Stoofperen in rode wijn en gember
😍 27Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Stoofperen in rode wijn en gember veganistisch

Geniet van deze heerlijke stoofperen in rode wijn en gember, een perfect bijgerecht of gebruik de stoofpeertjes in een herfst toetje.

3 uur 20 minuten
20 personen

Het fijne van de herfst is het seizoensfruit zoals appels en peren. Stoofperen horen daarom echt bij de herfst en winter, heerlijk bij het avondeten tijdens een koude dag. Stoofpeertjes zijn het perfecte bijgerecht bij stoofvlees, een stukje wild of een malse varkenshaas.

Ze hebben een prachtige rode kleur door het gebruik van rode wijn en rode port. Stoofperen maken is niet moeilijk, maar het heeft wel tijd nodig om ze zachtjes gaar te laten koken. Voor een kortere kooktijd kun je de stoofperen door de helft of in kwarten snijden, verwijder dan wel het klokhuis voor je de peertjes gaat stoven.

Wil je liever stoofperen zonder rode kleur? Ga dan ook eens voor deze prachtige blanke stoofperen, dit zijn witte stoofpeertjes door het gebruik van o.a. witte wijn. Een aanrader om eens te proberen, ze zijn erg lekker in een toetje zoals bijvoorbeeld het klassieke Franse peren toetje poire belle hélène.

Stoofperen in rode wijn en gember ingrediënten

Recept stoofperen in rode wijn en gember

Ingrediënten

20 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-10-2016, dit recept is voor 20 personen en duurt 3 uur 20 minuten.

Bijgewerkt op: 27-11-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
3 uur
Totale tijd
3 uur 20 minuten

Voorbereiding – 20 minuten

Meng de rode port, rode wijn, suiker, sap en schil van de citroen in de grote pan. Schil het stukje gember en snijd in grove stukken en voeg deze ook toe aan het mengsel.

Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten, en verwijder een stukje aan de onderkant. Dit gaat het makkelijkste met een meloenbolletjeslepel.

Tijdens het schillen is het aan te raden de peren in koud water met een beetje citroensap te leggen om verkleuren te voorkomen.

Knip een rond stuk bakpapier dat precies in de pan past en knip een klein gat in het midden. 

Stoofperen in rode wijn en gember
Stoofperen in rode wijn en gember

Stoofperen in rode wijn en gember afmaken – 2,5 tot 3 uur

Plaats de geschilde peertjes in het wijnmengsel met genoeg vloeistof dat de peertjes net onder staan. Vul aan met water wanneer ze nog niet volledig onder staan.

Dek af met het ronde stuk bakpapier, en/of eventueel met een deksel op de pan.

Het is bij stoofperen niet de bedoeling deze te laten koken, laat het vocht daarom niet aan de kook komen. Kook ze zachtjes op zo laag mogelijk vuur. 

Na ongeveer 2,5 tot 3 uur zullen de peertjes zacht en mooi rood geworden zijn. Je kunt makkelijk controleren of ze zacht genoeg zijn door er met een klein mesje in te prikken.

Geniet van deze heerlijke stoofpeertjes, ze zijn erg lekker met ijs voor een perfect herfst toetje of als bijgerecht bij vlees. Geniet ervan!

Tips!

Welke rode wijn voor stoofperen?

Je kunt verschillende soorten rode wijn gebruiken voor het maken van rode stoofperen. Kies bijvoorbeeld voor een wijn die je zelf erg lekker vind, zoals bijvoorbeeld een droge rode wijn of een soepele rode wijn. Dit hoeft geen dure wijn te zijn, het stoven van peren werkt heel goed in goedkope rode wijn. 

Welke peren kun je stoven?

Voor het maken van stoofperen kun je het beste Gieser Wildeman peren gebruiken, dit zijn kleine peertjes die vrij korrelig qua textuur zijn het beste tot hun recht komen tijdens het stoven. Ze nemen door hun textuur de kleur het beste op, terwijl ze wel mooi stevig zullen blijven.

Hoe lang kan ik stoofperen bewaren?

Je kunt stoofperen tot wel een week in de koelkast bewaren, in het vocht. Wil je ze langer bewaren kun je de stoofperen inmaken in steriele potten met het vocht. Je kunt stoofperen eventueel ook invriezen, dan zijn ze tot wel 3 maanden houdbaar.

Wat kan ik met het stoofperen vocht doen?

Je kunt het stoofperen vocht als saus gebruiken, je kunt het dan het beste dikker maken door deze te binden met bijvoorbeeld maizena of aardappelzetmeel.

Wat vind je van dit recept?

27 waarderingen
😍
27
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
204.64 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
31.68 g
30.58 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
0.49 g
0 g
Eiwitten
0.9 g
Vezels
4.35 g
Natrium
11.93 mg
Mineralen
Ijzer
1.19 mg
Calcium
17.6 mg
Magnesium
16.3 mg
Kalium
16.3 mg
Fosfor
21.08 mg
Koper
0.14 mg
Zink
0.29 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
7.76 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0 mg
Vitamine B1
0.02 mg
Vitamine B2
0.04 mg
Vitamine B6
0.03 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
1.98 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Stoofperen in rode wijn en gember"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.