Deze lemon rolls zijn heerlijke zachte citroenbroodjes, een twist op de bekende kaneelbroodjes (cinnamon rolls). Een luchtig broodje met een volle citroensmaak en een zoete frosting om het af te maken.
Lemon rolls zijn een frisse variant op de bekende cinnamon rolls, maar in plaats van kaneel wordt er citroen gebruikt voor een heerlijke lente of zomer versie van deze zachte broodjes.
De citroenbroodjes zijn heerlijk zacht van binnen met een knapperige buitenkant en een volle citroensmaak door het gebruik van citroenrasp. De zestes van een citroen, ofwel de schil, heeft een sterke citroensmaak waardoor de broodjes extra lekker zijn.
Net zoals bij kaneelbroodjes worden de citroenbroodjes afgemaakt met een zoete frosting, dit glazuur wordt voor deze versie met citroensap gemaakt voor nog meer citroensmaak.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-03-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm 25 gram boter samen met 150 ml melk, zorg ervoor dat deze lauw is en niet te warm zal worden. Te hete melk vermindert namelijk de werking van gist.
Voeg gist samen met 25 gram suiker toe en roer tot een glad mengsel. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan tot het begint te schuimen.
Meng 300 gram bloem met een snuf zout en voeg geleidelijk het gist mengsel toe.
Kneed tot een soepel deeg en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg minimaal een half uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een grote rechthoek van ongeveer 30 cm.
Rasp de schil van 4 citroenen en meng dit samen met 50 gram zachte boter en 50 gram suiker.
Dit kun je het beste met je handen doen en verdeel het mengsel over het deeg. Rol het deeg dan op, niet te strak.
Gebruik een scherp mes om stukken van de deegrol af te snijden, verdeel de rol in 12 stukken.
Leg de rolletjes op een bakplaat of bakvorm bekleed met bakpapier en zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen.
Laat de rolletjes opnieuw rijzen op een warme plek tot ze verdubbeld zijn in volume.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Klop een ei los en besmeer hier de broodjes mee.
Bak de citroenbroodjes ongeveer 10 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en dikte van de broodjes.
Laat de lemon rolls afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak een makkelijk glazuur door 2 eetlepels poedersuiker te mengen met een eetlepel citroensap. Verdeel de frosting over de lemon rolls, geniet ervan!
Hoe lang kan ik lemon rolls bewaren?
Lemon rolls zijn het lekkerste als deze nog lauwwarm zijn, maar je kunt ze tot wel 2 dagen bewaren in een afgesloten bak of zak.
Kan ik lemon rolls invriezen?
Je kunt lemon rolls eventueel ook invriezen. Zodra ze ontdooid zijn besprenkel je ze met een beetje water en verwarm ze opnieuw in de oven.
Per 1 persoonsportie:
Hallo Diane, aangezien volkorenmeel een stuk zwaarder is heeft het inderdaad iets meer gist nodig. Ik weet het niet uit ervaring, daarom kan ik het niet met zekerheid zeggen, maar er wordt gezegd dat je 50% meer gist nodig hebt bij een volkorenbrood. In dit geval zou ik voor 1,5 zakje gist gaan. Fijne week, veel liefs Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.