Tortilla de patatas - Spaanse tortilla

(8)

Tortilla de patatas is misschien wel één van de bekende Spaanse tapa. Dit Spaanse aardappel omelet, ofwel aardappeltortilla of tortilla española, wordt gemaakt met weinig ingrediënten.

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 226 calorieën p.p.
Tortilla de patatas - Spaanse tortilla

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 2 uien
  • flinke laag olijfolie
  • 6 grote eieren
  • zout naar smaak
  • optioneel: peper naar smaak
Tortilla de patatas - Spaanse tortilla ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • optioneel: mandoline of snijmachine
  • middelgrote bakpan met anti-aanbaklaag
  • spatel
  • grote kom
  • garde
  • kleine bakpan
  • schuimspaan

Bereiden


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 226 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tortilla-de-patatas-spaanse-tortilla


Voorbereiding – 15 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes. Je kunt hiervoor een mandoline of snijmachine gebruiken, maar met een koksmes kan ook.

Pel de uien en snijd deze fijn.

Tortilla de patatas afmaken – 30 minuten

Verhit een ruime laag olijfolie in een middelgrote bakpan. Frituur de plakjes aardappel hierin tot ze beetgaar zijn.

Verhit een scheutje olijfolie in een kleine bakpan en fruit hierin de ui tot deze mooi gekarameliseerd zijn.

Meng ondertussen 6 eieren in een grote kom en breng deze op smaak met zout. Je kunt eventueel ook peper toevoegen, maar dit doen ze in Spanje meestal niet.

Schep de beetgare aardappelen met een schuimspaan uit de olie en plaats deze in de kom met eieren. Schenk de olijfolie in een kommetje, deze kun je eventueel hergebruiken voor iets anders.

Tortilla de patatas - Spaanse tortilla
Tortilla de patatas - Spaanse tortilla

Voeg de gebakken ui toe aan de kom en breng nogmaals op smaak met zout. Roer voorzichtig door en schenk het mengsel terug in de middelgrote pan. Het is niet nodig om hier eerst opnieuw olie aan toe te voegen.

Druk een beetje aan zodat de tortilla de patatas mooi gelijk is en bak tot de onderkant mooi goudbruin is. Gebruik een spatel om de zijkanten steeds een beetje naar binnen te duwen zodat deze mooie ronde randen krijgt.

Plaats na enkele minuten een groot bord op de pan en draai deze in één keer om. De bovenkant is dan nog vloeibaar, dus doe dit voorzichtig en snel. 

Bak de tortilla de patatas aan de andere kant nogmaals enkele minuten zodat beide kanten mooi goudbruin zijn. Duw de zijkanten wederom naar binnen voor de ronde randen. 

Bak de Spaanse tortilla niet te lang, dan zal deze droog worden.

Tortilla de patatas - Spaanse tortilla: veelgestelde vragen

Welke aardappelen voor tortilla de patatas?

Je kunt het beste vastkokende aardappelen gebruiken, zodat de aardappelen niet uit elkaar vallen tijdens het frituren.

Moeten de aardappelen perse in plakjes voor tortilla de patatas?

Meestal worden de aardappelen in dunne plakjes gesneden, maar je kunt ze eventueel ook in stukjes snijden.

Wat eet je bij Spaanse tortilla?

Meestal is de tortilla de patatas onderdeel van tapas, dan wordt deze in stukken gesneden en soms op een prikker geserveerd. Soms wordt deze Spaanse tortilla als bijgerecht met een salade of zelfs op een sandwich met aioli geserveerd.

Wat vind jij van dit recept?
8 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Furikake

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!