Gado gado, een Indonesische salade die 'mix-mix' betekent. Met veel soorten groenten te maken en met een zelfgemaakte satésaus. Gezond én overheerlijk.
Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gado-gado
Het einde van de maand is wederom aangebroken en na even overgeslagen te hebben, doen we deze maand weer mee met de foodblogswap. We kregen het blog 'bijna net zo lekker als thuis' toegewezen om iets uit te zoeken om te gaan namaken, maar dan natuurlijk met een twist. Lang zoeken was er dit keer niet bij, want één van de recente recepten was Gado Gado. Die staat al tijden op onze ontzettend lange 'te koken' lijst, dus een goede reden om ermee aan de slag te gaan. Heeeeerlijk!
Als je tofu gebruikt, wordt deze smaakvoller door grotendeels het vocht uit de tofu te verwijderen. Dit kun je doen door er minimaal een half uur iets zwaars op te leggen terwijl het stuk tofu in een vergiet ligt. Het overtollige water zal dan verdwijnen en de tofu zal smaakvoller worden.
Breng twee pannen met water en zout aan de kook. Maak ondertussen de sperziebonen schoon en verdeel de bloemkool in roosjes. Kook in één van de pannen de rijst volgens de verpakking. Kook eerst de bloemkool roosjes in de andere pan tot deze beetgaar zijn en haal ze met een schuimspaan uit het water. Kook dan de sperziebonen en haal deze er ook met een schuimspaan uit. Schil de aardappels en kook deze dan ook in hetzelfde water. Zet alles opzij en snijd de komkommer in stukken.
Snijd de bosui in dunne ringen en zet opzij. Snijd de tofu in stukjes en besprenkel deze met ketjap. Pel de uien en knoflooktenen. Snijd de uien, knoflooktenen en rode peper fijn. Je kunt eventueel de zaadlijsten van de peper verwijder, afhankelijk hoe pittig je de saus wilt hebben. Schil de gember en rasp deze fijn.
Verhit een klein beetje olie in een sauspan en fruit hierin de ui, knoflook, peper en gember voor enkele minuten. Voeg de pindakaas toe en roer glad. Voeg water of kokos water toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Blijf ondertussen roeren en voeg ook sap van een halve citroen, ketjap en sambal toe naar smaak.
Giet de rijst af en verdeel over borden of grote schalen. Verdeel dan ook de sperziebonen, bloemkool roosjes, aardappels in stukken, een half ei per bord, komkommer en een paar sla blaadjes. Snijd de selderij blaadjes fijn en verdeel deze over de salade.
Verhit olie in een grote bakpan en bak hierin de stukjes tofu krokant in enkele minuten. Maak de gado gado af met saus, taugé, bosui, gebakken tofu en kroepoek of cassave in stukken. Smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.