Spruitjesstamppot
😍 31Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Spruitjesstamppot

Deze spruitjesstamppot met kerrie, champignons en spekjes is ontzettend lekker. Inclusief overzicht voor nog meer heerlijke stamppot variaties!

45 minuten
4 personen

Stamppot is makkelijk te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Ga naar de pagina van Jumbo voor ontzettend veel inspiratie om te variëren met de meest lekkere stamppot recepten.

De Nederlandse keuken wordt steeds populairder, en dat snap ik wel. Zeker in de winter is ons kikkerlandje wereldwijd bekend voor al die heerlijke stamppotten. Want wat is er nou fijner dan een grote pan stamppot op tafel zetten tijdens een koude dag?

Zo heeft Astrid van Bon Apetit een handig overzicht geplaatst met nog meer variaties, zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. 

Aardappelpuree met groenten, alles in één pan op tafel, dat kan toch ook niet mis gaan eigenlijk. Een beetje smeuïg, maar toch stevig.

Er worden tegenwoordig steeds vaker originele combinaties gemaakt, maar meestal blijven de klassieke boerenkoolstamppot, hutspot, zuurkoolstamppot of andijviestamppot toch de favorieten bij velen.

Ik maakte deze heerlijke spruitjesstamppot met o.a. champignons en kerrie, één van de vele variaties die mogelijk zijn. Spruitjes zijn namelijk een geweldige seizoensgroente die in combinatie met aardappels geweldig is.

De spekjes maken het geheel hartig en zoutig, precies wat een stamppot nóg lekkerder maakt. Piccalilly en mosterd smaken vaak erg goed bij een stamppot, zo ook bij deze spruitjesstamppot. Zeker het proberen waard!

Spruitjesstamppot ingrediënten

Recept spruitjesstamppot

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-11-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Bijgewerkt op: 10-10-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
45 minuten

Voorbereiding – 30 minuten

Schil de aardappels en snijd deze in grove stukken. Vul een grote pan met water, zout, laurierblaadjes en de stukken aardappels en breng aan de kook.

Maak ondertussen de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden en verwijder eventueel de buitenste blaadjes.

Pel de ui en snijd deze fijn, dit hoeft niet heel netjes omdat deze gepureerd gaat worden. Zodra het water kookt voeg je spruitjes en ui toe aan de grote pan.

Zet het vuur lager, plaats de deksel op de pan en kook nog ongeveer 15 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelstukken.

Maak ondertussen de champignons schoon, dit kun je met een champignonborstel of keukenpapier doen. Snijd de champignons vervolgens in dunne plakjes. 

Spruitjesstamppot
Spruitjesstamppot

Spruitjes stamppot afmaken – 15 minuten

Verhit een klontje boter in een bakpan en bak hierin de spekjes enkele minuten. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze nog enkele minuten mee en breng op smaak met peper.

Giet de aardappels, spruitjes en ui af in een vergiet, voeg deze terug in de grote pan. Verwijder de laurierblaadjes en stamp alles grof met een aardappelstamper.

Voeg een paar klontjes boter toe samen met de champignons en spekjes. Maak de stamppot een beetje smeuïger met een scheut melk.

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes en voeg deze toe aan de stamppot.

Breng op smaak met peper, zout, anderhalve theelepel kerrie en een halve theelepel nootmuskaat.

Nog meer inspiratie nodig?

De klassiekers kennen de meeste mensen inmiddels wel, ook zijn er vaak ouderwetse familie recepten hiervan in omloop.

Wil je eens een keer iets anders maken, dan kun je hieronder nog meer inspiratie opdoen

Champignons in of bij de stamppot is niet alleen lekker met deze spruitjes versie, maar ook bij deze pastinaak stamppot. Een vergeten groenten die juist niet vergeten mag worden! 

Pastinaak stamppot
Pastinaak stamppot

Een klassieke stamppot in een ander jasje, namelijk een zuurkoolstamppot als ovenschotel.

Zuurkoolstamppot ovenschotel
Zuurkoolstamppot ovenschotel

Extra lekker met een krokante laag kaas en gehakt met mosterd. 

Wat vind je van dit recept?

31 waarderingen
😍
31
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
737.44 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
60.08 g
15.05 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
34.93 g
13.58 g
Eiwitten
33.79 g
Vezels
17.82 g
Natrium
1878.61 mg
Mineralen
Ijzer
5.52 mg
Calcium
133.58 mg
Magnesium
117.44 mg
Kalium
117.44 mg
Fosfor
522.03 mg
Koper
0.78 mg
Zink
2.82 mg
Jodium
0.52 µg
Selenium
11.28 µg
Vitamines
Vitamine C
190.56 mg
Vitamine D
0.05 mg
Vitamine A
37.82 mg
Vitamine B1
0.68 mg
Vitamine B2
1.01 mg
Vitamine B6
1.68 mg
Vitamine B12
1.16 µg
Foliumzuur
204.56 µg
Vitamine E
0.87 mg
Vitamine K
3.61 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Spruitjesstamppot"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.