Boerenkool stamppot met aardpeer
😍 6Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Boerenkool stamppot met aardpeer

Een boerenkool stamppot met aardpeer is een heerlijke variatie op de ouderwetse boerenkoolstamppot. Aardperen zijn een vergeten groenten die bomvol smaak zitten en ook nog eens gezond zijn.

50 minuten
4 personen

Aardperen zijn een vergeten groenten die bomvol ijzer, vitamines en kalium zitten. Ze hebben veel meer smaak dan de aardappel, ze smaken namelijk nootachtig en het laat een beetje denken aan artisjok.

De aardpeer is met zijn uitgesproken smaak een erg goede combinatie met boerenkool, spekjes en ui in deze heerlijke winterse stamppot. Extra lekker met mosterd en een snufje nootmuskaat. Je kunt eventueel iets meer boerenkool toevoegen voor een groenere stamppot.

Wanneer de aardperen vers zijn, hoef je deze niet per se te schillen. Dit scheelt een hoop, want met hun ongelijke vorm gaat het schillen niet heel makkelijk. Om het schillen makkelijker te maken, kun je ze eventueel kort in zijn geheel koken. Je wrijft de schil er dan met je vinger af, zodat er geen dunschiller aan te pas hoeft te komen.

Recept boerenkool stamppot met aardpeer
Boerenkool stamppot met aardpeer ingrediënten

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-01-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
50 minuten

Voorbereiding – 20 minuten

Schil de aardappelen en aardperen, snijd deze in grove stukken en plaats direct in een grote pan met koud water om verkleuren te voorkomen.

Breng aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe. Was de boerenkool indien nodig, verwijder de harde kern en snijd de boerenkool fijner. 

Voeg de boerenkool toe en zet het vuur lager zodra het water kookt. 

Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.

De lekkerste boerenkool stamppot met aardpeer
De lekkerste boerenkool stamppot met aardpeer

Boerenkool stamppot met aardpeer afmaken – 30 minuten

Bak ondertussen de spekjes in een middelgrote bakpan en voeg na ongeveer 5 minuten de ui en knoflook toe. Bak het geheel tot de ui glazig en zacht is geworden.

Laat de aardappelen ongeveer 20 minuten zachtjes koken en leg dan de rookworst bovenop de aardappelen, aardpeer en boerenkool om deze in de laatste 5 tot 10 minuten mee te verwarmen.

Zodra de aardappel, aardpeer en boerenkool gaar zijn giet je deze af door een grote zeef. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken. Plaats alles terug in de grote pan en gebruik een pureestamper om het geheel grof te stampen.

Voeg de gebakken spekjes, ui en knoflook toe en maak de stamppot smeuïg met een klontje boter en een klein scheutje melk. 

Breng op smaak met 1 eetlepel mosterd, een flinke snuf nootmuskaat, peper en zout. Serveer met rookworst, eet smakelijk!

Tips!

Waar kan ik aardperen kopen?

Aardperen zijn niet altijd bij de supermarkt te koop, in het seizoen zijn ze regelmatig te koop bij de groenteboer en groothandel.

Hoe lang kun je boerenkool stamppot bewaren?

Een stamppot kun je na het bereiden maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de stamppot langer bewaren, dan kun je deze tot wel 3 maanden invriezen.

Wat vind je van dit recept?

6 waarderingen
😍
6
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "Boerenkool stamppot met aardpeer"
Miep zegt op 24-01-2024
Klopt het dat je maar 150 gram boerenkool gebruikt? Lijkt me weinig, vandaar de vraag Of bedoel je 1500gram?
Ohmydish zegt op 24-01-2024

Hallo Miep,

Dat klopt, dat is zeg maar een kleine verpakking verse gesneden boerenkool. Dat is voldoende aangezien deze stamppot voornamelijk uit aardpeer bestaat, maar zoals je in het recept kunt lezen kun je gerust een beetje meer toevoegen voor een groenere stamppot. 1500 gram boerenkool is echt ontzettend veel, bedenk maar eens dat een grote zak gesneden boerenkool ‘maar’ 500 gram is. Wil je een ouderwetse boerenkoolstamppot met meer boerenkool verwijs ik je naar mijn recept: https://ohmydish.nl/recept/ouderwetse-boerenkoolstamppot 

Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.