Ohmydish.nl


Zelf vanille roomijs maken

Zelf vanille roomijs maken is ontzettend lekker. Heb je het verschil tussen zelfgemaakt en gekocht vanille ijs al eens geproefd? Mmm!

1 uur 8 personen Toetjes
Zelf vanille roomijs maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 150 ml volle melk
  • 190 gram suiker
  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
Zelf vanille roomijs maken ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • ijsmachine, wij gebruiken een "Magimix turbine a glace"
  • elektrische mixer, of een grote kom en garde
  • klein mesje
  • kleine sauspan
  • siliconen spatel

Bereiden


1 uur 8 personen Toetjes

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-vanille-roomijs-maken


Voorbereiding -- 20 minuten

Begin met het scheiden van de eieren, met het eiwit kun je een ander recept maken zoals bijvoorbeeld een pavlova of een dessert met meringues.

Eiwit kun je in de koelkast bewaren voor ongeveer 2 dagen, of in de diepvries tot wel 3 maanden. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.

Meng room, melk en 85 gram suiker in een kleine sauspan en voeg dan het merg en het vanillestokje toe. Verwarm het op middelhoog vuur, maar zorg dat het niet te heet wordt.

Gebruik een elektrische mixer of garde om de eidooiers samen met de resterende 85 gram suiker te kloppen tot het schuimig en wit is geworden.

Verwijder het vanillestokje uit de room en schenk voorzichtig het warme mengsel bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Als je dit te snel doet, of je klopt niet genoeg, zullen de eieren gaan garen en ontstaan er klontjes.

Schenk dan het mengsel terug in de pan en gaar het mengsel op laag vuur. Blijf voortdurend roeren om aanbranden te voorkomen.

Het beste kun je hier een siliconen spatel voor gebruiken, omdat je dan makkelijk over de bodem kunt roeren zonder een stukje te vergeten.

Je kunt zien of het mengsel gaar is, door met je vinger een streep te trekken op de spatel. Als de streep zichtbaar blijft, is het mengsel gaar. Laat het mengsel afkoelen voor je het in je ijsmachine schenkt. 

Vanille ijs met aardbeien
Vanille ijs met aardbeien

Het vanille roomijs afmaken -- 40 minuten

Nu het makkelijkste deel van het ijs maken. Schenk het mengsel in de machine en laat draaien voor ongeveer 40 minuten, afhankelijk van het type ijsmachine dat je gebruikt.

Zodra het klaar is, schep je het in een goed af te sluiten bak en zet in de vriezer. Serveer bijvoorbeeld met verse aardbeien, geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Zoete aardappel gnocchi

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!