Rode kool stamppot

(5)

Een rode kool stamppot met gebakken appeltjes is smeuïg en smaakvol. Makkelijk te maken met weinig ingrediënten en serveer bijvoorbeeld met krokante vis of vissticks.

45 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Rode kool stamppot

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 700 gram rode kool
  • 4 appels
  • scheut melk
  • flinke klont boter
  • peper en zout naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • halve theelepel kaneel
Rode kool stamppot ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • optioneel: braadpan
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • grote pan met deksel
  • aardappelstamper
  • grote bakpan

Bereiden


45 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/rode-kool-stamppot


Voorbereiding – 30 minuten

Je kunt hiervoor gestoofde kool gebruiken, of gebruik een halve rode kool. Verwijder hiervoor de buitenste bladeren en de harde kern. Snijd of rasp de rode kool fijner en gaar deze in een flinke klont boter. 

Voeg 2 kaneelstokken, 4 kruidnagels en een scheutje rode wijnazijn toe en plaats de deksel op de pan. Gaar de rode kool in ongeveer 45 minuten tot deze vrij zacht is geworden. Je kunt hier optioneel nog suiker aan toevoegen, maar dit is niet nodig.

Schil de aardappelen, snijd deze in grove stukken en plaats deze in een pan met ruim water en zout. Breng aan de kook en zet het vuur laag zodra het water kookt. 

Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten, de exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel.

Rode kool stamppot
Rode kool stamppot

De rode kool stamppot afmaken – 15 minuten

Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd deze in stukken. Verhit een klont boter in een grote bakpan en bak hierin de stukjes appel enkele minuten op hoog vuur tot deze redelijk zacht zijn geworden. Bestrooi met een halve theelepel gemalen kaneel.

Giet de aardappelen af en stamp deze redelijk fijn met een aardappelstamper en roer de rode kool erdoor. Maak de stamppot een beetje smeuïg met een klont boter en een scheut melk. 

Breng de stamppot op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Serveer de rode kool stamppot met de gebakken appel en eventueel krokante vis of vissticks. Eet smakelijk!

Rode kool stamppot: veelgestelde vragen

Welke rode kool voor rode kool stamppot?

Je kunt verschillende soorten gestoofde rode kool gebruiken, die je zelf (al eerder) hebt gemaakt of kant-en-klaar uit pot of vriezer.

Je kunt verse rode kool gebruiken en deze zelf op een simpele manier stoven zoals omschreven.

Welke appels voor bij rode kool stamppot?

Een rode kool stamppot met appeltjes is super lekker, je kunt hiervoor verschillende soorten appels gebruiken. Gebruik het liefste een vrij stevige appelsoort die tijdens het bakken geen appelmoes zal worden. Zoals bijvoorbeeld Elstar, Golden Delicious of Jonagold.

Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Cassave frietjes

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.