Deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel is een perfecte doordeweekse maaltijd tijdens een koude winterdag. Heerlijk met knapperige stukjes appel en spekjes voor een extra hartige stamppot.
Voor het maken van zuurkoolstamppot met zoete aardappel kun je verschillende soorten zuurkool gebruiken, zoals bijvoorbeeld naturel zuurkool, kruiden zuurkool of wijnzuurkool. Je kunt eventueel ook rode zuurkool gebruiken en je kunt zowel zelfgemaakte zuurkool als gekochte zuurkool gebruiken.
De appel geeft deze zuurkoolstamppot een heerlijke knapperige textuur, maar deze kun je eventueel ook weglaten. Een stamppot van enkel zoete aardappel is erg zacht en slap, hierdoor is het lekkerder om ook nog kruimige aardappels toe te voegen zodat de stamppot stevig zal zijn.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 22-01-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 25-01-2025
Schil de kruimige aardappelen en snijd deze in grove stukken. Plaats de aardappel in een grote pan en vul met ruim water en een flinke snuf zout.
Breng aan de kook en pel ondertussen de uien en snijd deze fijn.
Schil de zoete aardappels en voeg deze na ongeveer 10 minuten toe aan de aardappelen, deze zullen sneller gaar zijn dus voeg ze niet direct aan het begin toe.
Giet de zuurkool af en voeg deze toe zodra de aardappelen bijna gaar zijn. Wanneer je deze direct in het begin al toe zult voegen, zal de zuurkool kapot gekookt worden. Verwarm de rookworsten mee in de pan.
Bak de spekjes mooi krokant in een middelgrote bakpan. Bak de fijngesneden uien mee tot ze glazig en zacht zijn geworden.
Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes.
Giet de aardappelen en zuurkool af en gebruik een aardappelstamper om deze grof te stampen. Maak de zuurkoolstamppot smeuïg met een klont boter en een scheut melk.
Voeg de spekjes en de blokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Wees voorzichtig met het zout aangezien de spekjes ook al zout zijn.
Serveer de zuurkoolstamppot met rookworst en mosterd, eet smakelijk!
Kan ik zuurkoolstamppot vooraf maken?
Je kunt zuurkoolstamppot een dag vooraf maken en deze opnieuw opwarmen. De stukjes appel zullen dan minder knapperig zijn, dus deze kun je eventueel ook pas vlak voor het serveren snijden en toevoegen.
Welke zuurkool voor zuurkoolstamppot?
Je kunt verschillende soorten zuurkool gebruiken voor het maken van zuurkoolstampppot, zoals bijvoorbeeld naturel zuurkool, kruiden zuurkool of wijnzuurkool. Je kunt eventueel ook rode zuurkool gebruiken en je kunt zowel zelfgemaakte zuurkool als gekochte zuurkool gebruiken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.