Ingrediënten
- 1.5 kg kruimige aardappelen
- 500 gram (gesneden) boerenkool
- 2 rookworsten
- 2 klontjes roomboter
- scheutje melk
- 2 uien
- 200 ml water
- 2 eetlepels maizena
- peper en zout naar smaak
- mosterd of piccalilly om erbij te serveren (kant-en-klaar of zelfgemaakt)

Kookgerei
- grote pan
- aardappelstamper
- kleine bakpan
- houten lepel
- kleine kom
- middelgrote pan
- vergiet
Voorbereiding — 10 minuten
Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Plaats de aardappels in de grote pan en vul deze met water en een lepel zout en breng aan de kook. Vul ondertussen de middelgrote pan met water en breng aan de kook om later de rookworsten in te verwarmen.
Pel de uien en snijd deze zo fijn mogelijk.

Ouderwetse boerenkoolstamppot afmaken — 20 minuten
Verwarm een klontje boter in de kleine bakpan en fruit de uien aan tot deze goed bruin zijn. Deze zullen de jus zijn bruine kleur geven. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. Roer de maizena glad met een beetje water in een kleine kom. Schenk water en het maizena papje bij de uien en laat de jus enkele minuten koken tot deze de gewenste dikte heeft bereikt. Je kunt eventueel een scheutje ketjap toevoegen als de kleur te licht is. Wil je graag toch een vleessmaak aan de jus, voeg dan een blokje runderbouillon toe.
Verwarm ondertussen de rookworsten in het kokende water. Voeg de boerenkool toe aan de grote pan zodra de aardappels bijna gaar zijn. Kook deze nog ongeveer 5 minuten mee en giet het dan af. Plaats de aardappels en boerenkool terug in de pan en stamp deze fijn. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe tot de boerenkool smeuiig genoeg is. Breng de boerenkool op smaak met peper en zout.
Serveer de boerenkool met rookworst, uien jus en mosterd of piccalilly. Smakelijk!
Geef een reactie