Keuken: turks

22 Recepten

Recepten uit de Turkse keuken


Kisir - Turkse bulgursalade

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Kisir is een Turkse bulgursalade die iets weg heeft van tabouleh, een bekende Libanese salade. Kisir is een frisse koude salade met tomaat, komkommer, citroen en meer.


Adana kebab

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Turkse adana kebab zijn heerlijke spiesen gemaakt van gehakt en kruiden, deze lamsspiesen worden in elke streek net iets anders gemaakt. Extra lekker met een salade, knoflooksaus en platbrood.


Güveç - Turkse stoofpot

Kooktijd 2 uur 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (23)

Güveç is een heerlijke Turkse stoofpot met o.a. aubergine, paprika en aardappelen. Een makkelijke stoofpot bomvol smaak en het lekkerste met Turkse rijst, yoghurt en sumak.


Turkse linzensoep - mercimek çorbasi

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (28)

Een Turkse linzensoep maken, ofwel mercimek çorbasi, is makkelijk en zit bomvol kruiden. Een fluweelzachte rode linzensoep met o.a. munt, knoflook en zwarte peper.


Kumpir - Turkse gevulde aardappel

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Kumpir is een heerlijke Turkse gepofte en gevulde aardappel. Je kunt voor de lekkerste versie volop variëren op deze klassieke toppings van o.a. erwtjes, wortel, olijven, augurk en meer.


Pilav rijst

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Pilav rijst maken is ontzettend makkelijk met maar weinig ingrediënten. Deze Turkse rijst heeft een zachte smaak en is het perfecte bijgerecht bij veel soorten gerechten.


Turkse börek

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Turkse börek is gemaakt van knapperig deeg gevuld met spinazie en feta. Een heerlijke rol met een makkelijke vulling die lekker is als hapje of lunch.


Turkse thee koekjes

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Deze Turkse thee koekjes zijn lekker bros en ideaal voor bij een kopje thee. Je kunt ze in Turkije in verschillende vormen en maten vinden, maak ze makkelijk zelf thuis met dit recept!


Etli ekmek (Turks platbrood met gehakt)

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Etli ekmek is een heerlijk Turks pizza-achtig gerecht dat uit de stad van Konya in Turkije komt. De naam betekent 'brood met vlees', maak zelf dit heerlijke platbrood met gehakt.


Gözleme

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (28)

Een traditioneel en heerlijk Turkse pannenkoek/brood dat meestal gevuld wordt met allerlei lekkers. Deze gözleme zijn gevuld met spinazie en feta en daardoor het perfecte vegetarische brood.


Turkse manti

Kooktijd 1 uur 35 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (31)

Turkse manti zijn te vergelijken met dumplings, maar dan heel klein en dus meer werk. Heerlijke deegbuideltjes gevuld met lamsgehakt en geserveerd met heerlijke saus.


Shish kebab

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (24)

Éen van de beroemdste gerechten uit het Midden-Oosten, de shish kebab. Gemarineerd lamsvlees aan een spies, gegrild op de barbecue.


Zelf Turks brood maken

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (31)

Zelf Turks brood maken is helemaal niet moeilijk, dit luchtige brood heeft weinig ingrediënten en is ontzettend zacht van smaak.


Sarma van snijbiet

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Deze rolletjes komen je vast bekend voor, maar dan i.p.v. wijnbladeren zijn deze sarma van snijbiet gemaakt. Stiekem nóg veel lekkerder.


Turkse appelkoekjes - Kurabiye elmali

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 20 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Turkse appelkoekjes, had jij er al eens van gehoord? Mooi zijn ze hè? Niet te vergeten ook nog eens ontzettend lekker. Met een fantastisch zelfgemaakt deeg.


Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere turkse manti ? Turkse manti zijn te vergelijken met dumplings, maar dan heel klein en dus meer werk. Heerlijke deegbuideltjes gevuld met lamsgehakt en geserveerd met heerlijke saus.

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 1 uur 35 minuten Aantal personen 4 personen Calorieën 389 calorieën p.p.

Turkse manti

Ingrediënten


  • 360 gram bloem + extra
  • 2 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 120 ml lauwwarm water

Manti vulling

  • 300 gram lamsgehakt (of rund)
  • 1 ui
  • paar takjes verse peterselie
  • halve theelepel zout
  • snuf zwarte peper
  • snuf chili poeder

Yoghurt saus

  • 200 ml Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 knoflooktenen
  • snuf zout

Tomatensaus

  • 200 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 ml water
  • snuf chili poeder

Botersaus

  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels chili vlokken
  • 1 theelepel gedroogde munt + extra

Bereiding

(31)
1
Pel 2 knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk. Meng de knoflook samen met Griekse yoghurt en breng op smaak met zout. 
2
Je kunt de saus in de koelkast bewaren, maar laat deze dan wel op kamertemperatuur komen voor je deze gaat serveren.
3
Je kunt het deeg met de hand of met een elektrische mixer kneden. Meng bloem samen met zout en voeg de eieren één voor één toe. 
4
Voeg geleidelijk het lauwwarme water toe en blijf kneden tot een mooi elastisch deeg. Dit zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren. 

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.