Deze spruitjesstamppot met kerrie, champignons en spekjes is ontzettend lekker. Inclusief overzicht voor nog meer heerlijke stamppot variaties!
Stamppot is makkelijk te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Ga naar de pagina van Jumbo voor ontzettend veel inspiratie om te variëren met de meest lekkere stamppot recepten.
De Nederlandse keuken wordt steeds populairder, en dat snap ik wel. Zeker in de winter is ons kikkerlandje wereldwijd bekend voor al die heerlijke stamppotten. Want wat is er nou fijner dan een grote pan stamppot op tafel zetten tijdens een koude dag?
Zo heeft Astrid van Bon Apetit een handig overzicht geplaatst met nog meer variaties, zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.
Aardappelpuree met groenten, alles in één pan op tafel, dat kan toch ook niet mis gaan eigenlijk. Een beetje smeuïg, maar toch stevig.
Er worden tegenwoordig steeds vaker originele combinaties gemaakt, maar meestal blijven de klassieke boerenkoolstamppot, hutspot, zuurkoolstamppot of andijviestamppot toch de favorieten bij velen.
Ik maakte deze heerlijke spruitjesstamppot met o.a. champignons en kerrie, één van de vele variaties die mogelijk zijn. Spruitjes zijn namelijk een geweldige seizoensgroente die in combinatie met aardappels geweldig is.
De spekjes maken het geheel hartig en zoutig, precies wat een stamppot nóg lekkerder maakt. Piccalilly en mosterd smaken vaak erg goed bij een stamppot, zo ook bij deze spruitjesstamppot. Zeker het proberen waard!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 15-11-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 10-10-2024
Schil de aardappels en snijd deze in grove stukken. Vul een grote pan met water, zout, laurierblaadjes en de stukken aardappels en breng aan de kook.
Maak ondertussen de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden en verwijder eventueel de buitenste blaadjes.
Pel de ui en snijd deze fijn, dit hoeft niet heel netjes omdat deze gepureerd gaat worden. Zodra het water kookt voeg je spruitjes en ui toe aan de grote pan.
Zet het vuur lager, plaats de deksel op de pan en kook nog ongeveer 15 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelstukken.
Maak ondertussen de champignons schoon, dit kun je met een champignonborstel of keukenpapier doen. Snijd de champignons vervolgens in dunne plakjes.
Verhit een klontje boter in een bakpan en bak hierin de spekjes enkele minuten. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze nog enkele minuten mee en breng op smaak met peper.
Giet de aardappels, spruitjes en ui af in een vergiet, voeg deze terug in de grote pan. Verwijder de laurierblaadjes en stamp alles grof met een aardappelstamper.
Voeg een paar klontjes boter toe samen met de champignons en spekjes. Maak de stamppot een beetje smeuïger met een scheut melk.
Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes en voeg deze toe aan de stamppot.
Breng op smaak met peper, zout, anderhalve theelepel kerrie en een halve theelepel nootmuskaat.
De klassiekers kennen de meeste mensen inmiddels wel, ook zijn er vaak ouderwetse familie recepten hiervan in omloop.
Wil je eens een keer iets anders maken, dan kun je hieronder nog meer inspiratie opdoen
Champignons in of bij de stamppot is niet alleen lekker met deze spruitjes versie, maar ook bij deze pastinaak stamppot. Een vergeten groenten die juist niet vergeten mag worden!
Een klassieke stamppot in een ander jasje, namelijk een zuurkoolstamppot als ovenschotel.
Extra lekker met een krokante laag kaas en gehakt met mosterd.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.