Parmentier met gehakt en pompoen

(14)

Parmentier met gehakt en pompoen is een ovenschotel uit de Franse keuken die perfect past bij de herfst en winter. De klassieke versie is zonder pompoen.

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Parmentier met gehakt en pompoen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1,5 kg kruimige aardappels
  • scheut volle melk
  • scheut room
  • klont roomboter
  • peper en zout naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • 2 handenvol geraspte kaas
  • 1 kleine pompoen
  • 500 gram gehakt
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 wortel
Parmentier met gehakt en pompoen Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • kleine pan
  • fijne zeef
  • eventueel staafmixer
  • grote bakpan
  • oven
  • ovenschaal
  • houten lepel

Bereiding


Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/parmentier-met-gehakt-en-pompoen


Voorbereiding – 30 minuten

Schil de aardappels en snijd deze in grove stukken. Kook de aardappels gaar in een middelgrote pan, de exacte kooktijd is afhankelijk van de soort aardappels en grootte van de stukken.

Schil ondertussen de pompoen, verwijder de pitten en snijd deze in stukken. Kook de pompoen in water tot deze zacht is, de exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken.

Schil dan ook de wortel en snijd deze in kleine blokjes. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verhit een beetje olijfolie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook en wortel enkele minuten. 

Voeg dan ook het gehakt toe en bak dit nog enkele minuten langer. Breng op smaak met peper en zout en verdeel het gehaktmengsel over de bodem van een ovenschaal. 

Parmentier met gehakt en pompoen
Parmentier met gehakt en pompoen

Parmentier met gehakt en pompoen afmaken -- 45 minuten

Giet de pompoen af en pureer deze dan, dit kun je doen met een staafmixer of wrijf de pompoen door een fijne zeef.

Breng de pompoenpuree op smaak met peper en zout en zorg dat deze zo droog mogelijk is. Verdeel de pompoenpuree over het gehaktmengsel. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Giet de aardappels af en pureer deze dan ook, maak de puree smeuïg met een beetje roomboter, melk en room. Breng deze vervolgens op smaak met peper, zout, een snuf nootmuskaat en een handvol geraspte kaas.

Verdeel de aardappelpuree dan ook over de ovenschaal en verdeel een beetje geraspte kaas bovenop. Bak de parmentier in de oven voor ongeveer een half uur, of tot de kaas goudbruin is.

Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

14 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.