niet al te grote stukken. Verwijder de zaadlijsten van de groene paprika en snijd deze in repen. Pel de rode ui en snijd deze in grove stukken. Meng de zoete aardappel, pompoen, paprika en rode ui met de zwarte bonen.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en kroontjes. Meng de kipfilets samen met de marinade door de groenten. Verdeel deze over een grote bakplaat en verdeel hier dan de tomaten over en een aantal jalapeño plakjes. Besprenkel met extra olijfolie en eventueel meer peper en zout. Maak af met geraspte kaas en bak de groenten en kip gaar in ongeveer een half uur. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de groenten en je oven. Serveer met crème fraîche, smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.