Een kerststol is bij velen favoriet, een heerlijk kerstbrood met rozijnen, marsepein of amandelspijs en een heerlijke laag poedersuiker. Maak je kerstontbijt of kerstbrunch compleet met de lekkerste stol.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 13-12-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 2 uur 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Meng de rozijnen en blanke rozijnen samen met 30 ml rum en laat dit wellen.
Meng 375 gram bloem samen met droge gist, 50 gram suiker en een halve theelepel kaneel in de kom van je elektrische mixer. Klop een ei los en voeg dit samen met een theelepel zout toe aan het bloem mengsel.
Zorg ervoor dat de melk lauwwarm is, niet te warm omdat dit de werking van de gist vermindert. Blijf kneden en voeg de rasp van een halve citroen toe. Kneed het deeg ongeveer 8 minuten, tot het elastisch en soepel is.
Snijd 75 gram roomboter in blokjes en voeg dit als laatste beetje bij beetje toe terwijl je blijft kneden. Dek de deegbal af met een schone theedoek en laat een kwartier rijzen.
Plaats ondertussen de gewelde rozijnen in een vergiet zodat ze kunnen uitlekken.
Meng de rozijnen na een kwartier door het deeg, doe dit voorzichtig zodat de rozijnen niet kapot gaan.
Vet een grote kom in met een dun laagje olie en vorm een bal van het deeg. Leg de deegbal in de ingevette kom en dak af met een vochtige schone theedoek. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.
Rasp ondertussen de andere helft van de citroen en meng dit door de marsepein. Maak een dikke rol van de marsepein van 20 cm lang.
Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol deze in het midden uit tot een plak van ongeveer 20 cm x 30 cm. Rol alleen in het midden zodat de boven- en onderkant een dikkere rand heeft.
Leg de rol marsepein in het midden en vouw het deeg eroverheen. Druk deze plat tegen de marsepein aan, dit zal het kuiltje maken wat zo typisch is voor een kerststol.
Verwarm de oven tot 170 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de kerststol op de bakplaat en laat deze nog even rijzen tot de oven warm is.
Druk de kerststol nog eens extra goed aan en bak deze gaar in ongeveer 30 minuten.
Besmeer de kerststol met een laagje boter en bak nog eens 2 minuten. Herhaal dit nog 2 x om de kerststol een mooie kleur te geven.
Haal de kerststol uit de oven en laat deze afkoelen. Bestrooi deze met een flinke laag poedersuiker en serveer in plakken met extra boter. Geniet ervan!
Hoe lang is een kerststol houdbaar?
Je kunt een kerststol wel meer dan een week bewaren, maar deze is natuurlijk lekkerder als deze vers is. Je kunt de kerststol ook invriezen, dan kun je deze maandenlang bewaren.
Waar komt een kerststol vandaan?
Een kerststol is een Duits luxe brood, het wordt dan ook wel Weihnachtsstollen of Christstollen genoemd. Soms noemen ze het ook wel stollen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.