Deze heerlijke gebakken spitskool met tahinisaus is een makkelijk bijgerecht bomvol smaak. De tahinisaus, ofwel een saus met sesam, maak je gemakkelijk zelf met weinig ingrediënten.
Spitskool is een heerlijke groenten die heel veelzijdig is, zoals uit de wok, in de soep of in een salade. Gebakken spitskool is een keer iets anders en makkelijk te maken. De zachte smaak van spitskool die wordt gebakken in de pan past perfect bij de volle smaak van tahinisaus en peterselie.
Spitskool is als één van de weinige koolsoorten een zomergroente. Serveer deze gebakken spitskool eens met rijst of couscous en een stukje vlees of vis.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-02-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-02-2025
Verwijder de takjes van de peterselie en plaats deze samen met een flinke scheut olijfolie in een kleine blender.
Pureer de peterselie en voeg het sap van een halve citroen toe. Breng op smaak met peper en zout en verplaats de peterseliesaus naar een kleine kom.
Pel 2 knoflooktenen en pureer deze kort in de kleine blender. Voeg de tahin samen met het warme water en het sap van een halve citroen toe en pureer het geheel. Het warme water zal ervoor zorgen dat de tahin mooi glad zal worden.
Breng de tahini saus op smaak met peper en zout en voeg eventueel een beetje extra water toe voor een dunnere saus.
Snijd de spitskool door de helft en snijd de helft daarna in 3 stukken. Snijd de andere helft ook in 3 stukken zodat je 6 gelijke parten hebt.
Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin beide kanten van de spitskool partjes mooi bruin.
Schenk een klein laagje water erbij en plaats een deksel op de pan. Laat de spitskool beetgaar worden op middelhoog vuur. Dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren.
Haal de deksel van de pan en laat het water volledig verdampen. Breng de spitskool op smaak met peper en zout en serveer met tahinisaus en peterseliesaus, eet smakelijk!
Kan ik gebakken spitskool vooraf maken?
Je kunt de spitskool vooraf maken, je kunt deze dan vlak voor het serveren kort opwarmen in een bakpan en serveren met beide sauzen.
Kan ik de tahinisaus vervangen?
Je kunt de tahinisaus eventueel volledig weglaten of vervang de sesam saus door een yoghurtsaus of knoflooksaus.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0.17 | spitskool | 19.25 | 2.33 g | 2.33 g | 0.35 g | - | 1.75 g | 1.28 g | 5.83 mg | 0.29 mg | 29.17 mg | 5.83 mg | 175.00 mg | 17.50 mg | 0.03 mg | 0.12 mg | - | - | 29.17 mg | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.06 mg | - | 17.50 µg | - | - | - | ||
olijfolie | 1.35 | - | - | 0.15 g | 0.02 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
2.5 | takje | verse peterselie | 2.98 | 0.13 g | - | 0.02 g | - | 0.39 g | 0.39 g | 2.63 mg | 0.66 mg | 3.50 mg | 4.38 mg | 74.38 mg | 11.38 mg | - | 0.08 mg | - | - | 14.00 mg | - | 0.08 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.02 mg | - | 10.50 µg | - | - | - | |
0.17 | citroen | 7.20 | 1.30 g | 0.60 g | 0.08 g | - | 0.10 g | 0.44 g | 0.40 mg | 0.02 mg | 2.00 mg | 2.00 mg | 30.00 mg | 4.00 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | - | 9.00 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 1.60 µg | - | - | - | ||
20 | gram | tahin | sesamzaad | 113.60 | 1.30 g | - | 10.30 g | 1.50 g | 4.30 g | 2.50 g | 70.00 mg | 2.30 mg | 180.00 mg | 70.00 mg | 100.00 mg | 112.00 mg | 0.30 mg | 1.00 mg | - | - | - | - | - | 0.06 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | 14.00 µg | - | - | - |
13.33 | ml | lauwwarm water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.33 | knoflooktenen | 3.27 | 0.65 g | 0.02 g | - | - | 0.14 g | 0.04 g | 0.09 mg | 0.03 mg | 3.97 mg | 0.47 mg | 14.00 mg | 3.03 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.04 µg | - | 0.33 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.09 µg | - | - | - | ||
peper en zout | 2.93 | 0.76 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.30 g | 226.09 mg | 0.06 mg | 2.67 mg | 0.89 mg | 7.39 mg | 1.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 0.89 mg | - | - | - | - | - | - | 0.12 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | |||
150.57 | 6.47 g | 2.96 g | 10.94 g | 1.54 g | 6.80 g | 4.96 g | 305.04 mg | 3.36 mg | 221.30 mg | 83.56 mg | 400.77 mg | 148.92 mg | 0.36 mg | 1.25 mg | 0.38 µg | 0.01 µg | 53.38 mg | - | 0.08 mg | 0.11 mg | 0.08 mg | 0.13 mg | - | 43.81 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!