Een eekhoorntjesbrood roomsaus bomvol paddenstoelen waardoor deze saus tegelijkertijd een bijgerecht is. Romige cêpes met een nootachtige smaak, extra lekker met knoflook en sjalot.
Eekhoorntjesbrood is een grote paddenstoel die bekend staat als cêpes in Frankrijk en als porcini in Italië. Een paddenstoel waar in beide landen in het seizoen volop over gesproken wordt.
Veel mensen gaan er hier in Frankrijk tijdens het seizoen zelf naar op zoek in het bos, of kennen iemand die dit doet. Zo krijgen wij elk jaar mooie exemplaren van een dorpsgenoot, en kennen we veel mensen die er op uit gaan om ze te zoeken. Niemand vertelt je waar je precies moet zoeken, ze willen het plekje waar zij elk jaar opnieuw succes hebben namelijk voor zichzelf houden. En dat is begrijpelijk, deze nootachtige grote paddenstoel is dan ook geliefd bij velen.
Daarnaast is het niet verstandig om zomaar paddenstoelen te gaan plukken, wildplukken is alleen aan te raden als je weet wat je doet.
In de herfst zijn ze ook in Nederland regelmatig vers te koop bij de groenteboer, groothandel of op de markt. Mocht je de verse exemplaren niet kunnen vinden, kun je altijd nog gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken. Deze zijn wel het hele jaar verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, maar zijn iets minder smaakvol t.o.v. verse paddenstoelen.
Deze dien je eerst te wellen in warm water, zorg ervoor dat het water niet te heet is, dan zullen de paddenstoelen taai worden.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 25-10-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-09-2024
Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en snijd de paddenstoelen in stukjes of plakjes, niet te klein.
Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de paddenstoelen in delen mooi goudbruin op hoog vuur. Bak ze bij voorkeur in delen zodat ze mooier zullen bakken.
Voeg de sjalot en knoflook toe en bak dit nog 2 minuten mee. Blus af met 25 ml cognac en schenk er na een minuut 150 ml room bij.
Laat de eekhoorntjesbrood roomsaus een beetje indikken en breng op smaak met peper, zout en fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!
Waar kan ik eekhoorntjesbrood kopen?
De verse variant is in het seizoen te koop op de markt of in groentespeciaalzaken.
Eekhoorntjesbrood (porcini / cêpes) worden in gedroogde vorm het hele jaar door verkocht bij de meeste supermarkten.
Kan ik gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken?
Je kunt voor deze roomsaus ook gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken. Deze dien je dan wel vooraf zo'n half uur te wellen in een ruime hoeveelheid lauwwarm water.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.