Geniet van deze heerlijke stoofperen in rode wijn en gember, een perfect bijgerecht of gebruik de stoofpeertjes in een herfst toetje.
Het fijne van de herfst is het seizoensfruit zoals appels en peren. Stoofperen horen daarom echt bij de herfst en winter, heerlijk bij het avondeten tijdens een koude dag. Stoofpeertjes zijn het perfecte bijgerecht bij stoofvlees, een stukje wild of een malse varkenshaas.
Ze hebben een prachtige rode kleur door het gebruik van rode wijn en rode port. Stoofperen maken is niet moeilijk, maar het heeft wel tijd nodig om ze zachtjes gaar te laten koken. Voor een kortere kooktijd kun je de stoofperen door de helft of in kwarten snijden, verwijder dan wel het klokhuis voor je de peertjes gaat stoven.
Wil je liever stoofperen zonder rode kleur? Ga dan ook eens voor deze prachtige blanke stoofperen, dit zijn witte stoofpeertjes door het gebruik van o.a. witte wijn. Een aanrader om eens te proberen, ze zijn erg lekker in een toetje zoals bijvoorbeeld het klassieke Franse peren toetje poire belle hélène.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-10-2016, dit recept is voor 20 personen en duurt 3 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-11-2024
Meng de rode port, rode wijn, suiker, sap en schil van de citroen in de grote pan. Schil het stukje gember en snijd in grove stukken en voeg deze ook toe aan het mengsel.
Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten, en verwijder een stukje aan de onderkant. Dit gaat het makkelijkste met een meloenbolletjeslepel.
Tijdens het schillen is het aan te raden de peren in koud water met een beetje citroensap te leggen om verkleuren te voorkomen.
Knip een rond stuk bakpapier dat precies in de pan past en knip een klein gat in het midden.
Plaats de geschilde peertjes in het wijnmengsel met genoeg vloeistof dat de peertjes net onder staan. Vul aan met water wanneer ze nog niet volledig onder staan.
Dek af met het ronde stuk bakpapier, en/of eventueel met een deksel op de pan.
Het is bij stoofperen niet de bedoeling deze te laten koken, laat het vocht daarom niet aan de kook komen. Kook ze zachtjes op zo laag mogelijk vuur.
Na ongeveer 2,5 tot 3 uur zullen de peertjes zacht en mooi rood geworden zijn. Je kunt makkelijk controleren of ze zacht genoeg zijn door er met een klein mesje in te prikken.
Geniet van deze heerlijke stoofpeertjes, ze zijn erg lekker met ijs voor een perfect herfst toetje of als bijgerecht bij vlees. Geniet ervan!
Welke rode wijn voor stoofperen?
Je kunt verschillende soorten rode wijn gebruiken voor het maken van rode stoofperen. Kies bijvoorbeeld voor een wijn die je zelf erg lekker vind, zoals bijvoorbeeld een droge rode wijn of een soepele rode wijn. Dit hoeft geen dure wijn te zijn, het stoven van peren werkt heel goed in goedkope rode wijn.
Welke peren kun je stoven?
Voor het maken van stoofperen kun je het beste Gieser Wildeman peren gebruiken, dit zijn kleine peertjes die vrij korrelig qua textuur zijn het beste tot hun recht komen tijdens het stoven. Ze nemen door hun textuur de kleur het beste op, terwijl ze wel mooi stevig zullen blijven.
Hoe lang kan ik stoofperen bewaren?
Je kunt stoofperen tot wel een week in de koelkast bewaren, in het vocht. Wil je ze langer bewaren kun je de stoofperen inmaken in steriele potten met het vocht. Je kunt stoofperen eventueel ook invriezen, dan zijn ze tot wel 3 maanden houdbaar.
Wat kan ik met het stoofperen vocht doen?
Je kunt het stoofperen vocht als saus gebruiken, je kunt het dan het beste dikker maken door deze te binden met bijvoorbeeld maizena of aardappelzetmeel.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.