Kerststol
😍 5Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Kerststol vegetarisch

Een kerststol is bij velen favoriet, een heerlijk kerstbrood met rozijnen, marsepein of amandelspijs en een heerlijke laag poedersuiker. Maak je kerstontbijt of kerstbrunch compleet met de lekkerste stol.

Kerststol ingrediënten

Recept kerststol

Ingrediënten

8 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-12-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 2 uur 40 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
40 minuten
Kooktijd
2 uur
Totale tijd
2 uur 40 minuten

Voorbereiding – 40 minuten

Meng de rozijnen en blanke rozijnen samen met 30 ml rum en laat dit wellen.

Meng 375 gram bloem samen met droge gist, 50 gram suiker en een halve theelepel kaneel in de kom van je elektrische mixer. Klop een ei los en voeg dit samen met een theelepel zout toe aan het bloem mengsel.

Zorg ervoor dat de melk lauwwarm is, niet te warm omdat dit de werking van de gist vermindert. Blijf kneden en voeg de rasp van een halve citroen toe. Kneed het deeg ongeveer 8 minuten, tot het elastisch en soepel is.

Snijd 75 gram roomboter in blokjes en voeg dit als laatste beetje bij beetje toe terwijl je blijft kneden. Dek de deegbal af met een schone theedoek en laat een kwartier rijzen.

Plaats ondertussen de gewelde rozijnen in een vergiet zodat ze kunnen uitlekken.

Kerststol
Kerststol

De kerststol afmaken – 2 uur

Meng de rozijnen na een kwartier door het deeg, doe dit voorzichtig zodat de rozijnen niet kapot gaan.

Vet een grote kom in met een dun laagje olie en vorm een bal van het deeg. Leg de deegbal in de ingevette kom en dak af met een vochtige schone theedoek. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.

Rasp ondertussen de andere helft van de citroen en meng dit door de marsepein. Maak een dikke rol van de marsepein van 20 cm lang. 

Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol deze in het midden uit tot een plak van ongeveer 20 cm x 30 cm. Rol alleen in het midden zodat de boven- en onderkant een dikkere rand heeft.

Kerststol maken - stap 1
Kerststol maken - stap 1

Leg de rol marsepein in het midden en vouw het deeg eroverheen. Druk deze plat tegen de marsepein aan, dit zal het kuiltje maken wat zo typisch is voor een kerststol.

Kerststol maken - stap 2
Kerststol maken - stap 2
Kerststol maken - stap 3
Kerststol maken - stap 3
Kerststol maken - stap 4
Kerststol maken - stap 4

Verwarm de oven tot 170 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de kerststol op de bakplaat en laat deze nog even rijzen tot de oven warm is.

Druk de kerststol nog eens extra goed aan en bak deze gaar in ongeveer 30 minuten. 

Besmeer de kerststol met een laagje boter en bak nog eens 2 minuten. Herhaal dit nog 2 x om de kerststol een mooie kleur te geven.

Haal de kerststol uit de oven en laat deze afkoelen. Bestrooi deze met een flinke laag poedersuiker en serveer in plakken met extra boter. Geniet ervan!

Tips!

Hoe lang is een kerststol houdbaar?

Je kunt een kerststol wel meer dan een week bewaren, maar deze is natuurlijk lekkerder als deze vers is. Je kunt de kerststol ook invriezen, dan kun je deze maandenlang bewaren.

Waar komt een kerststol vandaan?

Een kerststol is een Duits luxe brood, het wordt dan ook wel Weihnachtsstollen of Christstollen genoemd. Soms noemen ze het ook wel stollen.

Wat vind je van dit recept?

5 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
568.85 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
78 g
45.01 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
20.64 g
6.67 g
Eiwitten
11.57 g
Vezels
3.79 g
Natrium
327.64 mg
Mineralen
Ijzer
1.79 mg
Calcium
67.29 mg
Magnesium
58.99 mg
Kalium
58.99 mg
Fosfor
157.23 mg
Koper
0.63 mg
Zink
1.48 mg
Jodium
2.63 µg
Selenium
2.3 µg
Vitamines
Vitamine C
8.06 mg
Vitamine D
0.27 mg
Vitamine A
0.11 mg
Vitamine B1
0.35 mg
Vitamine B2
0.64 mg
Vitamine B6
0.29 mg
Vitamine B12
0.27 µg
Foliumzuur
78.66 µg
Vitamine E
0.08 mg
Vitamine K
0.02 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Kerststol"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.