Tortilla de patatas is misschien wel één van de bekende Spaanse tapa. Dit Spaanse aardappel omelet, ofwel aardappeltortilla of tortilla española, wordt gemaakt met weinig ingrediënten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 20-05-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-08-2024
Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes. Je kunt hiervoor een mandoline of snijmachine gebruiken, maar met een koksmes kan ook.
Pel de uien en snijd deze fijn.
Verhit een ruime laag olijfolie in een middelgrote bakpan. Frituur de plakjes aardappel hierin tot ze beetgaar zijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een kleine bakpan en fruit hierin de ui tot deze mooi gekarameliseerd zijn.
Meng ondertussen 6 eieren in een grote kom en breng deze op smaak met zout. Je kunt eventueel ook peper toevoegen, maar dit doen ze in Spanje meestal niet.
Schep de beetgare aardappelen met een schuimspaan uit de olie en plaats deze in de kom met eieren. Schenk de olijfolie in een kommetje, deze kun je eventueel hergebruiken voor iets anders.
Voeg de gebakken ui toe aan de kom en breng nogmaals op smaak met zout. Roer voorzichtig door en schenk het mengsel terug in de middelgrote pan. Het is niet nodig om hier eerst opnieuw olie aan toe te voegen.
Druk een beetje aan zodat de tortilla de patatas mooi gelijk is en bak tot de onderkant mooi goudbruin is. Gebruik een spatel om de zijkanten steeds een beetje naar binnen te duwen zodat deze mooie ronde randen krijgt.
Plaats na enkele minuten een groot bord op de pan en draai deze in één keer om. De bovenkant is dan nog vloeibaar, dus doe dit voorzichtig en snel.
Bak de tortilla de patatas aan de andere kant nogmaals enkele minuten zodat beide kanten mooi goudbruin zijn. Duw de zijkanten wederom naar binnen voor de ronde randen.
Bak de Spaanse tortilla niet te lang, dan zal deze droog worden.
Welke aardappelen voor tortilla de patatas?
Je kunt het beste vastkokende aardappelen gebruiken, zodat de aardappelen niet uit elkaar vallen tijdens het frituren.
Moeten de aardappelen perse in plakjes voor tortilla de patatas?
Meestal worden de aardappelen in dunne plakjes gesneden, maar je kunt ze eventueel ook in stukjes snijden.
Wat eet je bij Spaanse tortilla?
Meestal is de tortilla de patatas onderdeel van tapas, dan wordt deze in stukken gesneden en soms op een prikker geserveerd. Soms wordt deze Spaanse tortilla als bijgerecht met een salade of zelfs op een sandwich met aioli geserveerd.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.