Een rode kool stamppot met gebakken appeltjes is smeuïg en smaakvol. Makkelijk te maken met weinig ingrediënten en serveer bijvoorbeeld met krokante vis of vissticks.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-03-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Je kunt hiervoor gestoofde kool gebruiken, of gebruik een halve rode kool. Verwijder hiervoor de buitenste bladeren en de harde kern. Snijd of rasp de rode kool fijner en gaar deze in een flinke klont boter.
Voeg 2 kaneelstokken, 4 kruidnagels en een scheutje rode wijnazijn toe en plaats de deksel op de pan. Gaar de rode kool in ongeveer 45 minuten tot deze vrij zacht is geworden. Je kunt hier optioneel nog suiker aan toevoegen, maar dit is niet nodig.
Schil de aardappelen, snijd deze in grove stukken en plaats deze in een pan met ruim water en zout. Breng aan de kook en zet het vuur laag zodra het water kookt.
Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten, de exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel.
Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd deze in stukken. Verhit een klont boter in een grote bakpan en bak hierin de stukjes appel enkele minuten op hoog vuur tot deze redelijk zacht zijn geworden. Bestrooi met een halve theelepel gemalen kaneel.
Giet de aardappelen af en stamp deze redelijk fijn met een aardappelstamper en roer de rode kool erdoor. Maak de stamppot een beetje smeuïg met een klont boter en een scheut melk.
Breng de stamppot op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Serveer de rode kool stamppot met de gebakken appel en eventueel krokante vis of vissticks. Eet smakelijk!
Welke rode kool voor rode kool stamppot?
Je kunt verschillende soorten gestoofde rode kool gebruiken, die je zelf (al eerder) hebt gemaakt of kant-en-klaar uit pot of vriezer.
Je kunt verse rode kool gebruiken en deze zelf op een simpele manier stoven zoals omschreven.
Welke appels voor bij rode kool stamppot?
Een rode kool stamppot met appeltjes is super lekker, je kunt hiervoor verschillende soorten appels gebruiken. Gebruik het liefste een vrij stevige appelsoort die tijdens het bakken geen appelmoes zal worden. Zoals bijvoorbeeld Elstar, Golden Delicious of Jonagold.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.