Ohmydish.nl


Prei stamppot met wortelen

(9)

Een heerlijke prei stamppot met wortelen is extra lekker met spekjes en nootmuskaat. Een makkelijke en snelle doordeweekse maaltijd voor de winter.

30 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Prei stamppot met wortelen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1.5 kg kruimige aardappelen
  • 2 preien
  • 2 grote wortelen
  • 300 gram gerookte spekjes
  • klont boter
  • scheut melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
Prei stamppot met wortelen ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • grote pan
  • vergiet
  • aardappelstamper
  • grote bakpan

Bereiden


30 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/prei-stamppot-met-wortelen


Voorbereiding – 20 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Plaats deze in een grote pan met ruim water met zout en breng aan de kook.

Schil ondertussen de wortelen en snijd deze in stukken. Voeg deze toe aan de aardappelen en kook ongeveer 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel en wortel.

Was ondertussen de prei goed en snijd deze in (halve) ringen, niet te dun. 

Prei stamppot met wortelen
Prei stamppot met wortelen

De prei stamppot met wortelen afmaken – 10 minuten

Zodra de aardappel en wortel bijna gaar zijn, voeg je de prei toe en kook nog ongeveer 5 minuten mee.

Bak de spekjes ondertussen krokant in een grote bakpan. Giet de aardappel, wortel en prei af en stamp deze grof met een aardappelstamper.

Roer de gebakken spekjes erdoor en maak smeuïg met een klont boter en een scheut melk. Breng de prei stamppot op smaak met peper en zout. Bestrooi met een flinke snuf nootmuskaat. Eet smakelijk!

Prei stamppot met wortelen: veelgestelde vragen

Wat is lekker bij een prei stamppot?

Serveer bijvoorbeeld met een rookworst en mosterd of piccalilly

Welke aardappel kies je voor stamppot?

Er bestaan vastkokende, iets kruimige en kruimige aardappelen. De kruimige aardappel is het beste voor een stamppot of puree. 

Je kunt van vastkokende aardappelen ook een stamppot of puree maken, maar deze zal veel steviger worden omdat de aardappel minder uit elkaar zal vallen. Dit maakt een stamppot of puree van vastkokende aardappelen iets minder lekker.

Wat vind jij van dit recept?
9 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Sinterklaas pepernotentaart

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.