Afrikaanse bobotie

(15)

Zet een heerlijke Afrikaanse bobotie op tafel zonder pakjes of zakjes. Je kunt deze ovenschotel ook een dag van te voren maken. Recept voor 4 personen.

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Afrikaanse bobotie

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram gehakt
  • 2 bananen
  • 200 gram rijst
  • Zakje rozijnen
  • Zout en peper
  • 100 ml volle melk
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eieren
  • 400 gram sperziebonen
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
Afrikaanse bobotie Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Oven
  • Ovenschaal (van ongeveer 20 x 25 cm)
  • Braadpan
  • Grote kom
  • Garde
  • Pannetje
  • Middelgrote pan
  • Koksmes
  • Snijplank

Bereiding


Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/afrikaanse-bobotie


Voorbereiding nodig -- 10 minuten

Maak de sperziebonen schoon door beide uiteindes eraf te halen en zet opzij. Kook de rijst gaar, dit kun je in een pan met water of in de rijstkoker doen.

Pel het teentje knoflook en snijd deze fijn. Meng 4 eieren samen met 100 ml volle melk met behulp van een garde. Snijd de banaan in plakjes en zet opzij.

Afrikaanse bobotie
Afrikaanse bobotie

De Afrikaanse bobotie bakken -- 40 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 200 graden Celsius. 

Breng water aan de kook in een klein pannetje en kook hierin de sperziebonen bijna beetgaar, zorg dat ze niet te zacht zijn. 

Verhit een scheutje olie in een grote bakpan en fruit de fijngesneden knoflook kort en bak daarna het gehakt rul. 

Voeg de kerrie, koriander, gember en kaneelpoeder toe aan de pan en meng goed door elkaar. Voeg dan de sperziebonen en in plakjes gesneden bananen toe en meng alles goed door elkaar. 

Breng op smaak met peper en zout. Voeg de inhoud van de pan toe aan de ovenschaal. Giet de inhoud van de kom met de eieren en melk over de ovenschaal heen.

Bak de Afrikaanse bobotie in 30+ minuten gaar in de oven. Meng de rozijnen door de rijst heen en serveer deze samen met de Afrikaanse bobotie. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

15 stemmen

Afrikaanse bobotie: Veel gestelde vragen

Waar komt bobotie vandaan?

Bobotie komt uit Zuid Afrika. De versie met sperziebonen is tegenwoordig bekend in Nederland van de Wereldgerechten van Knorr.

Moeten de bananen rijp zijn?

De bananen voor in bobotie zijn het lekkerste als deze rijp zijn, ze hoeven niet perse overrijp te zijn.

Kan ik diepvries sperziebonen gebruiken voor bobotie?

Je kunt eventueel diepvries sperziebonen gebruiken, maar gebruik het liefste verse sperziebonen omdat deze minder zacht zullen worden.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.