Andijvie stamppot
😍 22Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Andijvie stamppot

Andijvie stamppot is ouderwets lekker met spek en rauwe andijvie. Precies zoals mijn oma dit altijd maakte, comfort food op zijn best. Klaar in 20 minuten.

20 minuten
4 personen
Andijvie stamppot ingrediënten

Recept andijvie stamppot

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-08-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
20 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Schil en was de aardappels en snijd ze in stukken. Hoe groter de stukken zijn, hoe langer het natuurlijk zal duren voor ze gaar zijn. Plaats de aardappelen in de middelgrote pan en vul met water en zout. 

Kook de aardappelen gaar in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte. Was ondertussen de andijvie, maak droog met de sla centrifuge en snijd vervolgens in kleinere stukjes.

Zet de gewassen en gesneden andijvie aan de kant en pel de ui. Snijd de ui fijn en zet ook opzij. 

Andijviestamppot
Andijvie stamppot

De andijvie stamppot afmaken – 10 minuten

Verhit de middelgrote bakpan en bak de spekreepjes zonder toevoeging van extra olie of boter. Voeg na ongeveer 2 minuten de gesneden ui toe en bak nog enkele minuten mee.

Het spek mag gerust lekker krokant gebakken zijn. Giet de aardappelen af en pureer ze met de aardappelstamper, als je deze niet hebt kun je ook een fijne zeef en een grote soeplepel gebruiken.

De aardappels hoeven niet geheel glad te zijn, maar er behoren geen grote stukken meer in te zitten. Roer de rauwe gesneden andijvie erdoor en de gebakken spek en ui, samen met het spekvet.

Roer dan de melk en azijn erdoor, het kan zijn dat je nog een beetje extra melk nodig hebt tot de stamppot mooi smeuïg is. Breng op smaak met peper en zout, eet smakelijk!

Tips!

Hoe lang kan ik andijvie stamppot bewaren?

In een afgesloten bak kun je de stamppot tot 2 dagen lang bewaren. Of je vriest het in en je kunt de stamppot tot 4 maanden lang in de vriezer bewaren voordat het veel smaak verliest.

Hoe wordt andijvie stamppot ook genoemd?

Een andere benaming voor andijvie stamppot of andijviestamppot is ook “stimpstamp”. Dit is een term die vooral in de achterhoek gebruikt wordt.

Wat vind je van dit recept?

22 waarderingen
😍
22
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
625.24 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
70.85 g
4.98 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
22.22 g
8.62 g
Eiwitten
24.07 g
Vezels
14.44 g
Natrium
1402.18 mg
Mineralen
Ijzer
3.35 mg
Calcium
182 mg
Magnesium
106.58 mg
Kalium
106.58 mg
Fosfor
428.91 mg
Koper
0.53 mg
Zink
2.56 mg
Jodium
7.02 µg
Selenium
7.52 µg
Vitamines
Vitamine C
35.26 mg
Vitamine D
0.05 mg
Vitamine A
25.42 mg
Vitamine B1
0.53 mg
Vitamine B2
0.54 mg
Vitamine B6
1.31 mg
Vitamine B12
0.95 µg
Foliumzuur
95.43 µg
Vitamine E
0.58 mg
Vitamine K
3.36 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
2 reacties op "Andijvie stamppot"
Hermien zegt op 23-09-2019
oh wat een heerlijke recepten
Ohmydish zegt op 23-09-2019
Dankjewel Hermien!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.