Eekhoorntjesbrood roomsaus

(2)

Een eekhoorntjesbrood roomsaus bomvol paddenstoelen waardoor deze saus tegelijkertijd een bijgerecht is. Romige cêpes met een nootachtige smaak, extra lekker met knoflook en sjalot.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 25-10-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023

Eekhoorntjesbrood is een grote paddenstoel die bekend staat als cêpes in Frankrijk en als porcini in Italië. Een paddenstoel waar in beide landen in het seizoen volop over gesproken wordt.

Veel mensen gaan er hier in Frankrijk tijdens het seizoen zelf naar op zoek in het bos, of kennen iemand die dit doet. Zo krijgen wij elk jaar mooie exemplaren van een dorpsgenoot, en kennen we veel mensen die er op uit gaan om ze te zoeken. Niemand vertelt je waar je precies moet zoeken, ze willen het plekje waar zij elk jaar opnieuw succes hebben namelijk voor zichzelf houden. En dat is begrijpelijk, deze nootachtige grote paddenstoel is dan ook geliefd bij velen.

Daarnaast is het niet verstandig om zomaar paddenstoelen te gaan plukken, wildplukken is alleen aan te raden als je weet wat je doet.

In de herfst zijn ze ook in Nederland regelmatig vers te koop bij de groenteboer, groothandel of op de markt. Mocht je de verse exemplaren niet kunnen vinden, kun je altijd nog gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken. Deze zijn wel het hele jaar verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, maar zijn iets minder smaakvol t.o.v. verse paddenstoelen.

Deze dien je eerst te wellen in warm water, zorg ervoor dat het water niet te heet is, dan zullen de paddenstoelen taai worden.

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Sauzen
Eekhoorntjesbrood roomsaus

Ingrediënten


  • 100 gram gedroogd eekhoorntjesbrood of 400 gram vers eekhoorntjesbrood
  • 2 sjalotjes
  • 3 knoflooktenen
  • klontje roomboter
  • scheut olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • 25 ml cognac
  • 150 ml room
  • paar takjes verse peterselie

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan (evt. gietijzer)
  • houten lepel

Eekhoorntjesbrood roomsaus Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/eekhoorntjesbrood-roomsaus


Eekhoorntjesbrood roomsaus maken – 15 minuten

Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en snijd de paddenstoelen in stukjes of plakjes, niet te klein. 

Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de paddenstoelen in delen mooi goudbruin op hoog vuur. Bak ze bij voorkeur in delen zodat ze mooier zullen bakken.

Zelf eekhoorntjesbrood met roomsaus maken
Zelf eekhoorntjesbrood met roomsaus maken

Voeg de sjalot en knoflook toe en bak dit nog 2 minuten mee. Blus af met 25 ml cognac en schenk er na een minuut 150 ml room bij.

Laat de eekhoorntjesbrood roomsaus een beetje indikken en breng op smaak met peper, zout en fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 25-10-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023


Waardeer dit recept!
2 stemmen

Eekhoorntjesbrood roomsaus: Veel gestelde vragen

Waar kan ik eekhoorntjesbrood kopen?

De verse variant is in het seizoen te koop op de markt of in groentespeciaalzaken.

Eekhoorntjesbrood (porcini / cêpes) worden in gedroogde vorm het hele jaar door verkocht bij de meeste supermarkten.

Kan ik gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken?

Je kunt voor deze roomsaus ook gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken. Deze dien je dan wel vooraf zo'n half uur te wellen in een ruime hoeveelheid lauwwarm water.

0 reacties op Eekhoorntjesbrood roomsaus

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.