Bonen recepten
Verse bonen, van die knapperige bonen vers van de plant. Er is toch eigenlijk niets beters dan dat. Je hebt ze in velen soorten, maten en kleuren. Ze zijn het makkelijkste te oogsten als ze ergens langs omhoog kunnen groeien, maar dit is niet altijd noodzakelijk.
De meest gegeten boon is de groene boon, beter bekend als sperzieboon of haricot vert. Ik ben ook dol op andere soorten bonen, zoals de gele bonen - ook wel bekend als boterboon of franse boon. Peultjes, sugarsnaps, tuinbonen, mij doe je er allemaal een plezier mee.
Sperziebonen
Bijgerechten/Overig:
Hoofdgerecht:
Peultjes
Tuinbonen
Sperziebonen
Bijgerechten/Overig
Een klassieke
salade met tonijn, aardappel, ei en sperziebonen.

Salade niçoise
Zelf
piccalilly maken is echt de moeite waard, een heerlijke saus boordevol groenten die je mega lang kunt bewaren.

Zelfgemaakte piccalilly
Noedelsoep boordevol kruiden, biefstuk en groenten. Lekker met knapperig groenten zoals sperziebonen.

Noedelsoep met biefstuk en paksoi
Sperziebonen uit de wok is extra lekker omdat ze dan heerlijk krokant blijven, in deze versie met cashewnoten.

Gewokte sperziebonen met kerrie en cashewnoten
Yumm, verse
dragon! Als je deze hebt moet je die echt eens combineren met sperziebonen, want dat is zó lekker!

Dragonsalade met sperziebonen
Deze simpele
boontjes met o.a. tomaat is een heerlijk bijgerecht dat zo klaar is.

Oosterse sperziebonen
Als je van
gerookte makreel houdt is deze salade geweldig, simpel en boordevol smaken.

Gerookte makreelsalade
De bekende
sajoer boontjes ken je vast wel, daar zijn kant-en-klaar boemboe's van te koop. Maar heb je deze al eens zelf gemaakt? Nóg lekkerder zelfs!

Sajoer boontjes
Bonen langer bewaren kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorbeeld ingemaakt met
tomatensaus.

Ingemaakte bonen in tomatensaus
Een heerlijke kruidig en simpel bijgerecht van
sperziebonen en tomaat uit de Libanese keuken.

Libanese sperziebonen met tomaat
Hoofdgerecht
Een
quiche is altijd goed als avondmaaltijd, of lunch. Deze versie met o.a. sperziebonen ziet er ook nog eens mooi uit.

Quiche met sperziebonen en spekjes
Groenten zijn onmisbaar in een
wokgerecht, dat maakt een maaltijd uit de wok nou juist zo lekker.

Zwarte peper-limoen biefstuk uit de wok
Sperziebonen horen bij een goede
gado gado vind ik, een heerlijke vullende salade.

Gado gado
Nog zo'n klassieker,
Afrikaanse bobotie. Boordevol kruiden, gehakt en sperziebonen.

Afrikaanse bobotie
Een
frisse maaltijd met rijst, sperziebonen en kalkoen. Extra lekker door de dressing van bloedsinaasappel, maar gewone sinaasappel kan ook.

Gegrilde kalkoenfilet met bloedsinaasappel dressing
Een makkelijke
romige maaltijd met pasta, kip, spinazie en sperziebonen.

Romige pasta met kip en pesto
Wederom een gerecht uit de
wok, met die heerlijke krokante sperziebonen.

Gewokte kip met sperziebonen
Nog een gerecht uit de wok, want ook met
teriyaki saus zijn sperziebonen overheerlijk.

Noedels met kip en teriyaki saus
Sperziebonen zijn niet alleen lekker in de wok, maar ook in combinatie met
couscous een echte aanrader.

Vegetarische couscous met appel en sperziebonen
Gehaktballetjes met kruiden met sperziebonen en rijst, een simpele avondmaaltijd om weer eens iets anders op tafel te zetten.

Kruidige gehaktballetjes met boontjes en rijst
Deze
kippendijen zijn zo mals dat ze van het bot afvallen, ze zijn namelijk langzaam gegaard in de slowcooker in een heerlijke tomatensaus.

Kippendijen met tomatensaus uit de slowcooker
Een
sperziebonenschotel uit de oven is makkelijk te maken en heerlijk in combinatie met tomaatjes, ei en kruiden.

Sperziebonenschotel
Peultjes
Deze
ramen noedelsoep zit boordevol groenten, waaronder paddenstoelen en peultjes.

Ramen noedelsoep met zwarte paddenstoelen
Een
bijgerecht met allerlei soorten groenten uit de wok, op smaak gebracht met o.a. kerrie en cashewnoten.

Gewokte groenten met kerrie
Een curry is altijd lekker,
peultjes passen daar perfect bij in combinatie met kokos en kip.

Kokos kip curry
Tjaptjoi is een klassiek wokgerecht met biefstuk, groenten en noedels.

Tjaptjoi
Een simpel stukje vlees, extra lekker gemaakt met kruiden en geserveerd met o.a.
peultjes en pompoen.

Varkensoester met mosterd en kaneel
Kimchi, oftewel gefermenteerde kool in combinatie met noedels, een heerlijke saus en nog meer
groenten.

Kimchi noedels
Springrolls zijn altijd al heel erg lekker, vul ze eens met alleen maar zomerse groenten voor een nog frissere 'loempia'.

Frisse springrolls met bleekselderij en komkommer
Gevulde pasta, oftewel
tortellini, met groenten en kaas.

Twee kleuren tortellini met manchego en peultjes
Een simpel bijgerecht boordevol smaak, oftewel knapperige
peultjes uit de wok.

Peultjes met knoflook en gember uit de wok
Tuinbonen
Een
frisse tuinbonensalade met citroen en kaas is een heerlijk bijgerecht voor een warme dag.

Frisse tuinbonensalade
Tuinbonen kunnen ook warm gegeten worden, bak ze met knoflook en sjalotjes voor een makkelijk bijgerecht.

Gebakken tuinbonen met knoflook
Een hartige en frisse
tuinbonensoep is altijd lekker, optioneel met hamblokjes.

Frisse tuinbonensoep
Een leuk uitziend gerecht dat
kabeljauw, garnaaltjes, bloemkool en tuinbonen. Een zomers gerecht om mee te verrassen!

Kabeljauw met tuinbonen en bloemkool
Een simpel AVG'tje, maar dan anders.
Tuinbonen, erwtjes en aardappel past perfect bij bijvoorbeeld een speklap.

Gebakken buikspek met aardappel- tuinbonensalade
Tuinbonen kun je na het doppen nog eens dubbeldoppen, hoe dan ook zijn tuinbonen altijd lekker.

Tuinbonensalade