Pompoenstamppot

(3)

Een pompoenstamppot met gehaktballetjes in een ketjapsaus is een heerlijke doordeweekse maaltijd tijdens een koude herfst- of winterdag. Extra lekker met geroosterde pompoen. Laat een reactie achter

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Pompoenstamppot

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram pompoen
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • paar takjes tijm
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • peper en zout naar smaak
  • handvol pompoenpitten

Ingrediënten gehaktballetjes

  • 500 gram gehakt (rund of half-om-half)
  • 1 ei
  • peper en zout naar smaak
  • handvol paneermeel
  • 1 ui
  • 100 ml zoete ketjap
  • 50 gram boter
Pompoenstamppot Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • bakplaat
  • grote pan
  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • middelgrote kom
  • grote bakpan
  • vleestang

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pompoenstamppot


Voorbereiding – 40 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vul een grote pan met een flinke laag water en breng aan de kook.

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoen in grove stukken. Pel de uien en snijd 1 ui grof en 1 ui fijn.

Verdeel de pompoen en grove ui over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en leg de takjes tijm ertussen. Rooster de pompoen ongeveer 20 minuten, tot de ui en pompoen volledig zacht zijn. De exacte baktijd is afhankelijk van het formaat van de pompoenstukken.

Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze grof. Plaats de aardappel in het kokende water en kook deze gaar in ongeveer 20 minuten.

Pompoenstamppot
Pompoenstamppot

Pompoenstamppot met gehaktballetjes afmaken – 20 minuten

Meng het gehakt met de fijngesneden ui, 1 ei en een handvol paneermeel. Voeg net zoveel paneermeel toe tot je balletjes kunt vormen, maar voeg niet teveel toe want dan zal de smaak minder worden.

Breng het gehakt op smaak met peper en zout en rol kleine gehaktballetjes met je handen.

Verhit ongeveer 50 gram boter in een grote bakpan en bak de gehaktballetjes mooi bruin. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze enkele minuten mee.

Schenk 100 ml ketjap erbij en laat de gehaktballetjes gaar worden in ongeveer 10 minuten.

Giet ondertussen de aardappelen af zodra deze gaar zijn en voeg de pompoen en ui toe (zonder tijmtakjes). Gebruik een aardappelstamper om de stamppot te maken en maak smeuïg met een klontje boter en een scheut melk. 

Breng de stamppot op smaak met peper en zout. Serveer met de gehaktballetjes en maak af met pompoenpitten, eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
3 stemmen

Pompoenstamppot: Veel gestelde vragen

Welke pompoen voor pompoenstamppot?

Je kunt alle soorten pompoen gebruiken die je wilt, zoals een flespompoen, hokkaido pompoen of een stuk van een reuzenpompoen.

Kan ik spekjes toevoegen aan de stamppot?

Je kunt eventueel gebakken spekjes toevoegen aan de pompoenstamppot, stukjes appel combineren er ook lekker bij.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.