Keuken: belgisch

20 Recepten

Recepten uit de Belgische keuken


Soepballetjes maken

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (29)

Welke soep is nou niet lekker met soepballetjes? Maak in een handomdraai zelf soepballetjes met dit makkelijke recept.


White Russian

Kooktijd 5 minuten Aantal personen 1 persoon Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Een White Russian is een heel simpele koffiecocktail die je maakt met wodka, room en koffielikeur. Perfect als afsluiter van je diner.


Boulet (frituursnack)

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Ken jij de Belgische boulet? Deze heerlijke snacks van de frietkot (frituur) zijn makkelijk zelf te maken. Een heerlijke smaakvolle en krokante kip gehaktbal.


Andalouse saus

Kooktijd 5 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (41)

Een andalouse saus is vooral bekend in België en is daar in elke snackbar verkrijgbaar. Vooral lekker bij de friet of op een burger.


Luikse wafels

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 14 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (40)

Je kent ze vast wel, die heerlijk geurende Luikse wafels die je regelmatig op de markt kunt vinden vers uit het wafelijzer. Een wafel met parelsuiker, zó lekker!


Asperges à la Flamande

Kooktijd 1 uur Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (46)

Deze asperges à la Flamande, ofwel asperges op Vlaamse wijze, zijn ontzettend smaakvol en makkelijk te maken met weinig ingrediënten.


Gentse waterzooi

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Deze Gentse waterzooi is het best te omschrijven als een fluweelzachte en romige kippensoep. Met groenten, aardappelen en stukjes kip.


Scampi diabolique

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (19)

Deze scampi diabolique is een Belgische klassieker. Je kunt deze als hapje serveren, maar met een beetje meer saus ook een aanrader als pastasaus!


Kruidkoek

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (68)

Kruidkoek, ook wel bekend onder de naam peperkoek of ontbijtkoek, is een heerlijk smeuïge koek die zelfgemaakt echt nóg lekkerder is.


Belgisch stoofvlees

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (123)

Dit Belgisch stoofvlees wil je maken, het is zo mals dat het vlees uit elkaar valt. Klassiek met friet en dat smaakt ook echt het beste bij dit stoofvlees!


Kletskoppen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Je kent ze wel, die krokante dunne koekjes met boter en amandelen. Ik maak ze op een handige manier zodat jij ze nog makkelijker dun kunt krijgen.


Zelf frikandellen maken

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (146)

Ooit al eens zelf frikandellen willen maken? Met dit recept maak je heel simpel zelf heerlijk gekruide frikandellen voor bij een frietje.


Duvelkesvlees

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (33)

Een stoofpotje met een gedurfde naam. Duvelkesvlees is pittig, zoutig, gevuld met kruiden en zelfs pindakaas. Je kunt je niet voorstellen hoe lekker dit is!


Bonbons met romige karamel vulling

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (22)

Makkelijk stap-voor-stap recept voor het maken van je eigen bonbons met romige karamel vulling. Het is erg leuk en ook nog eens heerlijk!


Kippenlever paté

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Geweldig recept om eens een keer je eigen kippenlever paté te maken. Recept voor 8 personen, klaar in twee en een half uur.


Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere gentse waterzooi ? Deze Gentse waterzooi is het best te omschrijven als een fluweelzachte en romige kippensoep. Met groenten, aardappelen en stukjes kip.

Ingrediënten


  • 1 hele kip
  • 3 wortelen
  • halve prei
  • 3 bleekselderij stengels
  • 6 middelgrote aardappelen
  • 2 liter zelfgemaakte kippenbouillon
  • klont boter
  • 300 ml room
  • 3 eidooiers
  • flinke handvol verse peterselie

Bereiding

(15)
1
Snijd de kipfilets en kippenbouten van de hele kip en gebruik het karkas om zelf kippenbouillon te maken. Gebruik hiervoor in het recept om zelf kippenbouillon te maken 3 liter water zodat je uiteindelijk zo'n 2 liter voor deze soep over houdt. 
2
Laat de bouillon ten minste een uur zachtjes koken, of langer voor een intensere smaak. Je kunt eventueel ook kant-en-klare bouillon gebruiken, maar dan zal de soep minder smaakvol worden.
3
Leg de kipfilets en kippenbouten terug in de koelkast terwijl je ondertussen de groenten gaat snijden voor in de (waterzooi) soep. 
4
Schil ondertussen de wortelen, verwijder de uiteindes en snijd in plakken. Was de prei en snijd deze in niet al te dikke ringen. Was de bleekselderij en snijd deze in stukjes, niet al te groot.

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.