Eekhoorntjesbrood roomsaus
😍 2Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Eekhoorntjesbrood roomsaus vegetarisch

Een eekhoorntjesbrood roomsaus bomvol paddenstoelen waardoor deze saus tegelijkertijd een bijgerecht is. Romige cêpes met een nootachtige smaak, extra lekker met knoflook en sjalot.

15 minuten
4 personen

Eekhoorntjesbrood is een grote paddenstoel die bekend staat als cêpes in Frankrijk en als porcini in Italië. Een paddenstoel waar in beide landen in het seizoen volop over gesproken wordt.

Veel mensen gaan er hier in Frankrijk tijdens het seizoen zelf naar op zoek in het bos, of kennen iemand die dit doet. Zo krijgen wij elk jaar mooie exemplaren van een dorpsgenoot, en kennen we veel mensen die er op uit gaan om ze te zoeken. Niemand vertelt je waar je precies moet zoeken, ze willen het plekje waar zij elk jaar opnieuw succes hebben namelijk voor zichzelf houden. En dat is begrijpelijk, deze nootachtige grote paddenstoel is dan ook geliefd bij velen.

Daarnaast is het niet verstandig om zomaar paddenstoelen te gaan plukken, wildplukken is alleen aan te raden als je weet wat je doet.

In de herfst zijn ze ook in Nederland regelmatig vers te koop bij de groenteboer, groothandel of op de markt. Mocht je de verse exemplaren niet kunnen vinden, kun je altijd nog gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken. Deze zijn wel het hele jaar verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, maar zijn iets minder smaakvol t.o.v. verse paddenstoelen.

Deze dien je eerst te wellen in warm water, zorg ervoor dat het water niet te heet is, dan zullen de paddenstoelen taai worden.

Eekhoorntjesbrood roomsaus ingrediënten

Recept eekhoorntjesbrood roomsaus

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 25-10-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.

Bijgewerkt op: 09-09-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
0 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
15 minuten

Eekhoorntjesbrood roomsaus maken – 15 minuten

Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak de peterselie fijn en snijd de paddenstoelen in stukjes of plakjes, niet te klein. 

Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de paddenstoelen in delen mooi goudbruin op hoog vuur. Bak ze bij voorkeur in delen zodat ze mooier zullen bakken.

Zelf eekhoorntjesbrood met roomsaus maken
Zelf eekhoorntjesbrood met roomsaus maken

Voeg de sjalot en knoflook toe en bak dit nog 2 minuten mee. Blus af met 25 ml cognac en schenk er na een minuut 150 ml room bij.

Laat de eekhoorntjesbrood roomsaus een beetje indikken en breng op smaak met peper, zout en fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!

Tips!

Waar kan ik eekhoorntjesbrood kopen?

De verse variant is in het seizoen te koop op de markt of in groentespeciaalzaken.

Eekhoorntjesbrood (porcini / cêpes) worden in gedroogde vorm het hele jaar door verkocht bij de meeste supermarkten.

Kan ik gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken?

Je kunt voor deze roomsaus ook gedroogd eekhoorntjesbrood gebruiken. Deze dien je dan wel vooraf zo'n half uur te wellen in een ruime hoeveelheid lauwwarm water.

Wat vind je van dit recept?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
200.34 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
4.67 g
1.18 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
18.64 g
9.51 g
Eiwitten
1.88 g
Vezels
1.26 g
Natrium
353.42 mg
Mineralen
Ijzer
0.68 mg
Calcium
51.14 mg
Magnesium
7.07 mg
Kalium
7.07 mg
Fosfor
48.09 mg
Koper
0.03 mg
Zink
0.16 mg
Jodium
0.6 µg
Selenium
0.02 µg
Vitamines
Vitamine C
8.47 mg
Vitamine D
0.37 mg
Vitamine A
0.18 mg
Vitamine B1
0.03 mg
Vitamine B2
0.1 mg
Vitamine B6
0.04 mg
Vitamine B12
0.08 µg
Foliumzuur
3.61 µg
Vitamine E
0.08 mg
Vitamine K
2.86 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Eekhoorntjesbrood roomsaus"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.