Keuken: spaans

37 Recepten

Spaanse drankjes
Spaanse drankjes
4 Recepten
Spaanse lunch
Spaanse lunch
10 Recepten
Spaanse tapas
Spaanse tapas
14 Recepten

Op zoek naar lekkere Spaanse recepten? Zoals een heerlijke paella, albondigas of hapjes. Creëer thuis een Mediterraan feestmaal met onze favoriete recepten, van klassieke gerechten tot recepten met een twist.

De Spaanse keuken bestaat uit veel verschillende regionale keukens, waaronder de Baskische, Catalaanse, Galische of Andalusie. Elke regio heeft sterke verschillen, met een variatie aan verschillende verse ingredienten die in Spanje te vinden zijn.


Pulpo a la gallega

Kooktijd 1 uur Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Pulpo a la gallega is een typische Spaanse tapa van octopus, deze klassieker uit Galicië wordt gemaakt van aardappel, inktvis en kruiden. Je kunt de aardappelen ook eventueel weglaten.


Spaanse bonen met spinazie en tomaat

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Deze Spaanse bonen met spinazie en tomaat is heerlijk als bijgerecht, hoofdgerecht of als tapas. Een vegetarische maaltijd met boterzachte bonen en een smaakvolle tomatensaus.


Pan con tomate

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Je ziet het overal in Spanje: pan con tomate, ofwel Spaans brood met tomaat. Een ontzettend makkelijk tapas gerecht welke vaak ook als ontbijt wordt geserveerd.


Zelf Spaanse sangria maken

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Zelf Spaanse sangria maken is niet moeilijk, wel nog even geduld tot de smaken goed zijn ingetrokken voor het lekkerste zomerse drankje. Waan je op een Spaans terrasje met deze sangria.


Kleine gefrituurde visjes

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Deze kleine gefrituurde visjes kun je in veel verschillende Mediterraanse landen vinden. In Spanje als tapas en in Frankrijk tijdens de apéro, maar altijd met een beetje citroen.


Spaanse rijstpudding

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Deze Spaanse rijstpudding met sinaasappelsaus wordt gemaakt met rijstgriesmeel, maar je kunt ook gewone griesmeel gebruiken. Een heerlijke romige pudding met vanille.


Paella Valenciana

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

De Valenciaanse paella, ofwel Paella Valenciana, is de traditionele paella uit Valencia. Heerlijk met kip, konijn, snijbonen en lima bonen. Bomvol smaak en niet moeilijk om te maken.


Crema catalana

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Dit makkelijke toetje is een populair nagerecht uit Catalonië, Noord-Spanje. Een heerlijke pudding met een vleugje citrus en kaneel met een knapperig suikerlaagje.


Tortilla de patatas - Spaanse tortilla

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (27)

Tortilla de patatas is misschien wel één van de bekende Spaanse tapa. Dit Spaanse aardappel omelet, ofwel aardappeltortilla of tortilla española, wordt gemaakt met weinig ingrediënten.


Mimosa cocktail

Kooktijd 5 minuten Aantal personen 1 persoon Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Een frisse mimosa cocktail is een ideale brunch cocktail, tijdens een bruiloft of andere luxe gelegenheid. Begin de dag met een luxe drankje, eens iets anders dan een glas jus d'orange.


Albóndigas in tomatensaus

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

Deze lekkere albóndigas (gehaktballetjes) in tomatensaus is een makkelijk hapje dat je bij elke tapas avond wel kunt serveren!


Knoflookchampignons tapas

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (55)

De populairste en misschien wel makkelijkste Spaanse tapas. Deze heerlijke knoflookchampignons zijn in een mum van tijd klaar!


Gambas al ajillo

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (42)

Gambas al ajillo zijn gambas in knoflookolie. Deze lekkere grote garnalen zijn gebakken in echte keramische tapas schaaltjes.


Albóndigas de choco

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Albóndigas de choco zijn lekkere Spaanse tapas gemaakt van inktvis en gekookt in visbouillon.


Patatas bravas met aioli

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (22)

Er gaat niets boven heerlijke tapas, deze klassieke aardappeltjes kent iedereen wel. Deze patatas bravas met aioli zijn eens iets anders dan met standaard tomatensaus.


Typische Spaanse gerechten

Spanje heeft een grote verscheidenheid aan recepten. De meest bekende gerechten die in Nederland bekend zijn:

  • Paella
  • Croquettas
  • Gazpacho
  • Tortilla de patatas
  • Patatas bravas
  • Aïoli

Tapas staat niet vermeld in het bovenstaande rijtje, aangezien een tapa (enkelvoud) een klein hapje voor de grote maaltijd is. Al kun je tapas prima als lekkere snack eten, zijn ze meer als voorafje bedoeld.

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere pittige gamba's ? Dit lekkere Spaanse tapas hapje heb je zó klaargemaakt. Deze pittige gamba's met limoen en knoflook zijn om je vingers bij af te likken!

Categorie Bijgerechten Kooktijd 10 minuten Aantal personen 2 personen

Pittige gamba's

Ingrediënten


  • 8 grote verse gamba's
  • 2 knoflooktenen
  • Klein rood pepertje
  • ½ limoen
  • Tabasco
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout
  • Klein bosje verse bieslook

Bereiding

(38)
1
Voeg een flinke scheut zonnebloemolie toe aan een bakje of schaal. Plet, pel en snijd de 2 teentjes knoflook zo fijn mogelijk. Snijd ook een klein rood pepertje zo fijn mogelijk. Voeg dit toe aan het bakje of de schaal met zonnebloemolie.
2
Breng op smaak met peper, zout en een druppel of 6 Tabasco. Meng alles goed door elkaar met een lepel. Versnipper nu een klein handje verse bieslook zo fijn mogelijk.
3
Gebruik je verse gamba's? Snijd dan de kop eraf en verwijder ook de harde staart, het ‘jasje’ en de pootjes. Snijd het darmkanaal eruit met behulp van een klein mesje en spoel goed af onder koud stromend water. Je kunt deze stap overslaan als je gebruik maakt van gepelde gamba's.
4
Voeg de gepelde gamba's toe aan de bak met peper en knoflook. Schep goed door met een lepel en laat dit minimaal een minuut of 10 marineren.Pittige gamba's

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.