Gado gado

(27)

Gado gado, een Indonesische salade die 'mix-mix' betekent. Met veel soorten groenten te maken en met een zelfgemaakte satésaus. Gezond én overheerlijk.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Gado gado

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram sperziebonen
  • 1/2e bloemkool
  • 2 grote vastkokende aardappels
  • 1 komkommer
  • 400 gram taugé
  • 2 bosuien
  • 1 groot stuk tofu of tempeh
  • 2 gekookte eieren
  • klein handjevol selderij blaadjes
  • cassave of kroepoek
  • rijst om erbij te serveren
  • optioneel: blaadjes sla

Ingrediënten satésaus

  • zonnebloemolie of andere neutrale olie
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 3 knoflooktenen
  • ongeveer 2 cm gember wortel
  • 1/2e citroen
  • 300 gram pindakaas
  • flinke scheut ketjap
  • water of kokos water
Gado gado Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • kom met vergiet
  • iets zwaars (bijv. een zware kom)
  • 1 grote pan
  • 1 middelgrote pan
  • schuimspaan
  • 2 kommen
  • dunschiller
  • klein mesje
  • snijplank & koksmes
  • sauspan
  • garde
  • grote bakpan

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gado-gado


Voorbereiding – 45 minuten

Als je tofu gebruikt, wordt deze smaakvoller door grotendeels het vocht uit de tofu te verwijderen. Dit kun je doen door er minimaal een half uur iets zwaars op te leggen terwijl het stuk tofu in een vergiet ligt. Het overtollige water zal dan verdwijnen en de tofu zal smaakvoller worden. 

Breng twee pannen met water en zout aan de kook. Maak ondertussen de sperziebonen schoon en verdeel de bloemkool in roosjes. Kook in één van de pannen de rijst volgens de verpakking. 

Kook eerst de bloemkool roosjes in de andere pan tot deze beetgaar zijn en haal ze met een schuimspaan uit het water. Kook dan de sperziebonen en haal deze er ook met een schuimspaan uit. Schil de aardappels en kook deze dan ook in hetzelfde water. 

Zet alles opzij en snijd de komkommer in stukken. Snijd de bosui in dunne ringen en zet opzij. Snijd de tofu in stukjes en besprenkel deze met ketjap. 

Pel de uien en knoflooktenen. Snijd de uien, knoflooktenen en rode peper fijn. Je kunt eventueel de zaadlijsten van de peper verwijder, afhankelijk hoe pittig je de saus wilt hebben. Schil de gember en rasp deze fijn. 

Gado gado
Gado gado

Gado gado afmaken – 15 minuten

Verhit een klein beetje olie in een sauspan en fruit hierin de ui, knoflook, peper en gember voor enkele minuten. Voeg de pindakaas toe en roer glad. Voeg water of kokos water toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Blijf ondertussen roeren en voeg ook sap van een halve citroen, ketjap en sambal toe naar smaak. 

Giet de rijst af en verdeel over borden of grote schalen. Verdeel dan ook de sperziebonen, bloemkool roosjes, aardappels in stukken, een half ei per bord, komkommer en een paar sla blaadjes. Snijd de selderij blaadjes fijn en verdeel deze over de salade. 

Verhit olie in een grote bakpan en bak hierin de stukjes tofu krokant in enkele minuten. Maak de gado gado af met saus, taugé, bosui, gebakken tofu en kroepoek of cassave in stukken. Smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

27 stemmen

Gado gado: Veel gestelde vragen

Wat is gado gado?

Gado gado betekent ‘mix mix’, het is een Indonesische vegetarische salade van groenten en rijst met pindasaus. De krokante kroepoek of cassave geeft deze salade een extra lekkere structuur.

Wat is tempeh?

Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde hele sojabonen onder invloed van de schimmel Rhizopus oligosporus.

Wat is het verschil tussen tofu en tempeh?

Tofu wordt gemaakt van sojamelk, de melk wordt na het stremmen in blokken geperst. Tempeh wordt gemaakt van hele sojabonen, waardoor tempeh veel steviger is dan tofu.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.