Deze venkelpuree uit de oven is een heerlijk fris bijgerecht, ideaal bij vis of vlees en extra lekker met een krokant laagje. Een aardappelpuree met een volle smaak. Laat een reactie achter
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/venkelpuree-uit-de-oven
Was de venkel en verwijder het groen en de harde kern. Snijd de venkel in kleine stukjes, hoe groter de stukjes zullen zijn hoe langer het duurt voor ze volledig gaar zijn.
Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een klont boter in een grote bakpan en fruit hierin de ui enkele minuten.
Voeg de stukjes venkel toe samen met een takje rozemarijn en stoof de venkel 10 minuten op middellaag vuur. Voeg Pastis (of Ricard) toe en laat dit deels verdampen.
Schenk 300 ml water erbij en zet het vuur laag om de venkel zachtjes volledig gaar te laten koken. Laat het water in de pan met venkel volledig verdampen, tot de venkel zacht is geworden. Als het water is verdampt, maar de venkel nog niet gaar is, schenk je er nog een beetje extra water bij.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in grove stukken. Kook de aardappelen samen met een flinke snuf zout gaar in een grote pan.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter.
Verwijder het takje rozemarijn en pureer de venkel met een staafmixer of blender.
Giet de aardappelen af en maak hiervan een puree met een stamper. Roer de venkelpuree en de aardappelpuree samen en breng op smaak met peper, zout en een klontje boter.
Schep de venkelpuree in de ovenschaal en zorg ervoor dat de bovenkant vlak is. Bestrooi met een laagje paneermeel en leg her en der een klein klontje boter.
Bak de venkelpuree ongeveer 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Exacte tijd kan verschillen per oven en oppervlakte van de bovenkant. Garneer eventueel met het groen van de venkel, eet smakelijk!
Waar is venkelpuree lekker bij?
Venkel is een perfecte combinatie met vis, zoals kabeljauw. Ook met vlees combineert venkelpuree goed, zoals bijvoorbeeld een worstje of een karbonade.
Wat is Pastis?
Pastis de Marseille (ook wel Ricard genoemd) is een anijslikeur gemaakt van anijs, zoethout, karamel en plantenextracten.
Kan ik de Pastis ook vervangen of weglaten?
Je kunt de pastis eventueel weglaten, of vervang bijvoorbeeld door witte wijn.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.