Crema catalana

(7)

Dit makkelijke toetje is een populair nagerecht uit Catalonië, Noord-Spanje. Een heerlijke pudding met een vleugje citrus en kaneel met een knapperig suikerlaagje.

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Toetjes
Crema catalana

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 liter volle melk
  • 8 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 20 gram maizena
  • stuk citroenschil
  • stuk sinaasappelschil
  • 1 kaneelstok
  • 6 eetlepels rietsuiker
Crema catalana Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • dunschiller
  • siliconen spatel
  • middelgrote kom
  • garde
  • 6 ramekins

Bereiding


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/crema-catalana


Voorbereiding – 15 minuten

Verwarm de melk samen met een kaneelstok, een stuk citroenschil en een stuk sinaasappelschil. Zorg ervoor dat er geen wit aan aan de citrusschillen zit, dit zal namelijk een bittere smaak afgeven.

Laat de melk ongeveer 15 minuten op laag vuur warm worden, zodat de smaken goed ingetrokken zijn. Zorg ervoor dat de melk niet gaat koken.

Crema catalana
Crema catalana

Crema catalana afmaken – 30 minuten + wachttijd

Meng 8 eidooiers samen met 100 gram suiker en zeef er 20 gram maizena bij. Roer glad met een garde.

Verwijder de kaneelstok en citrusschillen uit de melk en voeg een beetje warme melk toe aan de eidooiers. Roer direct glad om klontjes te voorkomen.

Voeg dan de rest van de melk toe en roer wederom glad. Schenk het mengsel terug in de pan en laat het zachtjes indikken. Blijf voortdurend roeren om aanbranden en klontjes te voorkomen.

Je kunt zien of de pudding dik genoeg is door een streep op een lepel te trekken, als de streep zichtbaar blijft is de pudding dik genoeg.

Verdeel de pudding over 6 ramekins en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet deze vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.

Voeg rietsuiker toe aan de bovenkant van de pudding en brand deze voorzichtig met een crème brûlée brander totdat de suiker gekarameliseerd is. Je kunt eventueel ook kristalsuiker gebruiken, maar het branden zal mooier worden met rietsuiker.

Tip: Voeg de rietsuiker niet alvast toe aan de crema catalana voordat je deze daadwerkelijk gaat branden. De suiker zal nat worden en daardoor snel aanbranden als je deze probeert aan te branden.

Wat vind jij van dit recept?

7 stemmen

Crema catalana: Veel gestelde vragen

Wat is crema catalana?

Crema catalana is een Catalaanse versie van de bekende Franse crème brûlée. Deze Spaanse pudding wordt ook crema de Sant Josep genoemd, omdat deze traditioneel op de dag van Sint Jozef wordt gegeten.

Mijn crema catalana is vloeibaar, hoe kan dit?

Als de crema catalana te vloeibaar is, is deze waarschijnlijk niet lang genoeg gegaard op het vuur. Hierdoor hebben de eidooiers en maizena niet genoeg hun werk als verdikkingsmiddelen kunnen doen.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.