Deze Zweese saffraanbroodjes ken je misschien wel onder de namen lussebullar of lussekatter. Een zoet broodje met de smaak en kleur van saffraan, een echte aanrader.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-12-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-11-2024
Plaats de saffraan in een klein kommetje en druk deze fijn met de achterkant van een lepeltje. Voeg hier een beetje lauwwarme melk aan toe en laat dit dan 10 minuten staan zodat de kleur goed vrijkomt.
Los de gist op in de resterende lauwwarme melk en laat dit ook 10 minuten staan, tot het gaat schuimen. Smelt de boter en laat deze dan een beetje afkoelen.
Meng de gesmolten boter samen met 80 gram suiker en voeg hier het gistmengsel en de saffraan-melk aan toe. Voeg een eidooier toe en voeg dan terwijl je blijft kneden geleidelijk de bloem en een snuf zout toe.
Blijf kneden tot het een elastisch en soepel deeg is. Vorm een deegbal, plaats deze terug in de kom en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg op een warme plek een uur lang rijzen, of tot het verdubbeld is.
Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, verdeel elk deel vervolgens in 4 kleinere delen. Rol elk deel tot een lange dunne rol, je hoeft hiervoor geen tot heel weinig bloem te gebruiken op het aanrecht aangezien het niet zal plakken.
Rol beide kanten voorzichtig naar het midden toe, doe dit niet te strak. Verplaats de S broodjes dan naar een bakplaat bekleed met bakpapier.
Herhaal dit voor al het deeg, je kunt van het deeg 32 kleine broodjes maken. Druk 2 rozijnen in de broodjes en dek af met een theedoek. Laat de broodjes nogmaals een half uur rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
Besmeer de broodjes na het rijzen in met een laagje melk en bak ze dan mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de broodjes.
De broodjes zijn het lekkerste als deze nog warm zijn, dus serveer ze bij voorkeur direct. Geniet ervan!
Welke saffraan voor lussebullar?
Behalve saffraandraadjes kun je ook saffraanpoeder gebruiken. Je kunt saffraan in de meeste supermarkten kopen, tijdens de feestdagen zijn ze vaak ook tegen betere prijzen te koop bij sommige supermarkten en de toko.
Kan ik ook gedroogde gist gebruiken?
Je kunt de verse gist vervangen door droge gist, gebruik hiervoor 14 gram droge gist.
Kan ik de lussebullar invriezen?
Je kunt lussebullar prima invriezen, warm ze na het ontdooien even kort op in de oven of magnetron.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.