Ohmydish.nl


Ouderwetse boerenkoolstamppot

Ouderwetse boerenkoolstamppot staat bij velen regelmatig op tafel. Het is heerlijk met rookworst en een jus gemaakt van uien. Recept voor 6 personen.

Ouderwetse boerenkoolstamppot
30 minuten 6 personen Hoofdgerechten
Ouderwetse boerenkoolstamppot

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1.5 kg kruimige aardappelen
  • 500 gram (gesneden) boerenkool
  • 2 rookworsten
  • 2 klontjes roomboter
  • scheutje melk
  • 2 uien
  • 200 ml water
  • 2 eetlepels maizena
  • peper en zout naar smaak
  • mosterd of piccalilly om erbij te serveren (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
Ouderwetse boerenkoolstamppot ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote pan
  • aardappelstamper
  • kleine bakpan
  • houten lepel
  • kleine kom
  • middelgrote pan
  • vergiet

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

30 minuten 6 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ouderwetse-boerenkoolstamppot


Voorbereiding -- 10 minuten

Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Plaats de aardappels in de grote pan en vul deze met water en een lepel zout en breng aan de kook. Vul ondertussen de middelgrote pan met water en breng aan de kook om later de rookworsten in te verwarmen.

Pel de uien en snijd deze zo fijn mogelijk.

Ouderwetse boerenkoolstamppot Ouderwetse boerenkoolstamppot

Ouderwetse boerenkoolstamppot afmaken -- 20 minuten

Verwarm een klontje boter in de kleine bakpan en fruit de uien aan tot deze goed bruin zijn. Deze zullen de jus zijn bruine kleur geven. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. Roer de maizena glad met een beetje water in een kleine kom. Schenk water en het maizena papje bij de uien en laat de jus enkele minuten koken tot deze de gewenste dikte heeft bereikt. Je kunt eventueel een scheutje ketjap toevoegen als de kleur te licht is. Wil je graag toch een vleessmaak aan de jus, voeg dan een blokje runderbouillon toe.

Verwarm ondertussen de rookworsten in het kokende water. Voeg de boerenkool toe aan de grote pan zodra de aardappels bijna gaar zijn. Kook deze nog ongeveer 5 minuten mee en giet het dan af. Plaats de aardappels en boerenkool terug in de pan en stamp deze fijn. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe tot de boerenkool smeuiig genoeg is. Breng de boerenkool op smaak met peper en zout.

Serveer de boerenkool met rookworst, uien jus en mosterd of piccalilly. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen
Volgend recept →
Vullende pannenkoek met zalm

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.