Aardpeer uit de oven is een makkelijk en gezond bijgerecht welke niet heel bekend is. Een ouderwetse groentesoort met een lichtzoete smaak die iets weg heeft van artisjok.
Aardperen zijn een ouderwetse groenten die niet heel bekend zijn, het heeft een apart uiterlijk met een subtiel zoete smaak. Qua smaak heeft de aardpeer iets weg van een artisjok, daar komt de bijnaam ‘Jeruzalem artisjok’ vandaan.
Aardperen zijn het lekkerste als ze zo vers mogelijk zijn, hele verse aardperen hoef je namelijk niet te schillen. Dat scheelt veel werk, want het schillen van aardperen is niet heel makkelijk door hun ongelijke vorm.
Aardperen bevatten weinig calorieën en veel vezels en vitamine B. Ze zijn heel goed voor de darmen omdat ze bacteriën ontwikkelen in de darmen die de stoelgang stimuleren. Daarnaast bevatten ze geen zetmeel, wat een voordeel is bij diabetes.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 07-11-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Je hoeft de aardperen niet te schillen als ze vers uit de grond komen, maar zodra de schil begint uit te drogen zul je deze moeten schillen. Dit kun je het beste met een klein mesje doen.
Snijd de aardperen in stukken en verdeel deze over een bakplaat. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
Leg de takjes rozemarijn en tijm bovenop de aardperen en bak deze gaar en mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken aardpeer.
Verwijder de takjes rozemarijn en tijm en serveer direct bijvoorbeeld ter vervanging van aardappelen in een AVG'tje. Eet smakelijk!
Wat zijn aardperen?
Aardperen worden ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd. Aardperen zijn een knolgroente met een knobbelig uiterlijk in verschillende kleuren, meestal is de aardpeer lichtbruin of roze. Deze groenten is van binnen wit en heeft een lichtzoete nootachtige smaak, welke iets weg heeft van een artisjok.
Hoe moet ik aardperen schillen?
Wanneer aardperen vers uit de grond komen, is het niet nodig om deze te schillen. Aardperen kun je maar kort bewaren, de schil droogt snel uit en dien je dan wel te schillen. Dit kun je het beste met een klein mesje doen omdat deze een knobbelig uiterlijk heeft, net zoals een verse gember wortel.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.