Andijvie stamppot

(19)

Andijvie stamppot is ouderwets lekker met spek en rauwe andijvie. Precies zoals mijn oma dit altijd maakte, comfort food op zijn best. Klaar in 20 minuten.

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 260 calorieën p.p.
Andijvie stamppot

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 400 gram verse andijvie
  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 200 ml melk
  • 200 gram spekreepjes
  • 1 grote ui
  • 4 eetlepels azijn
  • peper en zout naar smaak
Andijvie stamppot Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • sla centrifuge
  • middelgrote bakpan
  • siliconen spatel
  • vergiet
  • aardappelstamper

Bereiding


Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 260 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/andijvie-stamppot


Voorbereiding – 10 minuten

Schil en was de aardappels en snijd ze in stukken. Hoe groter de stukken zijn, hoe langer het natuurlijk zal duren voor ze gaar zijn. Plaats de aardappelen in de middelgrote pan en vul met water en zout. 

Kook de aardappelen gaar in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte. Was ondertussen de andijvie, maak droog met de sla centrifuge en snijd vervolgens in kleinere stukjes.

Zet de gewassen en gesneden andijvie aan de kant en pel de ui. Snijd de ui fijn en zet ook opzij. 

Andijviestamppot
Andijvie stamppot

De andijvie stamppot afmaken – 10 minuten

Verhit de middelgrote bakpan en bak de spekreepjes zonder toevoeging van extra olie of boter. Voeg na ongeveer 2 minuten de gesneden ui toe en bak nog enkele minuten mee.

Het spek mag gerust lekker krokant gebakken zijn. Giet de aardappelen af en pureer ze met de aardappelstamper, als je deze niet hebt kun je ook een fijne zeef en een grote soeplepel gebruiken.

De aardappels hoeven niet geheel glad te zijn, maar er behoren geen grote stukken meer in te zitten. Roer de rauwe gesneden andijvie erdoor en de gebakken spek en ui, samen met het spekvet.

Roer dan de melk en azijn erdoor, het kan zijn dat je nog een beetje extra melk nodig hebt tot de stamppot mooi smeuïg is. Breng op smaak met peper en zout, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

19 stemmen

Andijvie stamppot: Veel gestelde vragen

Hoe lang kan ik andijvie stamppot bewaren?

In een afgesloten bak kun je de stamppot tot 2 dagen lang bewaren. Of je vriest het in en je kunt de stamppot tot 4 maanden lang in de vriezer bewaren voordat het veel smaak verliest.

Hoe wordt andijvie stamppot ook genoemd?

Een andere benaming voor andijvie stamppot of andijviestamppot is ook “stimpstamp”. Dit is een term die vooral in de achterhoek gebruikt wordt.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.