Dit makkelijke toetje is een populair nagerecht uit Catalonië, Noord-Spanje. Een heerlijke pudding met een vleugje citrus en kaneel met een knapperig suikerlaagje.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 20-10-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de melk samen met een kaneelstok, een stuk citroenschil en een stuk sinaasappelschil. Zorg ervoor dat er geen wit aan aan de citrusschillen zit, dit zal namelijk een bittere smaak afgeven.
Laat de melk ongeveer 15 minuten op laag vuur warm worden, zodat de smaken goed ingetrokken zijn. Zorg ervoor dat de melk niet gaat koken.
Meng 8 eidooiers samen met 100 gram suiker en zeef er 20 gram maizena bij. Roer glad met een garde.
Verwijder de kaneelstok en citrusschillen uit de melk en voeg een beetje warme melk toe aan de eidooiers. Roer direct glad om klontjes te voorkomen.
Voeg dan de rest van de melk toe en roer wederom glad. Schenk het mengsel terug in de pan en laat het zachtjes indikken. Blijf voortdurend roeren om aanbranden en klontjes te voorkomen.
Je kunt zien of de pudding dik genoeg is door een streep op een lepel te trekken, als de streep zichtbaar blijft is de pudding dik genoeg.
Verdeel de pudding over 6 ramekins en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet deze vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.
Voeg rietsuiker toe aan de bovenkant van de pudding en brand deze voorzichtig met een crème brûlée brander totdat de suiker gekarameliseerd is. Je kunt eventueel ook kristalsuiker gebruiken, maar het branden zal mooier worden met rietsuiker.
Tip: Voeg de rietsuiker niet alvast toe aan de crema catalana voordat je deze daadwerkelijk gaat branden. De suiker zal nat worden en daardoor snel aanbranden als je deze probeert aan te branden.
Wat is crema catalana?
Crema catalana is een Catalaanse versie van de bekende Franse crème brûlée. Deze Spaanse pudding wordt ook crema de Sant Josep genoemd, omdat deze traditioneel op de dag van Sint Jozef wordt gegeten.
Mijn crema catalana is vloeibaar, hoe kan dit?
Als de crema catalana te vloeibaar is, is deze waarschijnlijk niet lang genoeg gegaard op het vuur. Hierdoor hebben de eidooiers en maizena niet genoeg hun werk als verdikkingsmiddelen kunnen doen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.