Prei stamppot met wortelen

(34)

Een heerlijke prei stamppot met wortelen is extra lekker met spekjes en nootmuskaat. Een makkelijke en snelle doordeweekse maaltijd voor de winter.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Prei stamppot met wortelen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1.5 kg kruimige aardappelen
  • 2 preien
  • 2 grote wortelen
  • 300 gram gerookte spekjes
  • klont boter
  • scheut melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
Prei stamppot met wortelen Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • grote pan
  • vergiet
  • aardappelstamper
  • grote bakpan

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/prei-stamppot-met-wortelen


Voorbereiding – 20 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Plaats deze in een grote pan met ruim water met zout en breng aan de kook.

Schil ondertussen de wortelen en snijd deze in stukken. Voeg deze toe aan de aardappelen en kook ongeveer 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel en wortel.

Was ondertussen de prei goed en snijd deze in (halve) ringen, niet te dun. 

Prei stamppot met wortelen
Prei stamppot met wortelen

De prei stamppot met wortelen afmaken – 10 minuten

Zodra de aardappel en wortel bijna gaar zijn, voeg je de prei toe en kook nog ongeveer 5 minuten mee.

Bak de spekjes ondertussen krokant in een grote bakpan. Giet de aardappel, wortel en prei af en stamp ze grof met een aardappelstamper.

Roer de gebakken spekjes erdoor en maak smeuïg met een klont boter en een scheut melk. Breng de prei stamppot op smaak met peper en zout. Bestrooi met een flinke snuf nootmuskaat. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

34 stemmen

Prei stamppot met wortelen: Veel gestelde vragen

Wat is lekker bij een prei stamppot?

Serveer bijvoorbeeld met een rookworst en mosterd of piccalilly

Welke aardappel kies je voor stamppot?

Er bestaan vastkokende, iets kruimige en kruimige aardappelen. De kruimige aardappel is het beste voor een stamppot of puree. 

Je kunt van vastkokende aardappelen ook een stamppot of puree maken, maar deze zal veel steviger worden omdat de aardappel minder uit elkaar zal vallen. Dit maakt een stamppot of puree van vastkokende aardappelen iets minder lekker.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.